“deonlinedrogist
Babykwaaltjes

Kinkhoest bij een baby

Kinkhoest is een ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie (Bordetella pertussis). Deze bacterie maakt stofjes aan die enorme hoestbuien veroorzaakt. Kinkhoest is bij volwassenen al heel erg vervelend, maar kinkhoest bij een baby is al helemaal zielig. Daarnaast kunnen er bij je baby ook ernstige complicaties ontstaan. Hoe kun je kinkhoest bij je baby herkennen, hoe lang duurt het en hoe kun je het voorkomen? Je leest het in deze blog!

About you sales banner

Wat is kinkhoest?

Kinkhoest is een ziekte van de keel, neus en luchtpijp. Het wordt veroorzaakt door de Bordetella pertussis. Deze bacterie veroorzaakt hevige hoestbuien. Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die een aantal maanden kan aanhouden.

Het begint vaak met de klachten van een normale neusverkoudheid, pas later begint het hoesten. Je bent al besmettelijk voordat het hoesten begint. De besmetting gaat via kleine druppeltjes die vanuit de keel in de lucht komen. Kinkhoest is vooral gevaarlijk bij een baby, met name ongevaccineerde baby’s en baby’s die nog niet alle vaccinaties hebben gehad.

beste babyfles banner

Hoe klinkt kinkhoest?

In het begin klinkt de kinkhoest bij een baby als een droge hoest. In de nacht zijn de hoestbuien meestal wat heviger. De droge hoest gaat snel over tot het ophoesten van slijm en je baby zal daarbij een gierend geluid maken bij het inademen. Tevens heeft de baby het ook heel benauwd.

Kinkhoest symptomen baby

Kinkhoest bij een baby begint met een hevige verkoudheid, niezen en mogelijk ook een lichte koorts en prikkelhoest. Na ongeveer 1 of 2 weken worden de hoestbuien heviger en zal je baby helder, taai slijm opgeven. Het kan ook zijn dat je kleintje moet overgeven of blauw aanloopt. Tijdens de hoestbui maakt je baby een gierend geluid bij het inademen. Je baby kan het ook benauwd hebben. Omdat de hoestbuien ontzettend uitputtend zijn is je baby hangerig, huilerig en lusteloos.

Hoe lang duurt kinkhoest?

Kinkhoest kan overgedragen worden door hoesten, niezen of praten. De incubatietijd is ongeveer 1 tot 3 weken. Het eerste symptoom is dat je kind verkouden wordt. Hierna duurt het 1 tot 2 weken voordat het hoesten gaat beginnen. Vanaf het moment dat je kind verkouden wordt tot ongeveer 6 weken erna kan je kind de kinkhoest overdragen.

De kinkhoest bij een baby kan 3 tot wel 4 maanden duren, maar het is niet verstandig om het maar zijn beloop te laten. Als je denkt dat je baby last heeft van kinkhoest, ga dan altijd meteen naar de huisarts.
kinkhoest bij een baby symptomen

Kinkhoest complicatie

Kinkhoest bij een baby kan voor diverse complicaties zorgen, denk aan longontsteking, stuipen, ademnood en blauw aanlopen of een hersenbeschadiging omdat je baby te weinig zuurstof krijgt. In het ergste geval kan je baby eraan overlijden.

Hoe vaak komt kinkhoest voor?

De afgelopen 20 jaar komt kinkhoest vaker voor dan voorheen. Jaarlijks melden tussen de 4000 en 8000 mensen zich met kinkhoest bij de huisarts, waarvan 170 baby’s! Gemiddeld worden er jaarlijks 120 baby’s in het ziekenhuis opgenomen met kinkhoest. In de meeste gevallen zijn de baby’s jonger dan 3 maanden. De kans op overlijden is heel klein. In de periode van 2005 tot 2014 zijn ten minste 5 baby’s in Nederland eraan overleden.

luiers met korting banner

Waarom komt kinkhoest voor bij een baby?

Baby’s zijn in de eerste maanden van hun leventje nog niet beschermd tegen kinkhoest. En dat terwijl het juist voor deze kleine baby’tjes grote gevolgen kan hebben. Jonge baby’s worden ingeënt tegen kinkhoest als de baby 6 weken oud is. Voor die tijd zijn ze heel vatbaar, omdat het immuunsysteem nog niet goed ontwikkeld is. Vermoed je dat iemand in je omgeving kinkhoest heeft, houdt die persoon dan op grote afstand van je baby.

Kinkhoest bij een baby behandelen

Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat je kinkhoest bij een baby voorkomt. Denk je dat iemand uit je gezin kinkhoest heeft en is je baby pasgeboren of ben je 34 weken zwanger, raadpleeg de huisarts! Het is mogelijk dat je huisarts besluit om uit voorzorg alle gezinsleden antibiotica te geven zodat de baby niet besmet wordt.

Verder bestaat er niet een specifieke behandeling voor kinkhoest. Als je baby het ernstig te pakken heeft, kan het zijn dat hij of zij wordt opgenomen in het ziekenhuis.
kinkhoest gevaarlijk pasgeboren baby

Is kinkhoest gevaarlijk voor ongeboren kind?

Als je 34 weken of langer zwanger bent moet je erg oppassen dat je niet wordt besmet met kinkhoest. Blijf dus uit de buurt van mensen die hoesten. Denk je dat iemand in je gezin besmet is of denk je dat je met iemand in aanraking bent gekomen die kinkhoest heeft, schakel dan meteen de huisarts in. Let ook goed op de symptomen van kinkhoest. Je zal dan van je huisarts een behandeling krijgen.

De kinkhoest krijgen als je zwanger bent is niet direct schadelijk voor je ongeboren baby. Je moet wel opletten als je 34 weken of langer zwanger bent.

beste babyfoon bol.com

Kinkhoest inenting bij zwangerschap

Het is mogelijk om jezelf tijdens de zwangerschap in te enten om zo kinkhoest bij een baby na de geboorte te voorkomen. De antistoffen komen namelijk via de placenta bij je baby terecht. In de eerste maanden van je baby’s leven is hij of zij dus al meteen beschermd tegen kinkhoest. Zo blijven ze beter beschermd tot ze oud genoeg zijn voor hun eerste vaccinatie (vanaf 6 weken).

De vaccinatie kun je laten zetten in je derde trimester (week 28 tot week 32). De kosten zijn vooralsnog voor eigen rekening. Je kunt via je huisarts de vaccinatie aanvragen. De vaccinatie is vrij effectief. Bij de zwangere vrouwen die werden ingeënt, werden 91% minder baby’s ziek in vergelijking met de groep vrouwen die niet werden ingeënt.

Of de vaccinatie veilig is? Ze denken van wel, dit blijkt ook uit de meest recente onderzoeken. Moet je een vaccinatie laten zetten? Nee, dat hoeft niet. Hoewel de Gezondheidsraad in 2015 al het advies uitbracht om alle zwangere vrouwen een vaccinatie voor kinkhoest bij een baby aan te bieden, is het nog steeds niet landelijk georganiseerd. Je moet dus zelf actie ondernemen als je een vaccinatie wilt.

de beste drogisterij aanbiedingen banner

Meer lezen

Reageer

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!