banner cheezzbaby 728x200
Voeding

Babyvoeding van Nutrilon! Wat zit daar allemaal in?

Iedereen is het er over eens dat moedermelk het beste is voor je baby. Maar soms heb je niet de mogelijkheid om borstvoeding te geven, of beslis je gewoon zelf dat je het niet wilt. Ook dan zijn er genoeg andere alternatieven. In Nederland zijn heel veel soorten kunstvoeding te krijgen, en daar zijn al heel veel kinderen groot op geworden. Een van de bekendste merken van flesvoeding is toch wel Nutrilon. Ik zocht voor je uit wat er allemaal in babyvoeding van Nutrilon zit. Waarom het zo bekend is en welke andere opties er nog meer zijn.

philips banner babyfoon

Waarom is de babyvoeding van Nutrilon zo bekend?

Waarschijnlijk het meest bekende merk als het gaat om babyvoeding in Nederland: Nutrilon. Het is onderdeel van het grote bedrijf Nutricia. Dit bedrijf bestaat al ruim 100 jaar en werd opgericht in Zoetermeer. Nutrire is Latijns voor voeden, hier is Nutricia van afgeleid.

Ze houden zich al jaren bezig met het ontwikkelen van babymelk. Er is nauw contact tussen Nutricia en de medische wereld van professionals. Ze doen veel aan research en ontwikkeling en hebben hun eigen proeffabriek. Bij de flesvoeding is het niet gebleven.
In 1946 begonnen ze ook met het ontwikkelen van vaste voeding voor baby’s. Zo kwam Olvarit op de markt, en de pap van Bambix.

nutricia actie banner

Babyvoeding van Nutrilon is dus al jaren bekend in Nederland en Nutrilon heeft veel verschillende soorten zuigelingenvoeding ontwikkeld. Behalve de ‘standaard’ voedingen zijn er ook veel speciale soorten op de markt, voor baby’s met speciale behoeftes.
Dit zijn de soorten zuigelingenvoeding die Nutrilon aanbiedt:

  • De ‘standaard’ melkvoeding. Met cijfers wordt op de verpakking aangegeven voor welke leeftijd de voedingen geschikt zijn.
  • H.A. Hypo Allergeen, met geknipt koemelkeiwit om de kans op allergieën te verkleinen.
  • Omneo Comfort, helpt tegen krampjes en moeilijke ontlasting.
  • Forte, voor hongerige baby’s.
  • A.R. en Nutriton, voor kindjes die veel spugen.
  • Goede nacht. Voor een extra verzadigd gevoel zonder extra calorieën.

babyfles flesvoeding

Wat zit er allemaal in de babyvoeding van Nutrilon?

Wat er in zuigelingenvoeding voor 0 tot 6 maanden mag zitten is vastgelegd in de warenwet zuigelingenvoeding. Dit is de strengste van alle warenwetten. De gedachte hierachter is dat baby’s niet kunnen kiezen welke voeding ze binnen krijgen en we ze dus moeten beschermen. In de wet is vastgelegd dat borstvoeding de beste voeding voor baby’s is. Dit staat ook letterlijk op alle verpakkingen van zuigelingenvoeding.

Er mag ook geen reclame gemaakt worden voor babyvoeding tot 6 maanden, vanaf 6 maanden mag dat wel. In de wet is vastgelegd welke ingrediënten zuigelingenvoeding mag bevatten. Wettelijk gezien kan een soort voeding dus eigenlijk niet beter zijn dan een andere soort.

babyvoeding laag geprijsd banner

De ingrediënten lijst is lang, en bevat veel termen die niet al te gezond klinken, zoals pyridoxinehydrochloride, mangaansulfaat, calciumcarbonaat en zinksulfaat. Dat zit er dus, behalve lactose, plantaardige oliën ook in. Maar diezelfde ingrediënten vind je ook terug in alle andere merken babyvoeding.
wat zit in babyvoeding van nutrilon

Wat zijn de alternatieven voor babyvoeding?

Er zijn veel alternatieven. Nutrilon is een van de duurste soorten babyvoeding, maar Nestlé NAN is nog duurder. Iets goedkoper is Hero Baby. En verder zijn er veel eigen merken op de markt, zoals Kruidvat, Trekpleister, Etos, en alle supermarkten verkopen ook eigen merk babyvoeding.

Omdat het in de wet is vastgelegd zijn de ingrediënten eigenlijk allemaal hetzelfde. Alles moet binnen een bepaalde norm vallen, dus veel verschillen kan het niet. De prijzen daarentegen wel. Kruidvat voeding is de helft goedkoper dan die van Nestlé.

Het is natuurlijk aan jou om te kiezen welke voeding je je kindje gaat geven. Vaak ben je eenmaal iets gewend en heb je geen zin om over te stappen op een ander merk. Gewoon om te voorkomen dat je baby er anders op gaat reageren. Soms is het even zoeken naar de juiste voeding, zeker als je kindje speciale voeding nodig heeft door bijvoorbeeld darmproblemen. Neem wel even de tijd om te testen, als je te snel weer overstapt op een ander merk heeft je kindje geen tijd om te wennen.
Je weet nu in ieder geval welke opties er zijn, naast de welbekende babyvoeding van Nutrilon.

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!