header luiers van pampers met 50% korting
Zwangerschapskalender

23 Weken zwanger

Jij bent 23 weken zwanger en je baby heeft inmiddels het gewicht bereikt van 500 gram en is nu net zo groot als een grapefruit (30,5 centimeter). In verhouding was het hoofdje tot nu toe behoorlijk groot. Vanaf deze week gaat het lichaampje sneller groeien zodat het gehele lijfje steeds meer in verhouding komt. Je baby begint nu nageltjes te krijgen, de baby reageert op geluid buiten de buik en start ook met ademhalen.

baby kleertjes banner

Nu is er geen lucht in de baarmoeder dus ademt je kindje vruchtwater in. Op die manier is hij of zij al flink aan het oefenen om straks echt adem te halen. Maar voordat dit kan, moeten de longetjes nog wat verder ontwikkeld worden.

23 Weken zwanger en er komt vloeistof uit je borsten

Sommige vrouwen merken wanneer ze 23 weken zwanger zijn dat er vloeistof uit de borsten komt. Deze vloeistof is wat gelig van kleur en wordt colostrum genoemd. Mocht je dit opmerken dan hoef je jezelf geen zorgen te maken, dit is een heel natuurlijk verschijnsel.

Colostrum is de eerste melk die je baby straks gaat drinken en zit boordevol voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Daarnaast bevat het nagenoeg geen vet of suikers. Deze “melk” moet ervoor zorgen dat de spijsvertering van je kindje op gang komt. Na een aantal dagen zal colostrum overgaan naar echte moedermelk.
23 weken zwanger

Zwangerschapsmasker

Het zal de mensen in je omgeving niet ontgaan dat je zwanger bent. Je buikje is al goed zichtbaar. Daarnaast kan het voorkomen dat je last krijgt van een zwangerschapsmasker. Dit uit zich in donkere plekken op het gezicht en dan voornamelijk bij de wangen, ogen, voorhoofd en neus. Het zwangerschapsmasker, ook wel melasma genoemd, wordt veroorzaakt door hormonen. Hoewel je het waarschijnlijk liever niet had gehad, kan het geen kwaad en verdwijnt het vanzelf weer na de zwangerschap.

Met striae crème kan je proberen jouw huid soepel te houden

striae creme

Zwangerschapsstrepen en striae bij 23 weken

Nog een ander kwaaltje als je 23 weken zwanger bent waar je totaal niet op zit te wachten zijn zwangerschapsstrepen of striae. Door de hevige groei van je buik rekt je huid in een snel tempo op en dat veroorzaakt rode strepen op je buik, benen, billen of borsten. Helaas is er niets wat dit kan voorkomen en nog vervelender: het zal ook nooit helemaal weggaan.

disneybanner

Wel zal het na verloop van tijd minder zichtbaar zijn. Je kunt met striae-crème proberen je huid wat vettig te houden, maar dat is eigenlijk het enige wat je kunt doen. Hoe vervelend het ook is, helpt het misschien als je weet dat bijna iedere vrouw die kinderen heeft striae of zwangerschapsstrepen heeft. Je bent dus zeker niet de enige en het geeft aan dat je moeder bent geworden. Dat is het natuurlijk wel waard!

23 weken zwanger: In de zwangerschapskalender volg je de ontwikkeling van je baby van week tot week!

Mogelijke bloedarmoede

Veel vrouwen die 23 weken zwanger zijn kunnen last krijgen van bloedarmoede. Je lichaam is hard aan het werk en er moet nu extra bloed aangemaakt worden. Dit kan leiden tot een tekort aan ijzer in je bloed. Je merkt dit doordat je jezelf slap en duizelig voelt.

Met een apparaatje kan je zelf testen of je genoeg ijzer in je bloed hebt. Mocht dit het geval zijn probeer dan voeding te eten met voldoende ijzer zoals :

  • Vlees (vooral rundvlees, wel goed doorbakken!);
  • Volkorenproducten (brood, pasta, zilvervliesrijst);
  • Peulvruchten (kidney bonen, linzen, kikkererwten etc.).

Eet daarnaast bij elke maaltijd voldoende groenten en fruit die veel vitamine C bevatten. Dit zorgt er namelijk voor dat je het ijzer uit de voeding beter kunt opnemen. En wanneer je 23 weken zwanger bent kan je die extra vitamines en het ijzer goed gebruiken.

22 Weken zwanger 24 Weken zwanger

nutricia actie banner
vadersschapsverlof 2019