header luiers van pampers met 50% korting
Borstvoeding

Feiten en fabels over borstvoeding

Als je borstvoeding wilt gaan geven, dan zal je al snel veel vooroordelen over borstvoeding te horen krijgen waardoor je misschien wel gaat twijfelen. Bijvoorbeeld dat je niet voldoende melk hebt, dat het erg onpraktisch is, het altijd pijn doet en dat je er hangborsten van krijgt. Dit zijn allemaal fabels! Dus voordat je jezelf van de wijs laat brengen, lees hier alle feiten en fabels over borstvoeding.

beste babyfles banner

8 Fabels over borstvoeding

 1. Je krijgt hangborsten van borstvoeding

  Dit is misschien nog wel het beste nieuws! Van borstvoeding geven krijg je geen hangborsten. Wat wel de vorm van je borsten kan veranderen is de zwangerschap zelf en je leeftijd.

  Door de zwangerschap maak je klierweefsel aan dat later weer verdwijnt waardoor je borsten iets slapper kunnen worden. En daarnaast kunnen ze verslappen door de hormonale veranderingen.
 2. Zolang je borstvoeding geeft heb je geen anticonceptie nodig?

  Veel mensen denken dat je niet zwanger kunt worden als je volledige borstvoeding geeft, maar dit hoeft niet per se zo te zijn. Aangezien je eisprong twee weken voor je eerste menstruatie is, kan je al vruchtbaar zijn zonder dat je er iets van merkt. Als je het volgende kind nog wilt uitstellen, kan je het beste toch een anticonceptie gebruiken tijdens de borstvoeding.

 3. Borstvoeding geven doet altijd een beetje pijn

  Borstvoeding geven hoort geen pijn te doen! Misschien dat je de eerste dagen wat ongemak voelt, maar daarna zou het makkelijker moeten gaan. Als je aanhoudende pijn of ongemak voelt is er iets aan de hand zoals tepelkloven. In de meeste gevallen wordt de pijn veroorzaakt door een onjuiste aanlegtechniek. Vraag aan je verloskundige of een lactatiekundige hoe je goed kunt aanleggen.

 4. cheezzbaby banner
 5. Er zijn veel vrouwen die niet genoeg melk hebben

  Of je nu cup A hebt of cup D: elke vrouw kan genoeg melk hebben. Sterker nog: de meeste vrouwen produceren zelfs iets te veel melk. Valt je baby af? Dan komt dat niet omdat er niet genoeg melk is, maar omdat de aanlegtechniek niet juist is. Hierdoor kan de baby de borst niet goed leegdrinken.

 6. Je mag niet alles eten als je borstvoeding geeft

  Als je borstvoeding geeft, is het niet nodig om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden. Vaak wordt gezegd dat je sinaasappels, chocolade, kool, uien of scherpe kruiden moet schrappen uit je voedingspatroon, omdat ze krampen zouden veroorzaken. Totaal niet waar! Zorg er wel voor dat je gezond en gevarieerd eet. Overigens moet je de alcohol wel nog even laten staan.

 7. Als je borstvoeding geeft moet je veel melk drinken

  Het is niet nodig om liters melk weg te klokken om voldoende calcium binnen te krijgen dat je weer ‘doorgeeft’ aan je baby. Je kunt voldoende calcium uit je dagelijkse voeding halen zolang je maar gezond en gevarieerd eet. Tevens neemt je lichaam calcium beter op uit voeding als je borstvoeding geeft.

 8. Als de baby krampjes of diarree heeft moet je stoppen met borstvoeding

  Wanneer de baby last heeft van krampjes is het niet nodig om te stoppen. Jouw borstvoeding is zelfs het beste medicijn!

 9. Kunstvoeding is tegenwoordig net zo goed als borstvoeding

  Hoe erg fabrikanten ook hun best doen: kunstvoeding is niet net zo goed als borstvoeding. In borstvoeding zitten antistoffen die je baby beschermen tegen infecties en ziektes vanaf de geboorte tot op latere leeftijd.

  Daarnaast is borstvoeding geheel afgestemd op de behoefte van jouw kind. Kunstvoeding is afgestemd op de algemene behoefte van kinderen.

Wel of geen borstvoeding geven, dat bepaal je zelf. Wat is nou waar en wat moet je snel vergeten van alle feiten en fabels over borstvoeding
5 Feiten over borstvoeding

 1. Je bent eerder op gewicht als je borstvoeding geeft

  Ja dames, dit is een feit dat heerlijk waar is. Vrouwen die borstvoeding geven zijn eerder weer op gewicht dan vrouwen die geen borstvoeding geven. Dat komt omdat je dagelijks ongeveer 500 kilocalorieën verbrandt.

 2. Je geeft je baby de beste start met borstvoeding

  In de eerste dagen dat je borstvoeding geeft, geef je colostrum. Deze eerste melk zit bommetje vol voedingsstoffen en beschermende stoffen. Een betere start kan je baby niet hebben!

 3. Borstvoeding geven versterkt de band met je baby

  Dankzij het huid-op-huidcontact tijdens het voeden komt het hormoon oxytocine vrij. Dit wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Oxytocine zorgt ervoor dat de hechting tussen moeder en kind gestimuleerd wordt.

 4. Moedermelk kan je nooit teveel geven

  Als je voedt op verzoek krijgt je baby precies de hoeveelheid melk die hij of zij nodig heeft.

 5. Met borstvoeding bescherm je jouw kind tegen ziektes

  Je kleine baby heeft nog geen optimaal immuunsysteem. Gelukkig krijgt je baby genoeg antistoffen binnen via de moedermelk om ziekte af te weren. Flesvoeding bevat geen antistoffen.

Feiten en fabels over borstvoeding: Het blijft je eigen keuze!

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel feiten en fabels over borstvoeding. Waar het eigenlijk op neer komt is dat borstvoeding de voorkeur krijgt in vergelijking met flesvoeding. Maar dat betekent niet dat je verplicht bent om borstvoeding te geven. Hoewel het misschien wel beter is, lijdt je kind er niet onder als je voor flesvoeding kiest. Lees hier meer over de keuze borstvoeding of flesvoeding.Zalando 2 75p schoenen banner
vadersschapsverlof 2019