luieraanbiedingen header
Baby

Wat doe je als een baby zich verslikt?

Als jouw baby op een leeftijd is gekomen dat hij of zij dingetjes kan pakken met de handjes, kom je voor veel nieuwe gevaren te staan. Kleine kinderen kunnen voorwerpen doorslikken of stikken in vast voedsel. Ook als een baby zich verslikt, zorg dat je weet wat je moet doen! Een verslikking kan overgaan in verstikking en vervolgens kan de baby bewusteloos raken. Herken de verschillen in handelen tussen verstikken en verslikken bij een baby.

baby kleertjes banner

Hoe herken je of een baby zich verslikt?

Het zal regelmatig voorkomen dat jouw baby zich verslikt. Dit kan in voeding zijn, de eerste hapjes of tijdens het drinken. Het kan ook zijn dat jouw baby zich verslikt in slijm of brood.

Zolang jouw baby hoest, krijgt je baby nog lucht en is het niet nodig om actie te ondernemen. In dit geval is er dus sprake van een verslikking bij een baby.




Als jouw baby zich verslikt, hoef je niet op het rugje te kloppen tijdens een hoestbui. Sterker nog, dat kan een negatief effect hebben op de hoestprikkel. Wacht dus rustig tot de hoestbui over is, waarschijnlijk heeft jouw baby de verslikking zelf gecorrigeerd.
wat te doen bij verslikking bij een baby

Symptomen van een verstikking bij een baby

Als jouw baby zich verslikt dan gaat dat vaak vanzelf over. Dat is wel iets anders dan bij een verstikking. Hieronder vind je de symptomen van een verstikking. Als je deze opmerkt, wacht eerst een paar seconden. Veel baby’s kunnen het nog zelf corrigeren.
Symptomen als een baby stikt:

  1. De baby maakt weinig of geen geluid en hoest niet.
  2. Je merkt dat je baby benauwd is.
  3. De baby kan paars of blauw aanlopen.
  4. Jouw baby is in paniek, dit zie je aan de ogen.
  5. Je hoort een vreemd piepend geluid.
  6. De baby kan bewusteloos raken.
eerste hulp aan kinderen

Handig boekje boordevol tips

Lees hier meer over eerste hulp en wat te doen als een baby stikt!

libido banner

Wat doe je als de baby bewusteloos raakt?

Bel eerst 112!
Maak bij je baby eerst de luchtweg vrij en controleer de ademhaling. Breng je oor bij het neusje of mondje en luister goed. Voel en kijk ook naar de borst en het buikje van je kind.

Als het goed is moet je baby in 10 seconden, 4 tot 6 keer ademhalen. Ademt je kindje niet of te weinig, dan moet je reanimeren. Bel sowieso altijd 112!
Als je baby niet ademt doe je het volgende:

  1. Doe het kinnetje van je kind wat omhoog.
  2. Plaats je mond over de mond en het neusje van je kind en begin met mond-op-mond beademing. Bij een ouder kind plaats je jouw mond alleen over de mond van je kind.
  3. Blaas 5 keer adem in tot de borstkas van je baby omhoog gaat.
  4. Voer vervolgens borstcompressies uit: met twee vingers duw je in het midden van de borstkas. Deze duw je ongeveer 4-5 centimeter in. Duw 15 keer in een tempo van 100-120 per minuut.
  5. Geef je baby twee beademingen gevolgd door opnieuw 15 borstcompressies, weer 2 beademingen etc. Dit doe je net zolang totdat je baby weer bijkomt of de ambulance er is of iemand een AED heeft gebracht.

Bekijk deze video over het reanimeren van een baby

Wil je echt goed handelen, volg dan eens een kinder EHBO-cursus. Dit is vaak een cursus van 1 dag waarbij je alles leert om je kind snel te helpen in noodsituaties. Zo weet je precies wat je moet doen als een baby zich verslikt of erger bij een verstikking.

Lees ook: Deze EHBO spullen moet elke ouder met kleine kinderen in huis hebben!



startersbox zwitsal banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019