header luiers van pampers met 50% korting
Zwangerschap

Moet je een kraampakket aanvragen of kopen?

Het kraampakket, niet een van de dingen waar je het eerste mee bezig bent als je een positieve test in je handen houdt. Toch is een kraampakket iets wat je niet moet onderschatten. Het is namelijk onmisbaar bij een thuisbevalling! Maar wanneer moet je een kraampakket aanvragen en waar doe je dat eigenlijk?

startersbox zwitsal banner

Moet je een kraampakket aanvragen of zelf kopen?

“Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid” is iets wat ook in deze situatie van toepassing is. Heb je een kinderwens en denken jij en je partner om daar binnenkort werk van te maken? Dan is het handig om je zorgverzekering alvast aan te passen wanneer dit kan.

Op deze manier kan je extra kosten (van bijvoorbeeld een poliklinische bevalling en kraamzorg) voor zijn en hoef je het kraampakket niet zelf te kopen. Toch kan je een kraampakket bij de meeste zorgverzekeringen gewoon aanvragen wanneer je zwanger bent, ook als je hier geen speciaal aanvullend pakket voor hebt afgesloten. Zoals het De Friesland kraampakket!

Waar en wanneer vraag je een kraampakket aan?

Bij je zorgverzekeraar kan je als je zwanger bent een kraampakket aanvragen. Meestal ontvang je deze ongeveer 3 maanden voor jouw uitgerekende datum. Van de meeste verzekeraars zal je een basispakket ontvangen (afhankelijk van wat er vergoed wordt).

Je kunt er ook voor kiezen om zelf een kraampakket te kopen, meestal heb je dan een grotere keus en kan je ook kiezen voor luxere pakketten, of bijvoorbeeld een duurzame of biologische variant.

cheezzbaby banner

Moet je altijd een kraampakket in huis hebben?

Als je van plan bent om thuis te bevallen moet je zeker een kraampakket aanvragen en in huis hebben. De kraamverzorgster vraagt je om het pakket op een gemakkelijk vindbare plek neer te zetten, bijvoorbeeld onder je (toch al verhoogde) bed. Alle spullen in het pakket zullen de verloskundige en kraamverzorgster nodig hebben om je bijvoorbeeld te verzorgen, of je bed schoon te houden.

Ze pakken zelf wel wat ze nodig hebben en wat je over hebt kan je later vaak weer inleveren. Toch is het ook verstandig om een kraampakket in huis te hebben wanneer je in het ziekenhuis wilt bevallen. Je weet immers nooit wat er gaat gebeuren want een bevalling valt niet te plannen. En er zitten ook spullen in die je na de bevalling goed kunt gebruiken als je weer thuis bent.

Kraampakket of kraamproducten?

In een kraampakket zitten allerlei spullen die je tijdens en na de bevalling nodig hebt. Denk hierbij vooral aan medische producten, zoals gaasjes en alcohol, onderleggers en kraamverbanden. Kraamproducten kan je lenen, huren of je moet deze los kopen. Hieronder verstaan we hulpmiddelen, zoals de klossen waarmee je het bed hoger kunt maken. Of een rugsteun voor in je bed.

Wat is het verschil tussen een kraampakket of babydoos?

Als je zwanger bent kan je allerlei gratis babydozen aanvragen. Deze zitten vol met allerlei leuke spullen die je als aanstaande moeder wilt hebben.

Maar verwar dit vooral niet met een kraampakket. Een thuisbevalling ga je niet redden met een gratis speen, flesje 0.0 bier en een knuffeldoekje. Maar uiteraard word je als zwangere vrouw wel heel blij van deze doosjes. Deze zijn een feestje om uit te pakken, in tegenstelling tot het kraampakket. Ben je een beetje bang voor jouw bevalling? Zet het kraampakket dan lekker snel weg onder je bed, al die dikke kraamverbanden pakt de kraamverzorgster wel voor je als het zover is.

Het kraampakket aanvragen hoeft vaak niet al te veel moeite te kosten. Geef bij je zorgverzekeraar aan dat je zwanger bent en de rest komt eigenlijk vanzelf. Je kunt dit al in het begin van je zwangerschap doen, dan weet je zeker dat je het niet vergeet. Ga je in het ziekenhuis bevallen en heb je een kraampakket over? Dan kan je dit doneren aan stichtingen die ze hard kunnen gebruiken, zoals bijvoorbeeld Stichting Babyspullen.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019