sale kleertjes header
Borstvoeding

Wat is colostrum?

Colostrum is de eerste melk die je jouw baby geeft bij borstvoeding. Deze melk is geel van kleur en zit bomvol goede voedingsstoffen voor de kleine baby. Welke stoffen dit zijn en waarom colostrum zo belangrijk is voor de baby, lees je hier.

welke borstkolf past bij jou banner

Colostrum zwangerschap

Tijdens de zwangerschap begint je lichaam zich voor te bereiden op de periode na de zwangerschap, op je leven met kind dus. Dit doet je lichaam onder andere door voorbereidingen te treffen op de borstvoeding.

Al vanaf de vierde week van je zwangerschap kunnen je borsten gevoeliger worden. Soms is dit één van de eerste tekenen dat je zwanger bent. De gevoeligheid van je borsten wordt onder andere veroorzaakt door hormonen, een hogere bloedtoevoer naar je borsten (wat zich uit in duidelijk zichtbare aderen) en de groei van het aantal melkkliertjes.
Vanaf de zesde week van de zwangerschap, gaan je borsten in formaat toenemen. Wanneer je 3 maanden zwanger bent start de productie van moedermelk en dus het colostrum.
Het kan gebeuren dat je soms wat van deze moedermelk lekt. Meestal gebeurt dit aan het einde van de zwangerschap. Je ziet dan wat druppels gele vloeistof op je tepel. Dat is colostrum en betekent dat je borsten klaar zijn voor borstvoeding geven.

beste babyfoon bol.com

Waarom is colostrum zo belangrijk?

Waarom colostrum zo belangrijk is? In de melk zit een hoge concentratie aan belangrijke stoffen zoals mineralen, vitamines, groeifactoren en afweerstoffen. Deze stoffen helpen je kleine pasgeboren baby om al een beetje een immuunsysteem op te bouwen in die eerste uren na de geboorte. Zo is je kleintje meteen beter beschermd tegen infecties.

Elk zoogdier (wat wij dus eigenlijk ook zijn) maakt bij het zogen eerst colostrum aan. Al snel gaat het colostrum over naar overgangsmelk en daarna naar ‘gewone’ moedermelk.

Lees ook: Met borstvoeding krijgt je baby nuttige bacteriën binnen via de moedermelk!

waarom is colostrum melk belangrijk

Wat zit er in colostrum melk?

Het colostrum van mensen of andere zoogdieren bevat hoge concentraties vitamines (zoals A, C, D, B1, B12, E en Q10) en mineralen (zoals zink, magnesium, calcium en selenium), eiwitten, groeifactoren, probiotica en immunoglobulinen (oftewel antistoffen).
De antistoffen die je baby binnenkrijgt via de melk zijn de afweerstoffen die jij als moeder door de jaren heen hebt opgebouwd tegen ziekten. Daarnaast zitten er ook nog algemene afweerstoffen in de melk.

Lees ook: De baby vaccineren via de moedermelk?

Colostrum en de baby

Voor je baby is colostrum erg belangrijk. Je kleintje is ontzettend kwetsbaar op het moment dat het uit de beschermende omgeving van de baarmoeder in de buitenwereld komt. Deze moedermelk is dan het eerste wat je kindje wat bescherming kan bieden tegen alle stoffen waarmee je baby in aanraking komt.

Daarom zijn die afweerstoffen in de melk zo belangrijk, het beschermt je baby tegen infecties. Colostrum bestaat uit stoffen en bestanddelen die lichaamseigen zijn. Om die reden kan je jonge baby de melk goed verteren en de stoffen naar behoren opnemen. Verder is het licht verteerbaar en licht laxerend. Door de laxerende werking wordt het meconium (de eerste ontlasting van je baby die bij de geboorte al in het lichaampje zit) gemakkelijk uitgescheiden.
zuiglingenvoeding baby geboorte colostrum

Colostrum werking

Colostrum is gelig en wat dikker, maar niet vet en zit dus bomvol antistoffen. De antistoffen in colostrum en de antistoffen die je baby via de navelstreng heeft binnen gekregen zorgen ervoor dat je baby een immuunsysteem kan opbouwen. Een immuunsysteem zal je kindje beschermen tegen ziektes.De groeifactoren en bepaalde enzymen in deze moedermelk zorgen voor een goede ontwikkeling van de organen in het lijfje van je baby die nog niet rijp zijn.
Verder bevat deze eerste moedermelk ook probiotica wat goed is voor de darmen van je kleintje. Als laatste zitten er opneembare suikers in die ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel van je kleintje stabiel blijft.

Colostrum melk kopen

Het zal je waarschijnlijk wel duidelijk zijn dan colostrum erg goed is voor je kleintje. Maar niet alleen baby’s profiteren van de vele voordelen van deze moedermelk. Zoals eerder aangegeven produceert elk zoogdier deze moedermelk als eerste melk voor hun jongen. Deze melk wordt wel eens opgevangen en aangeboden op de markt of verwerkt in babyvoeding.

Colostrum is ‘vers’ te koop bij sommige boeren en is in poedervorm verkrijgbaar in diverse natuurwinkels en webshops. 

Deze melk wordt door sommige sporters geconsumeerd omdat het hun uithoudingsvermogen en vetverbranding verhoogd. Tevens helpt het ook bij het herstel van de spieren.
Overigens zijn niet alleen sporters gebaat bij het goedje. Het schijnt dat mensen die lijden aan de Ziekte van Crohn, Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) en osteoporose (botontkalking) colostrum innemen door de positieve effecten van de melk op de darmflora en botten.Zalando 2 75p schoenen banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019