“de
Zwangerschap

Sushi eten tijdens de zwangerschap! Mag het nou wel of niet?

Op mijn lijstje voor na de zwangerschap stond hij zeker: sushi eten! Want, hoe graag we het ook zouden willen, sushi eten tijdens de zwangerschap is niet echt aan te raden. Maar is het eigenlijk wel zo zwart wit? Want heb je wel eens goed gekeken hoe veel verschillende soorten sushi er eigenlijk bestaan?

hema rompers

Rauwe vis eten als je zwanger bent

Als je zwanger bent, zal je misschien wel eens onzeker zijn over wat je nu wel en niet mag eten. Geen brie, maar het eten van noten is goed voor je. En hoe zat dat ook alweer met die zalm uit de supermarkt? Er zijn behoorlijk wat dingen waar je rekening mee moet houden qua eten als je een baby in je buik draagt.

Een van de belangrijkste regels waar op gehamerd wordt is de rauwe vis. Door het eten van rauwe vis kan je een infectie oplopen, de zogenaamde ‘listeria monocytigenes bacterie.’ Deze infectie kan je ongeboren kindje schaden. Maar dit geldt niet alleen voor rauwe vis, maar ook voor rauwe schaal- en schelpdieren. Lees hier meer over vis eten tijdens de zwangerschap.

Sushi eten tijdens de zwangerschap, wel of niet?

Er wordt al jaren gezegd dat sushi eten tijdens de zwangerschap not done is. Maar toch wordt er nog steeds onderzoek gedaan of dat wel echt zo is. Zo werden er de afgelopen 30 jaren meer dan twaalfhonderd vrouwen gevolgd die behoorlijk veel vis aten tijdens de zwangerschap. De vrouwen uit de onderzoeken aten zelfs twaalf vismaaltijden per week, zonder complicaties. Volgens de universiteit van Rochester kun je dus eigenlijk prima sushi eten terwijl je zwanger bent.
welke sushi kan je beter niet eten als je zwanger bent

Welke sushi kan je beter laten staan?

Alle sushi waarin rauwe vis of schaal- en schelpdieren verwerkt zijn, kan je dus beter niet eten. Dus ook de sashimi moet je even laten staan. Maar ook roofdieren zijn onverstandig, zij eten natuurlijk andere vissen en kunnen daardoor een bacterie bij zich dragen. Supermarkt sushi wordt ook niet aangeraden. Er kan kruisbesmetting hebben plaatsgevonden in de fabriek, waardoor er toch stukjes vis in zitten die je beter niet kunt eten.

cheezzbaby banner

Welke sushi gerechten kan je dan wel eten als je zwanger bent?

Er zijn gelukkig heel veel soorten sushi waar die rauwe vis niet in zit! Zo zijn er zelfs sushi restaurants die op de menukaart aangeven welke sushi geschikt is voor zwangere vrouwen. En je hebt vast wel eens gezien dat er ook vegan sushi is, die is dus sowieso geschikt. Ook vis waar krab in zit, of waar viseitjes op zitten mag je prima eten. Onderstaande ingrediënten zitten vaak in sushi en zijn super geschikt als je zwanger bent.

  1. Avocado
  2. Crispu (japans beslag)
  3. Ebi (gefrituurde garnalen)
  4. Kappa (komkommer)
  5. Tamago (omelet)
  6. Tori (gefrituurde kip)
  7. Wakame (zeewier)

Ben je ietwat eigenwijs en wil je voor die ene keer toch een stukje sushi eten waar rauwe vis in zit? Zorg dan dat je 100% zeker weet dat je verse vis eet, dus ga naar een goed sushi restaurant.<

Als je dus een beetje goed op de menukaart kijkt en paar concessies doet, kan je dus best sushi eten tijdens de zwangerschap. Misschien niet helemaal zoals je het gewend bent. Het kan zijn dat je je favoriet nog even moet laten staan, maar dat kan natuurlijk weer als jouw baby er is.

Lees ook: Wat mag je wel en niet eten als je zwanger bent?

banner autogordel zwangere vrouwen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!