luieraanbiedingen header
Slapen

Aanschuifbedje of co-sleeper? Veilig slapen met je baby!

Tegenwoordig zijn ze razend populair: een aanschuifbedje of co-sleeper voor de baby! Dit zijn bedjes die je aan het ouderlijk bed kunt bevestigen. Op die manier heb je jouw baby heel dichtbij je, maar slaapt hij of zij toch op een eigen matras onder een eigen deken. Het klinkt heel goed, maar toch zijn de meningen over een aanschuifbedje of co-sleeper verdeeld. Sommige ouders vinden het gewoonweg niet prettig en anderen juist wel. Daarnaast blijft de vraag of je met deze bedjes veilig kunt slapen met de baby. Lees hier alle voor- en nadelen.

beste babyfles banner

Wat is een aanschuifbedje of co-sleeper?

Een aanschuifbedje of co-sleeper zijn bedjes die je aan je eigen bed kunt schuiven of bevestigen. Eén zijkant kan open waardoor je gemakkelijk contact kunt maken met je baby. Het fijne van deze bedjes is dat je baby dicht naast je ligt, maar toch een eigen matras en deken heeft.

Qua veilig slapen met je baby heeft dit de voorkeur boven je baby laten slapen in jouw eigen bed, ook wel co-sleeping genoemd. Bekijk hier enkele voorbeelden van deze handige wiegjes die je tegen je bed aan kunt schuiven.
next2me wiegje co-sleeper
Bij co-sleeping is er een grotere kans op ongelukjes omdat je bijvoorbeeld op je baby rolt of de baby stikt onder de zware dekens. Dat kan niet gebeuren bij een aanschuifbedje of co-sleeper.
Betere nachtrust door co-sleeper

De meningen van ouders over de aanschuifbedjes zijn verdeeld. Sommige ouders vinden het fijn om hun baby dichtbij te hebben en hebben zelfs een betere nachtrust. Dat komt omdat baby’s rustiger kunnen zijn als ze dicht bij de ouders blijven.

Maar aan de andere kant kan een baby zo dichtbij je nachtrust ook verpesten. Zeker als je een lichte slaper bent en van elk zuchtje en kuchje wakker wordt. Dan is het misschien beter om jouw baby in zijn of haar eigen babykamertje te leggen. Het is dus heel persoonlijk.

Lees ook: Hoe snel mag een baby op zijn eigen kamer slapen?

kleertjes sale 70

Voordelen aanschuifbedje of co-sleeper

Eén van de grootste voordelen van een aanschuifbedje of co-sleeper is dat het erg fijn is voor de dames die borstvoeding geven. Je hoeft niet meer je bed uit, maar je kunt meteen je baby oppakken en aanleggen, zonder dat je jezelf ook maar een meter hoeft te verplaatsen. Andere voordelen zijn:

  • Mogelijk betere nachtrust
  • Baby’s vallen soms sneller in slaap als de ouders dicht in de buurt zijn
  • Als je baby wilt drinken of iets anders nodig heeft dan ben je er meteen bij

Nadelen aanschuifbedje of co-sleeper

Naast de voordelen zijn er ook nadelen. Denk aan:

  • Sommige kindjes slapen juist beter in een eigen kamertje omdat ze dan meer rust hebben
  • Als je licht slaapt zal je nachtrust meer verstoord worden omdat je wakker wordt van elk zuchtje
  • Je baby kan afhankelijk van je worden en daardoor niet meer goed alleen kunnen slapen (wat je baby toch wel echt een keer moet gaan doen
top 5 beste babyfoons banner

Veilig slapen met je baby

Wil je veilig slapen met je baby dan is een aanschuifbedje of co-sleeper beter dan je baby bij jou in bed laten slapen. Volgens Nederlands Centrum Jeugdgezondheid is het beter om je baby gewoon in een eigen wiegje te leggen. Op die manier kan je baby nooit uit het bedje rollen en in het ouderlijk bed belanden.

Als je toch kiest voor een aanschuifbed of co-sleeper let dan op de volgende punten:

  • Zorg dat het bedje goed is vastgemaakt zodat de matrassen van je baby en van jezelf goed op elkaar aansluiten
  • Het beste is om een bedje te nemen waarbij je ‘s nachts een tussenhekje of schot omhoog kunt doen zodat je baby niet in je bed kan belanden
  • Zet het sluithekje altijd helemaal omhoog als je baby in het bedje slaapt en jij bent er niet bij. Zet het hekje nooit half omhoog want dat kan gevaarlijke gevolgen hebben.
  • Ga op tijd over naar een ander bedje, bijvoorbeeld wanneer je baby kan zitten of zichzelf kan optrekken.

Naast de tips voor veilig slapen met je baby in een aanschuifbedje zijn er ook nog een aantal algemene tips die ervoor zorgen dat je de kans op wiegendood een heel stuk verkleind. Lees hier meer over in onze blog: ‘Veilig slapen van je baby, hier moet je op letten.’

Hoe maak je de juiste keuze?

De adviezen omtrent veilig met je baby slapen veranderen nog weleens en ik denk dat iedereen zelf zo zijn eigen mening en voorkeuren heeft. Er zijn wel duidelijke aanwijzingen dat het niet veilig is om je baby in het ouderlijk bed te laten slapen, zeker niet als het gaat om een pasgeboren baby. De risico’s op ongelukjes zijn gewoon groter.

Wil je toch jouw baby dichtbij je hebben dan is een aanschuifbedje of co-sleeper een hele goede oplossing. Zeker als je de genoemde veiligheidsadviezen in acht neemt. Of deze bedjes beter zijn dan je baby laten slapen in een wiegje op zijn of haar eigen kamer is ook weer niet het geval. Het kan allebei en het ligt helemaal aan jou wat je het fijnste vindt.

Lees ook: Tips die jouw baby laten doorslapen!beste babyfoon bol.com

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019