header luiers van pampers met 50% korting
Zwangerschap

Zwangerschapshormonen wat doen ze met je lijf?

Zwangerschapshormonen, vanaf het moment dat je zwanger bent, dus het moment dat je eitje is bevrucht, ondergaat je lichaam ontzettend veel veranderingen. Denk aan een groter wordende baarmoeder, een complete verandering van je hormoonhuishouding en natuurlijk een groeiend kindje in je buik.

beste babyfoon bol.com

De verandering van je hormoonhuishouding is essentieel en zorgt ervoor dat jij in staat bent jouw kindje te laten ontwikkelen en groeien. Zonder deze veranderingen is dit simpelweg niet mogelijk. Denk hier dus maar aan tijdens je zwangerschap. Want ook al zijn deze zwangerschapshormonen erg belangrijk, leuk zijn ze niet altijd! Hieronder kun je lezen met welke zwangerschapshormonen je te maken krijgt en wat ze teweeg kunnen brengen in je lichaam.




Zwangerschapshormonen in het eerste en tweede trimester

In je 1e en 2e trimester krijg je direct al te maken met een aantal hormonen. Dit is noodzakelijk omdat juist in je eerste trimester je kindje de grootste sprongen maakt in de ontwikkeling. Tevens moet je lichaam zich ook goed voorbereiden op de verdere zwangerschap.

prenatal extra korting banner
  1. hCG hormoon

    Als je eitje bevrucht is gaat het zich een baan wanen naar je baarmoeder om zich daar in te nestelen. Wanneer je eitje niet bevrucht is, stoot je lichaam het eitje af tijdens de menstruatie.

    Maar omdat er nu wel een kindje gaat groeien is het belangrijk dat je lichaam dit eitje niet afstoot. Om dit te voorkomen maakt je lichaam hCG hormoon aan. Het bevruchte eitje heeft in deze periode een geel omhulsel wat corpus luteum wordt genoemd. Dit omhulsel produceert weer andere hormonen.

    zwangerschapshormonen wat doen ze

    Naast dat het hCG hormoon voorkomt dat het eitje nafgestoten wordt (en je menstruatie dus uitblijft), zorgt het er ook voor dat er geen nieuwe eicellen meer gaan rijpen en je baby kan gaan ontwikkelen en groeien. Het moment dat je lichaam flink wat hCG aanmaakt is dus tevens het moment dat je echt zwanger bent. Zwangerschapstesten zijn er daarom op gericht om dit hormoon in je urine te ontdekken. Vanaf het moment dat je vier of vijf weken zwanger bent, kan een zwangerschapstest, zoals deze, al betrouwbaar zijn.

    Mogelijke symptomen van het hCG of zwangerschapshormonen:

    • (ochtend)misselijkheid;
    • vermoeidheid;
    • hevig wisselende emoties zwangerschap;
    • gevoelige borsten;
    • hoofdpijn;
    • zwakkere blaas.

    Het hCG hormoon bereikt tegen de tijd dat je ongeveer 9 tot 12 weken zwanger bent zijn piek, hierna neemt het hormoon af waardoor ook de symptomen flink zullen afnemen of zelfs verdwijnen.

  2. Progesteron tijdens zwangerschap

    In de eerste weken van je zwangerschap wordt naast hCG ook progesteron aangemaakt door de corpus luteum (het gele omhulsel van het eitje). Zodra de placenta is ontwikkeld neemt deze de productie van het hormoon over. Vanaf het 2e trimester stijgt deze productie en neemt de aanmaak van hCG weer af.

    de online drogist alles voor moeder en baby banner

    Zwangerschapssymptomen van progesteron:

    Progesteron zorg ervoor dat:

    • het eitje zich kan innestelen (eerste weken van de zwangerschap);
    • je lijf het vreemde DNA (van je baby) accepteert;
    • het slijmvlies van de baarmoederwand niet wordt afgestoten;
    • de klieren in de baarmoederwand je baby kunnen voeden (de placenta heeft zich nog niet ontwikkeld)
    • je spieren ontspannen.

    Doordat progesteron je spieren laat ontspannen kan dit de volgende zwangerschapskwaaltjes met zich meebrengen:

    • lagere bloeddruk;
    • extreme vermoeidheid;
    • duizeligheid;
    • bekkeninstabiliteit (door lossere banden);
    • slappere darmen en daardoor obstipatie;
    • maagzuur;
    • bloedend tandvlees.

    zwangerschapssymptomen of zwangerschapstekenen

    Een paar voordelen van progesteron zijn dat je haar dikker wordt, je huid mooier en je stevigere nagels krijgt. Hierbij wel de kanttekening dat deze positieve symptomen niet bij elke vrouw voorkomen. Het kan ook gebeuren dat je haren inderdaad beter gaan groeien, maar dan niet alleen op je hoofd. Kijk dus niet raar op als er opeens haartjes op vreemde plekken opduiken!

  3. Oestrogeen en progesteron tijdens de zwangerschap! Wat doen deze zwangerschapshormonen met jouw humeur, jouw gedrag en jouw emoties? Elke vrouw reageert anders op de hormoonschommelingen.

  4. Oestrogeen

    Direct na de bevruchting maakt het omhulsel van het eitje oestrogeen aan. Ook deze productie wordt later overgenomen door de placenta. Oestrogeen heeft een grote functie in de ontwikkeling van je baby zoals de organen en dan met name de bijnier. Oestrogeen stijgt het meeste in het eerste trimester, hierna stijgt het minder of niet, maar zwakt ook niet meer af.

    Op het moment dat de andere hormonen afnemen in je lichaam, en oestrogeen de boventoon voert is vaak het moment dat de bevalling gaat inzetten. Hoewel hier nog geen harde bewijzen voor zijn, komen veel onderzoekers tot deze conclusie.

    Mogelijke symptomen van oestrogeen:

    • zwangerschapsacne (begin van de zwangerschap);
    • misselijkheid;
    • toename van eetlust en onweerstaanbare zin in lekker eten (vaak in het tweede trimester);
    • mooiere huid;
    • spataderen (einde van het tweede trimester)
prenatal banner weekaanbiedingen

Extra zwangerschapshormonen tweede trimester

Of de genoemde zwangerschapshormonen nog niet genoeg waren, komen er in het tweede trimester nog een paar bij. Het voordeel is wel dat hCG dan al aan het afnemen is waardoor je jezelf waarschijnlijk beter en energieker voelt als je de eerste 12 weken bent gepasseerd.

  • MSH (melanocyt-stimulerend hormoon)

    MSH is een hormoon dat de vorming van pigment stimuleert (zoals de naam eigenlijk al zegt). Ongeveer halverwege je tweede trimester (maar dit kan verschillen) kun je het effect van dit hormoon gaan zien. Sommige vrouwen hebben ‘last’ van een zwangerschapsmasker (rond de 23ste week).

    Een zwangerschapsmasker kenmerkt zich door donkere plekken op je gezicht. Een ander symptoom van MSH is de zwangerschapsstreep (linea nigra). Deze streep kun je redelijk in het begin van je zwangerschap al hebben, of later in het tweede trimester. De zwangerschapsstreep is een donkere verticale streep vanaf je navel naar je bekken. Maak je geen zorgen als je deze symptomen hebt, na je zwangerschap, wanneer het hormoon weer uit je lichaam is, verdwijnen ook de symptomen.

Zwangerschapshormonen tweede en laatste trimester

Proteron en oestrogeen blijven eigenlijk je gehele zwangerschap wel aanwezig in je lichaam. Naarmate de zwangerschap vordert worden er nog andere hormonen aangemaakt.

  • Prolactine

    Prolactine bereid je borsten voor op de borstvoeding die je na je zwangerschap kunt gaan geven. Dit kan resulteren in gevoelige borsten of zelfs lekkende borsten.

  • Relaxine

    Hoewel er nog wat onzekerheid is over de exacte functie van dit hormoon, is het vermoeden dat het je gewrichtsbanden wat losser maakt. Ook speelt het hormoon een rol bij het op gang brengen van de bevalling.

Zwangerschapshormoon tijdens en hormonen na bevalling

  • Oxytocine

    Oxytocine is een hormoon dat meerdere functies heeft. Het zorgt er onder andere voor dat je baarmoeder kan samentrekken tijdens de bevalling en wekt de weeën op. Maar oxytocine staat ook bekend als het ‘knuffel-hormoon’ en zorgt voor een rustgevend gevoel. Na de geboorte van je kindje zorgt ditzelfde stofje er weer voor dat je melkproductie op gang komt.

    Wanneer je weeën tijdens de bevalling niet goed op gang komen of wanneer je wordt ingeleid krijg je vaak synthetische oxytocine toegediend. Ook na je bevalling kan het hormoon toegediend worden om ervoor te zorgen dat de nageboorte sneller op gang komt.



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019