luieraanbiedingen header
Baby

Kan en mag je een baby vegetarisch laten eten?

Misschien ben je zelf al jarenlang vegetariër, of wil je er juist nu mee beginnen en ben je ook van plan jouw peuter of baby vegetarisch te laten eten. De fanatieke vleeseters zullen meteen zeggen dat het ongezond is en dat je kind belangrijke voedingsstoffen zal missen. Maar is dat zo? Kan en mag je een baby vegetarisch laten eten?

kleertjes sale 70

Alle baby’s zijn vegetariër!

Eigenlijk zijn alle baby’s in hun eerste levensjaar voor het grootste deel vegetarisch. De eerste maanden krijgt jouw baby sowieso alleen nog maar melk, of dat nu borstvoeding of flesvoeding is. Maar na de eerste zes maanden ga je waarschijnlijk beginnen met vaste voeding. De meeste ouders kiezen ervoor om met groente- of fruithapjes te beginnen.
Vegetarisch dus.

Daarna ga je extra granen toevoegen zoals rijst, pasta en aardappelen. Ook vegetarisch. Jouw baby gaat brood eten, waar je eerst vaak gepureerd fruit op zult smeren. Eigenlijk gaat je baby pas vlees, vis of gevogelte eten wanneer je dit als laatste stapje toevoegt aan zijn menu. En je kunt er dus ook voor kiezen om dit niet te doen en de baby volledig vegetarisch op te voeden.

Lees ook: Waarom kiezen voor biologische flesvoeding voor de baby?




Vervang het vlees in de voeding van de baby op een goede manier!

Hoewel er genoeg mensen zijn die zeggen dat vlees een vreselijk ongezond product is, halen we er wel heel veel voedingsstoffen uit. In vlees zit namelijk ijzer, eiwitten, vitamine B12 en B1.

Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je deze vitaminen uit andere producten haalt en jouw peuter of baby er genoeg van binnen krijgt. Zorg dus dat je weet in welke producten de juiste voedingsstoffen zitten zodat je baby of peuter geen tekorten oploopt.

Tips als je de baby vegetarisch wil laten eten!

  1. Genoeg ijzer aan het menu toevoegen!

    Het is voor de baby belangrijk om genoeg ijzer binnen te krijgen. Je kindje heeft ijzer namelijk nodig om te groeien, maar ook voor de ontwikkeling van de hersenen.

    Er zijn verschillen tussen het ijzer wat je uit je voeding haalt. IJzer uit vlees wordt namelijk gemakkelijker in het lichaam opgenomen dan ijzer uit plantaardige producten.
    Daarom is het belangrijk om de baby tijdens de maaltijd fruit te geven. Door de vitamine C die in fruit zit wordt het ijzer uit de voeding beter opgenomen.

    In de volgende voedingsmiddelen zit ijzer: groentes, zoals spinazie, broccoli en doperwten. Ook in eieren en peulvruchten zit ijzer. Appelstroop aan je kindje geven is een goede manier om aan ijzer te komen. Volkorenproducten zoals pasta en brood bevatten ook ijzer.
    Ook in opvolg- en peutermelk zit ijzer, mocht je het lastig vinden om je baby of peuter genoeg ijzer te laten eten is dit een goed hulpmiddel.

  2. Vitamine B12

    Deze vitamine vind je alleen in dierlijke producten. Als je kindje wel eieren, kaas en melk binnen krijgt, is de kans redelijk klein dat hij vitamine B12 te kort krijgt.
    In vleesvervangers is vaak vitamine B12 toegevoegd. Let er wel op dat deze vleesvervangers vaak veel zout bevatten.

  3. Eiwit aan het menu toevoegen als de baby vegetarisch eet!

    Ook eiwitten zijn erg belangrijk om binnen te krijgen, zeker als je baby vegetarisch eet. Eiwit zorgt ervoor dat de spieren van je kindje sterk blijven en het is ook belangrijk voor de conditie van je kindje.

    In melkproducten, vlees, vis, kaas, eieren, peulvruchten, noten, pinda’s, brood en granen zitten eiwitten. Als de baby vegetarisch eet, kan je extra eiwit halen uit bijvoorbeeld tofu.

    Houd er rekening mee dat vegetariërs ongeveer 20% extra eiwit binnen zouden moeten krijgen. Dat klinkt heel veel, maar het valt eigenlijk wel mee. De meeste mensen krijgen sowieso te veel eiwit binnen, wat trouwens helemaal niet erg is.

Als je ervoor kiest om jouw peuter of baby vegetarisch te laten eten, zijn er dus genoeg producten die zorgen voor voldoende voedingsstoffen. Zorg ervoor dat je eieren, tofu en peulvruchten toevoegt aan het menu. Als de baby groter wordt, kan je ook voor noten gaan. Let dan wel goed op verstikkingsgevaar, of geef je kindje notenpasta.
Of je het wilt of juist niet, het is dus wel mogelijk om de baby op een gezonde manier vegetarisch te laten eten.

Lees ook Waarom je al met 4 maanden de baby pindakaas en ei moet geven!



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019