“de
Baby

Baby wiegje of ledikant? Waar kies jij voor?

Als je de babyuitzet bij elkaar gaat verzamelen, kom je voor verschillende keuzes te staan. Want de baby uitzetlijst is lang, maar heb je ook echt alles nodig? Bij sommige dingen kan je dat betwijfelen. Want waarom zou je een wieg kopen als je baby ook gewoon in het ledikant kan slapen? Waar kies jij voor, een baby wiegje of ledikant?

Kleertjes.com korting banner

Wat is het verschil tussen een baby wiegje en ledikant?

Er is een heleboel keuze op het gebied van “slaapplaatsen” voor jouw baby. Om te beginnen heb je een wieg en een ledikant. Het grootste verschil is, letterlijk, het formaat. Een wiegje is ongeveer 40x80cm groot, een ledikant 60x120cm. Dit zijn de maten van het matras dat er in past, de dekentjes en lakentjes zijn dus een tikje groter.

Bij ledikantjes heb je vooral de keuze in het materiaal, stijl en de kleur. Wiegjes zijn er wel in allerlei uitvoeringen. Zo heb je bijvoorbeeld de ‘aanschuifwieg.’ Deze wieg mist eigenlijk een zijde, zodat je hem tegen jouw bed aan kan schuiven. Dan wordt het een co-sleeper en ligt jouw baby op een veilige manier zo dicht mogelijk bij je. Lees hier meer over de co-sleeper of aanschuifbed. Maar je hebt daarnaast ook schommelwiegen, hangwiegen en ‘gewone’ wiegjes.
next2me wiegje co-sleeper

Baby wiegje of ledikant! Wat moet je kiezen?

Ten eerste: je moet niks. Het is jouw baby, jouw huis en jouw beslissing. Vaak zal je het advies horen om de baby de eerste dagen (weken, maanden, sommige mensen zeggen zelfs jaren) dichtbij je te houden. Op deze manier leer je elkaar snel kennen. Je went aan de geluidjes en het is goed voor de hechting. Maar: niks moet!

prenatal banner weekaanbiedingen

Persoonlijk ben ik zo’n moeder die gestoord wordt van die geluidjes en geen oog dicht doet. Yinthe heeft een week op onze kamer gelegen, Myrah denk ik twee. Ik kan me er dan persoonlijk ook niets bij voorstellen dat sommige kinderen jaren bij hun ouders slapen. Maar wederom: ieder zijn ding.

Lees ook: Baby op kamer van de ouders laten slapen is goed voor de baby!
Voordelen en nadelen van een baby wiegje

Het aanschaffen van een wiegje hoef je dus niet perse te doen. Maar wat zijn de voor- en nadelen eigenlijk?

 • Voordelen wiegje

  • Makkelijk te verplaatsen
   Je kunt een wiegje makkelijk ergens anders neer zetten. Staat hij op juliie slaapkamer maar wil je de baby een dutje in zijn eigen kamer laten doen? Het bedje staat zo op een andere plek. Zelfs buiten als de baby in de zomer geboren is.
  • Geborgen gevoel
   In een kleine wieg past de baby beter. Het zorgt voor een geborgen gevoel dat hij er lekker in ligt en er lekker in ligt. Jouw baby voelt zich veiliger in een kleine ruimte en hij kan zijn warmte ook beter vasthouden. Zeker fijn voor de eerste dagen.
  • Veiliger
   In een kleine wieg heeft de baby minder ruimte om te rollen. Hierdoor kan hij niet verstrikt te raken in het beddengoed.
  • Niet uit bed
   Als de baby naast je eigen bed ligt en je borstvoeding geeft, hoef je dus eigenlijk je bed niet uit. Zeker met een co-sleeper kan je de baby zo aanleggen en daarna samen weer verder slapen. • Nadelen wiegje

  • Snel te klein
   Jouw baby groeit en dat doet hij harder dan je lief is. Daarom is een wiegje vaak ook al snel te klein. Zeker als je baby begint te draaien, wordt het tijd voor een ledikant. Hij kan dan met zijn neus aan de zijkant terecht komen, waardoor ademhalen moeilijker kan worden.
  • Kosten
   Je koopt dus eigenlijk een heel bedje voor een paar weken, of maanden. Zeker als je het niet breed hebt, kan dit best een reden zijn om geen wieg aan te schaffen. Je zult behalve de wieg ook passend beddengoed aan moeten schaffen. Al heb je dit volgens mij ook gewoon nodig voor in de kinderwagen, dus dat gebruik je wel even.
top 5 beste babyfoons banner

Voordelen en nadelen ledikant

 • Voordelen ledikant

  • Ruimte
   Jouw baby gaat hier jaren lang in kunnen slapen. In het begin zet je de bodem hoog, zodat je makkelijk bij de baby kunt. Later doe je hem lager en kan je kindje er zeker tot hij 2 is in slapen. Bij sommige ledikanten kan je de voorkant verwijderen, zodat hij ook dienst doet als peuterbed.
 • Nadelen ledikant

  • Neemt veel plaats in
   Als je maar één bedje wilt kopen maar de baby toch op je eigen kamer wilt laten slapen, neemt een ledikant best veel ruimte in. Je verplaatst hem ook niet even gemakkelijk van de ene naar de andere kamer.
  • Onveilig
   Zeker in het begin is een ledikant nog reusachtig voor je kleine baby. Dit kan een onveilig gevoel geven. Wel kan je een ledikant iets beschutter maken door een bedomrander te plaatsen en een hemeltje. Let er wel op dat je dit weghaalt als je kindje groter wordt, om verstikking te voorkomen.
  • Onveilig
   Als je baby nog klein is, moet je een ledikant heel kort en strak opmaken. Als je kindje onder de deken komt, is er kans op stikgevaar. Maar je kindje kan ook vast komen te zitten tussen de spijlen als hij veel beweegt in zijn slaap. Het kan helpen om de baby in een babyslaapzakje te laten slapen, of in te bakeren als hij heel beweeglijk is.

  Wiegje of babybedje kopen? Let dan op de volgende punten

  1. Mochten er spijlen zijn, dan moet de afstand tussen de spijlen, tussen de 4,5 en 6,5 centimeter zijn. Een grotere afstand is gevaarlijk omdat het hoofdje ertussen bekneld kan raken.
  2. Zorg ervoor dat er een stevige matras in ligt zonder hobbels en kuilen.
  3. De matras moet goed in het bedje passen zonder grote kieren aan de zijkant.
  4. Leg geen kussens, hoofdbeschermers of stabilisatierollen in het bedje.
  5. Leg ook geen knuffels van zachte stof in het bedje.
  6. Het is beter om geen zeiltje te gebruiken. Als je dat toch wilt, leg het dan niet onder het hoofdje van de baby.

  Wil je wel een wieg aanschaffen maar heb je het geld er niet voor (over)? Er zijn ook mogelijkheden om een wieg te huren. En misschien hebben jullie wel een wieg in de familie. Onze meiden lagen die paar weken in de wieg waar hun vader en ooms ook in hebben gelegen. Doe wat voor jou goed voelt. Het is jullie eigen keuze, een baby wiegje of ledikant.  top 5 beste babyfoons banner

  Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!