“waterwipes
Babykalender

Ontwikkeling baby 8 weken oud

Jeetje! Je baby is nu alweer 8 weken oud en dat betekent dat we al van ‘maanden’ gaan spreken. Bizar toch? Na deze week gaan we in onze babykalender overstappen naar de ontwikkelingen per maand. De ontwikkelingen van je baby van 9, 10, 11 weken oud kun je lezen in ontwikkeling baby 2 maanden oud. Maar eerst deze week meer over de ontwikkeling baby 8 weken oud.

banner vitamine-D kind

In het kort bij een baby 8 weken oud:

 • Je baby kan meer kleur zien.
 • Het is tijd voor de eerste vaccinatie.
 • Tips voor moeders om rust te pakken.

De ontwikkeling van je baby 8 weken oud

 • Zicht van je baby stimuleren met spelen

  Sinds vorige week, of misschien al eerder is je baby steeds meer gaan zien en is hij ook in staat de oogjes te focussen. Dingen die je kindje vooral erg interessant vindt zijn de eigen handjes en vingertjes en misschien zelfs wel voetjes. Om je baby te helpen nog beter zicht te krijgen, kun je jouw baby objecten laten volgen. Een beetje zoals ze dat doen bij een hypnose. Houd het object niet verder weg dan 30 centimeter.

  Ook een leuk idee om te spelen: teken poppetjes op je vingers en vertel daar een verhaaltje mee terwijl je jouw vingers beweegt. Je kunt er natuurlijk ook een soort van poppenkast van maken met verschillende knuffels, bijvoorbeeld met vingerpoppetjes. Voor je kind reuze interessant en jij wordt waarschijnlijk beloont met een oprechte lach.

 • Meer kleur!

  Voorheen zag je baby vooral contrasten goed zoals zwart-wit of sterke contrasten in kleur. Daarom was vooral jouw haargrens zeer interessant omdat dit een duidelijk contrast liet zien tussen je huid en je haar (vooral als je donker haar hebt). Nu je baby alweer 8 weken oud is, kan hij die kleuren en details al wat beter van elkaar onderscheiden.
  Hoog tijd dus om meer kleur in het leven van je kindje te brengen! Wat dacht je van speelkleden, speelfiguren en grijp- en bijtspeelgoed?

 • Eerste vaccinatie

  Helaas is er bijna geen ontkomen aan: je baby moet rond deze tijd de eerste vaccinaties krijgen. Absoluut geen lolletje om te zien, maar het is wel ergens goed voor zoals het voorkomen van een aantal ziektes zoals Difterie, Tetanus, Polio, Kinkhoest en Haemophilus influenza. Het is overigens niet verplicht om je baby te vaccineren. Mocht je hier iets op tegen hebben dan kun je dit bespreekbaar maken bij het consultatiebureau.

monuta banner

Hoe gaat het met mama, papa of de ouders?

Je zou een werkelijke superwoman zijn als je jezelf fit en super goed voelt op dit moment. Het leven met een kleine baby vraagt nu eenmaal veel energie. Pak daarom zoveel mogelijk rust en vergeet ook de momentjes voor jezelf niet.

Nu je baby iets langer slaapt en minder voedingen nodig heeft, houd jij wat tijd over (bijvoorbeeld om een baby fotoboek te maken). Pak die momentjes voor jezelf!
Lees een boek, pak een tijdschrift erbij zodat je nog een beetje op de hoogte bent van de wereld buiten je huis, kijk een serie of zet midden op de dag een film aan. Gewoon omdat het kan. En omdat het mag!

 • Planning is everything!

  Nu je een klein leventje hebt waarover jij waakt, is het essentieel dat je een goede planning hebt. Zonder planning loopt alles snel in het 100 en dat kan je nog meer opbreken. Nu je baby steeds meer een ritme ontwikkelt kun je eens rustig bekijken wanneer je de volgende dingen gaat doen:

  • Boodschappen.
  • Huishouden.
  • Douchen (ja ook dat moet je soms inplannen).
  • Tijd met je partner.
  • Tijd voor jezelf.
  • Bewegen of sporten (half uurtje per dag is al voldoende).
  • Je vriendinnen en familie zien en spreken.
  • Shoppen op internet.

  Belangrijk bij je planning is om altijd prioriteiten te stellen en we weten allebei wel wie op de eerste plaats staan: je baby, je andere kinderen en dan een gedeelde plaats voor jezelf en je partner. Wordt het je allemaal even teveel, schakel dan alsjeblieft hulp in. Waarschijnlijk staat je moeder of schoonmoeder te springen om je even te ontlasten. Wat ook een prima plan is, is om gewoon een schoonmaakster of een oppas in te huren. Al is het maar voor een paar maanden, je zal merken dat dit enorm veel zal schelen.

nieuwsbrief inschrijven

Schrijf je in

Wekelijks alle blogs en aanbiedingen
in jouw mailbox

Tip van de week bij een baby 8 weken oud

Vergeet niet dat tegenwoordig werkelijk alles thuisbezorgd kan worden. Van boodschappen, naar rompertjes of jouw nieuwe sexy lingeriesetje om je seksleven weer nieuw leven in te blazen. Pak die creditcard er maar bij dus!

Interessante blogs om te lezen

Blogs die passen bij de ontwikkeling baby 8 weken oud:

Baby 7 weken oud Baby 2 maanden oud

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious
vadersschapsverlof 2019