zorgkiezer banner header
Borstvoeding

Borstvoeding en afvallen mag dat?

Iedere zwangere vrouw komt aan tijdens de zwangerschap. Sommige komen nauwelijks aan in vetweefsel en raken de zwangerschapskilo’s al heel snel kwijt. Andere vrouwen hebben hardnekkige zwangerschapskilo’s die er maar niet af gaan. Soms wil je die kilo’s er het liefst gisteren nog vanaf, maar hoe zit dat met borstvoeding geven? Mag je tijdens de borstvoeding ook afvallen? Lees hier het antwoord op borstvoeding en afvallen.

philips banner babyfoon

Borstvoeding en afvallen mag dat?

Ik kan mezelf heel goed voorstellen dat wanneer je behoorlijk wat gewicht bent aangekomen tijdens de zwangerschap, je dit snel weer kwijt wilt. Je denkt dan uiteraard meteen aan afvallen door een dieet te volgen. Nu hoor je vaak dat borstvoeding en afvallen niet goed samen gaan. Hoe zit dat nu eigenlijk?

Lees ook: Tips om de gewichtstoename te beperken tijdens de zwangerschap!
Als je borstvoeding geeft heeft je lichaam meer energie nodig en deze energie haal je uit voeding. Gemiddeld verbrand je door borstvoeding elke dag 500 kilocalorieën meer dan wanneer je geen borstvoeding geeft. Je lichaam heeft deze calorieën nodig om melk te produceren. Vaak is het niet eens nodig om op dieet te gaan als je borstvoeding geeft omdat je vanzelf al afvalt.

Vrouwen die borstvoeding geven mogen best geleidelijk aan afvallen, zo ongeveer een halve kilo per week. Zorg er wel altijd voor dat je alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt. Sneller afvallen dan een halve kilo per week is niet aan te raden. Je voelt jezelf dan vaak moe en slap en dat is niet bevorderlijk voor de zorg die je moet dragen voor je kindje.

Borstvoeding en afvallen: Het geven van borstvoeding helpt om weer op je oude gewicht te komen!

Afvalstoffen in de moedermelk bij snel afvallen

Een streng dieet met shakes of een koolhydraatarm dieet is daarom zeker niet aan te raden. Een andere reden om het strenge lijnen even uit te stellen is dat je door een streng (crash) dieet ondervoed kunt raken, dit heeft een negatieve invloed op je melkproductie.

Het is overigens niet zo dat je melk qua kwaliteit erg achteruit gaat als je afvalt. Daarnaast wordt er wel eens gezegd dat er afvalstoffen in je moedermelk komen als je snel afvalt (meer dan een halve kilo per week). Deze afvalstoffen zouden slecht zijn voor je kindje.

Er komen inderdaad wel afvalstoffen vrij als je snel afvalt, maar in hoeverre dit in de moedermelk terechtkomt en of dit gevaarlijk is voor je kindje, is nog niet heel goed onderzocht. Het is dus aan jou of je het een risico waard vindt of kiest voor geleidelijk aan afvallen.
Teveel afvallen na bevalling door borstvoeding

Verantwoord afvallen na de bevalling

Na je bevalling is het echt goed om eventjes niet te denken aan dat afvallen. Geef je lichaam eerst minimaal 6 weken de tijd om te ontzwangeren en te herstellen van de bevalling. Blijf in deze periode gezond eten en probeer snoep en vette producten te laten staan. Begin in deze periode ook weer met bewegen, bijvoorbeeld wandelen of fietsen met je baby. Als het goed is begin je jezelf dan al wat fitter en fijner te voelen en misschien val je zelfs al de eerste kilo’s af.

Borstvoeding en afvallen fabel of niet?
Lees hier meer over feiten en fabels over borstvoeding

Na de 6 weken kan je bekijken hoe het met je gewicht zit. Meestal is het niet nodig om een dieet te volgen als je borstvoeding geeft omdat het afvallen vaak vanzelf gaat. Als je gezond eet, suikervrije en vette producten laat staan en daarnaast zorgt voor voldoende lichaamsbeweging, moet je als het goed is al wat afvallen. Je voeding kan dan bestaan uit volkorenproducten, magere vleessoorten, peulvruchten, fruit, groenten en onverzadigd vet zoals oliën. Als je per week een halve kilo afvalt is dat meer dan genoeg.

Afslanken met korting banner

Teveel afvallen na bevalling door borstvoeding

Sommige vrouwen ervaren dat ze door de borstvoeding heel snel en misschien wel teveel afvallen. Hoewel dit voor sommige vrouwen misschien een droom is, is dat bij andere dames met een lager gewicht, niet altijd wenselijk.

De reden dat sommige dames teveel afvallen door borstvoeding is omdat hun lichaam meer energie verbrandt door de borstvoeding. Dit is gemiddeld elke dag 500 kcal meer. Als deze calorieën niet worden aangevuld, val je ongeveer een halve kilo per week af. Daarnaast kan het ook zijn dat je door je nieuwe leven met baby vergeet goed te eten en daardoor nog minder calorieën binnenkrijgt waardoor het afvallen nog sneller gaat.

Het eerste wat je kunt doen is kijken naar je voeding. Eet je wel voldoende? Probeer 3 hoofdmaaltijden op een dag te hebben met daarnaast minimaal 2 tussendoortjes. Bereken hier wat je op een dag minimaal moet eten om voldoende voedingsstoffen en calorieën binnen te krijgen. Vergelijk dit met je huidige voeding en probeer dit aan te vullen met gezonde voeding. Ga niet extra snoepen om het afvallen te stoppen. Je lichaam heeft juist nu waardevolle voedingsstoffen nodig.

Het tweede wat je kunt doen is contact opnemen met je huisarts. Die kan je doorverwijzen naar een voedingsdeskundige of diëtist. Deze specialisten kunnen achterhalen waarom je teveel afvalt met borstvoeding en ervoor zorgen dat je niet ondervoed raakt en op gewicht blijft. Lees hier meer tips als je teveel afvalt na de bevalling!
Afvallen door kolven

Afvallen door kolven

Je kunt door borstvoeding afvallen en dus ook door kolven kan je afvallen. Want ook bij het kolven moet je lichaam moedermelk aanmaken en dat kost je lichaam energie. Dit is gemiddeld 500 kcal per dag meer dan je zou verbranden als je geen borstvoeding geeft.

Ben je op zoek naar een goede kolf? Wij hebben de meest verkochte borstkolven voor je verzameld

Beste babyfles difrax banner

Hoeveel mag je afvallen na de bevalling?

Tijdens de zwangerschap kom je gemiddeld 12 kilo aan en dat gewicht bestaat uit ongeveer 3 kilo vetweefsel. Ben je meer aangekomen dan 10-12 kilo, dan zal je waarschijnlijk meer vetweefsel hebben. De overige kilo’s bestaan uit het gewicht van je baby, vruchtwater, placenta, baarmoeder, extra bloed en extra borstweefsel. Na je bevalling raak je veel van dit gewicht al snel kwijt. Alles wat je meer afvalt is vetweefsel.

Hoeveel je verder afvalt na de bevalling is per vrouw heel verschillend. Moeders die borstvoeding geven merken dat ze sneller afvallen. Dat komt omdat borstvoeding energie kost. Bij sommige vrouwen gaan de laatste kilo’s er maar niet af, bij andere vrouwen kan het voorkomen dat ze maar blijven afvallen.

Houd je gewicht goed in de gaten en zorg ervoor dat je niet te snel afvalt of juist aankomt. In de meeste gevallen kunnen vrouwen die borstvoeding geven in het eerste halfjaar al zoveel afvallen dat ze weer op hun gewicht zitten van voor de bevalling. In ieder geval: als je gezond eet!

Raak je de zwangerschapskilo’s maar niet kwijt? Lees dan deze tips over afvallen na de zwangerschap!Beste babyfles difrax banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!