bannerbolsale
Zwangerschap

Welke cravings had jij tijdens de zwangerschap?

Een vraag die ik heel vaak kreeg tijdens de zwangerschap: heb je ook al eetbuien of vreemde cravings zoals chips met slagroom? Nu had ik geen vreemde cravings (heel veel zin hebben in bepaalde dingen), maar tijdens het eerste trimester had ik wel telkens ongelooflijk veel zin in specifieke voedingsmiddelen. Wat kan of kon jij totaal niet weerstaan tijdens jouw zwangerschap? En at je ook rare combinaties?

startersbox zwitsal banner

Eten, eten en nog eens eten in eerste trimester

In mijn eerste trimester was ik alleen maar met eten bezig. Zelfs mijn man viel het op. Bij elke reclame met eten liep het water me in mijn mond. ‘Ohhh kijk eens wat lekker!’, riep ik dan uit. Na de 4de keer die avond zei mijn man terecht: ‘Volgens mij heb jij nu overal zin in’. Dat was ook zo. Maar soms had ik een aantal dagen echt zin in specifieke dingen.

In de 11de week van mijn zwangerschap droomde ik de hele week van lekkere broodjes met gebakken kip, saté en chips. Op een gegeven moment was ik het zat en ben ik naar de dichtstbijzijnde Bakkerij Bart gereden om een broodje te halen. Later die week kreeg ik mijn man (na minutenlang zeuren) zo ver onderweg te stoppen bij een Subway. Heerlijk!
Ontzettend zin in bosbessen muffins!

In de 12de week wilde ik alleen nog maar bosbessen muffins. Overal zag ik die muffins. Maar in de tussentijd had ik mezelf al een keer gewogen en was ik erachter gekomen dat er 3 kilo meer Roos was. Dus probeerde ik me in te houden. Toch bleef ik er zin in hebben. Ik had geen zin in andere zoete dingen zoals chocolade. Nee, ik wilde alleen een bosbessen muffin.

Ik eet die dingen nooit, werkelijk nooit. Maar omdat ik ze een keer had zien liggen, had ik er toen ongelooflijk veel zin in. Ik vertelde dit aan mijn man en een uur later kwam hij thuis met…. Chocolade muffins. Chocolade muffins! Nee! Ik wilde bosbessen muffins! De arme schat. Ik liet de teleurstelling niet blijken, want twee weken geleden waren het die specifieke chocolade muffins (met witte chocolade vulling erin) waar ik intens naar verlangde. Die arme man kan het gewoon niet meer bijhouden. Uiteraard heb ik de muffin wel gewoon opgegeten.

Een ander iets waar ik ineens naar verlangde was drop. Geen idee waarom, maar ik verlangde naar drop. In gedachten zag ik mezelf in de Jamin lopen terwijl ik mijn puntzak ongegeneerd vol laadde met drop. Zoute drop, zoute krakelingen, dropfruit duo’s, salmiak drop, drop drop drop. Heerlijk.
vreetbuien zwangerschap drop
Om eerlijk zijn heb ik deze behoefte aan drop nu nog steeds wel een beetje. Het staat ook op mijn ‘straks-als-ik-niet-meer-zwanger-ben lijstje’. Dit lijstje houd ik bij met dingen die ik meteen wil eten, drinken of doen als ik niet meer zwanger ben. Tot nu toe is het lijst nog beperkt met ‘drop halen bij de Jamin’ en ‘Ossenhaas’. Maar ik vermoed dat hier nog wel meer dingen bijkomen.

Cravings en eetbuien in tweede en derde trimester

Het is bekend dat veel zwangere vrouwen last krijgen van eetbuien in het tweede of derde trimester. Momenteel ben ik 23 weken zwanger en heb ik nog geen extreme zin in bepaalde dingen gehad. In ieder geval niet zoals in het eerste trimester. Misschien omdat ik mijn eetpatroon wat leuker heb gemaakt of misschien moet het nog komen.

Waar de vreetbuien tijdens de zwangerschap precies vandaan komt weet men niet. Het kunnen de hormonen zijn of een signaal van je lichaam om iets te eten waar je lichaam op dat moment behoefte aan heeft. Bijvoorbeeld zin in rood vlees zou een teken van ijzertekort zijn, of zin in zout een teken dat je meer zout moet eten. Maar dat blijft allemaal gissen. Als je gezond en gevarieerd eet, heb je niet zo snel tekorten. Dan blijft het vooral de moeilijke taak om jezelf niet vol te proppen.

Lees ook: Tips tegen eetbuien tijdens de zwangerschap!

cheezzbaby banner

Wat waren jouw zwangerschap cravings?

Waar had jij heel erg veel zin in tijdens de zwangerschap? Ik vind dat echt geweldig om te horen. Mijn zus kon geen genoeg krijgen van cheeseburgers met aardbeienmilkshake en een vriendin van mij klokte liters blanke vla weg. Had je rare combinaties? Ik ben echt benieuwd. Wat het ook was: schaam je niet.

Ik heb namelijk een paar hele leuke (of vieze) voorbeelden van combinaties die zwangere vrouwen eten als ze zwanger zijn:

  1. IJs met chips
  2. Friet met milkshake
  3. Rauwe zuurkool
  4. Zure matjes (met slagroom)
  5. Blikjes tomatenpuree
  6. Smeerkaas zo uit het potje
  7. Limoenen rauw opeten
  8. Chocomelk met zilveruitjes

Lees ook: Mag je chocolade eten tijdens de zwangerschap?blije doos banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019