header banner hema
Borstvoeding

Met borstvoeding krijgt baby nuttige bacteriën in moedermelk binnen!

Het was al langer bekend dat baby’s belangrijke afweerstoffen binnen krijgen via borstvoeding. Dit is ook één van de voornaamste voordelen van moedermelk! Nu heeft een Amerikaans onderzoek bevestigd dat borstvoeding geven nog een ander groot voordeel heeft. De bacteriën in moedermelk en die rondom de tepel zitten stimuleren de opbouw van je baby’s darmflora. En een goede darmflora is weer beter voor de gezondheid!

meegroeiromper banner

Bacteriën in moedermelk zorgen voor darmflora en antistoffen van moeder

Als je baby borstvoeding krijgt gaan er antistoffen naar de baby die van de moeder afkomen. Dit helpt het immuunsysteem van je baby te versterken. Nu is in dit onderzoek naar voren gekomen dat de bacteriën in moedermelk ook een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de darmflora van je kind. Dit geldt niet alleen voor de bacteriën in moedermelk zelf, maar ook de bacteriën rondom de tepel.
Als je baby drinkt krijgt hij of zij deze bacteriën binnen die zich meteen verplaatsen naar de steriele darmpjes. Hier blijven ze minstens een jaar bivakkeren. De samenstelling van de bacteriën in de darmen verandert enorm in de eerste levensjaren. Wanneer je baby 3 jaar is, is de flora geheel gerijpt en gestabiliseerd. De bacteriën in moedermelk ondersteunen dit proces door de samenstelling van de darmflora positief te beïnvloeden.
nuttige bacteriën in moedermelk tepel

Afweerstoffen baby van bacteriën rondom tepel

Via de moedermelk wordt de weerstand van je baby versterkt. Het was al langer bekend dat moedermelk de samenstelling van de darmflora beïnvloedde, maar het blijkt dat ook de bacteriën rondom de tepel een positief effect hebben. Het gaat dus niet alleen om de moedermelk zelf.

Het onderzoek dat in Amerika werd uitgevoerd (gepubliceerd in JAMA Pediatrics) bestudeerde 107 moeders-babyparen. Bij baby’s die borstvoeding kregen bleek dat 28% van de darmbacteriën overeenkwamen met de soorten die in de moedermelk zaten. En daarnaast bestaat 10% van deze bacteriën uit de bacteriën die rond het tepelhof leven.

Beste babyfles difrax banner

Darmen van de baby en gezondheid

Misschien zou je denken dat bacteriën juist niet goed zijn, maar in het geval van de darmen van je baby is dat iets anders. De darmen hebben ontzettend veel bacteriën (ook wel darmflora genoemd) die helpen bij je stoelgang. De afgelopen 20 jaar zijn er al tal van onderzoeken geweest naar de effecten van darmflora op de gezondheid.

Wat blijkt? Darmbacteriën hebben een grote invloed op onze gesteldheid. Mensen die een afwijkende darmflora hebben, hebben vaak een chronische ziekte, ernstig overgewicht of leververvetting (vaak als gevolg van langdurig en veelvuldig alcoholgebruik).

Bacteriën in moedermelk

Het is dus een mooie ontdekking dat je door de bacteriën in moedermelk al een bijdrage kunt leveren aan een goede opbouw van de darmflora zodat je kindje gezonder is.
Misschien nog een goede reden dat als je de keuze hebt, te kiezen voor borstvoeding in plaats van flesvoeding.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019