header banner hema
Baby

Vitamine D voor de baby! Waarom, hoe en wat als je het niet doet?

Al meteen als je kindje geboren is, krijg je dit advies van de kraamverzorgster. Naast vitamine K is het goed om jouw baby vitamine D te geven tot hij of zij vier jaar oud is. Nu moet ik eerlijk zeggen dat wij het nogal eens vergeten bij onze dochters en dat ik eigenlijk ook niet zo goed wist waarom ze dat nou zo nodig zouden hebben. Dus ik heb het uitgezocht. Vitamine D voor de baby, waar is dat nou zo goed voor?

hema rompers

Waarom wordt vitamine D voor een baby aangeraden?

Kleine kinderen maken zelf niet genoeg vitamine D aan. Daarom is het nodig dat wij ze dit aanbieden. Het lichaam van je kindje heeft vitamine D nodig om voldoende calcium en fosfor uit voeding te kunnen halen en in het lichaam op te nemen. Calcium is belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden.

banner vitamine-D kind

Als je kindje te weinig vitamine D binnen krijgt, heeft hij meer kans op de zeldzame botziekte rachitis. Deze ziekte wordt ook wel de Engelse ziekte genoemd, waarbij je kindje last krijgt van skeletafwijkingen.

Maar vitamine D is ook belangrijk voor een goede werking van de spieren, nieren en het immuunsysteem. Bij een tekort krijgt je kindje sneller last van spierzwakte en spierkrampen.

prenatal banner weekaanbiedingen

Hoeveel druppels vitamine D? Hoe geef je de baby vitamine D?

Kinderen tot vier jaar hebben zo’n 10 microgram vitamine D per dag nodig. Dit komt ongeveer neer op 10 druppels. Er zijn ook smelttabletjes met vitamine D te koop, die kan je jouw baby vanaf zijn eerste verjaardag geven. Je hoeft niet bang te zijn dat je kindje een teveel aan vitamine D binnen krijgt, dat is volgens specialisten nagenoeg onmogelijk. Lees ook: Mag je jouw baby voedingssupplementen geven?.

Wie heeft nog meer extra vitamine D nodig?

Behalve kinderen jonger dan vier jaar zijn er nog een aantal groepen mensen die langere tijd vitamine D nodig hebben:

  1. Kinderen ouder dan vier met een getinte of donkere huidskleur.
  2. Kinderen ouder dan vier jaar die minder dan een half uur per dag buiten komen bij daglicht.
  3. Volwassenen en kinderen die bedekkende kleding dragen, waarbij de huid dus minder kans heeft om zonlicht op te nemen
  4. Kinderen (en volwassenen) die vegetarisch of veganistisch eten.

Welke voeding zit vitamine D in, behalve dat flesje met druppels?

Vitamine D kan je dus kopen in een flesje, maar er zijn ook smelttabletjes te koop. Verder kan je vitamine D uit zonlicht halen. In bepaalde voedingsmiddelen zit deze vitamine ook. Maar dit is alleen in voedingsmiddelen die van dierlijke herkomst zijn. En dan in zeer kleine hoeveelheden.

Denk bijvoorbeeld aan rundvlees, kaas en eieren. Een iets grotere hoeveelheid vitamine D kan je halen uit vette vis, zoals: paling, haring, zalm en makreel. Ook wordt vitamine D toegevoegd aan margarine, halvarine, bak- en braadproducten en flesvoeding.

banner vitamine-D kind

Wat als je vergeet om je kind Vitamine D te geven?

Een keertje een dosis vitamine D vergeten bij je kindje kan echt geen kwaad. Het is vooral heel belangrijk dat je kindje minimaal 15 tot 30 minuten per dag buiten komt. In de buitenlucht maakt je kindje namelijk vitamine D aan.

Vitamine D voor de baby wordt in Nederland al jaren geadviseerd. Maar in 2019 kwamen de vitamine D druppels negatief in het nieuws. Artsen waarschuwden toen om te kiezen voor druppels die geen propylgallaat bevatten bij kinderen onder de een jaar. Dit zou schadelijk kunnen zijn voor je kindje.

Lees ook: Waarom multi-vitamine voor je kind belangrijk is!

beste babyfles banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!