“babydeals
Baby

Veilig fietsen met je baby!

Doe jij veel op de fiets? Dan is het wel zo handig om ook je baby te vervoeren op de fiets. Maar hoe kan je het beste veilig fietsen met je baby? Wanneer mag je kindje in een fietsstoeltje en hoe kan je een baby vervoeren die nog niet in het fietsstoeltje mag? Alles over veilig fietsen met je baby en de beste fietsstoeltjes lees je hier.

luierkorting op pampers banner

Ga hier direct naar de top 3 met beste fietsstoeltjes voor je kind!

Hoe kan je veilig fietsen met je baby?

Er zijn verschillende soorten fietsstoeltjes. Zo heb je bijvoorbeeld een fietsstoeltje dat je voorop de fiets kunt bevestigen en stoeltjes voor achterop. Maar een kleine baby jonger dan 6 maanden mag en kan nog niet in een fietsstoeltje zitten, omdat je kleintje nog niet zelfstandig kan zitten. Pas wanneer je baby dit onder de knie heeft mag hij of zij in een fietsstoeltje. Met zelfstandig zitten wordt bedoeld dat je baby zelfstandig vanuit kruiphouding kan gaan zitten. Dit is het teken dat de rug- en nekspieren sterk genoeg zijn voor een fietstocht in een stoeltje.
korting fietsstoeltjes

 • Fietsstoeltje vanaf 6 maanden

  Kinderen vanaf ongeveer 6 à 9 maanden kunnen meestal zelfstandig rechtop gaan zitten (maar onthoud: ieder kind is anders, sommige kinderen kunnen pas later zitten). Wanneer ze dit kunnen, mogen ze in een kinderstoeltje dat voorop de fiets bevestigd kan worden. Meestal kunnen ze in deze stoeltjes blijven zitten tot ze 3 jaar zijn.

  Het fietsstoeltje wordt aan de stuurpen van je fiets gemonteerd en kan rond de 15 kilo dragen. Als je nog nooit met een dergelijk fietsstoeltje hebt gefietst is het echt handig dit even rustig uit te proberen want je moet anders fietsen. Er zit namelijk een heel gewicht op je stuur, je knieën hebben minder ruimte en het sturen gaat anders. Probeer het altijd eerst uit in de winkel met je eigen fiets. Dan weet je ook meteen of deze er geschikt voor is.

  De beste en meest stevige fiets voor een fietsstoeltje is de mamafiets. Deze fiets heeft een lage instap, dubbele standaard, beveiligd stuur tegen doorslaan en een heel stevig frame.

  grootste collectie mamafietsen banner

  TIP: Koop je een voorzitje, doe je kind dan een plezier door er een windscherm en regenhoes bij te nemen.

 • Fietsstoeltje vanaf 9 kilo tot 22 kilo

  Je kunt ook veilig fietsen met je baby als deze achterop zit in een speciaal fietsstoeltje. Ook hiervoor geldt dat de eis is dat je baby zelfstandig rechtop kan gaan zitten. Het grote voordeel van een fietsstoeltje achterop is dat het makkelijker is met fietsen. Het nadeel is dat je jouw kind niet in de gaten kunt houden en je kind zelf niet veel kan zien. Op zich kan dus allebei (voorop of achterop), het is dus aan jou wat je fijner vindt.

  De fietsstoeltjes voor achterop zijn in 2 varianten verkrijgbaar. Klasse A15 is tot 15 kilo. Klasse A22 is tot 22 kilo. Je kind kan in een dergelijk stoeltje zitten tot hij ongeveer 3 tot 6 jaar oud is (afhankelijk van het gewicht). Zorg er wel altijd voor dat je zeker weet dat de bagagedrager van je fiets het gewicht aankan. De stoeltjes zijn geschikt voor bagagedragers die maximaal 25 kg aankunnen.
  Er bestaan ook fietsstoeltjes die aan de zadelbuis bevestigd kunnen worden. In dat geval hoef je geen bagagedrager te hebben.

En wat moet je doen als je kind zwaarder is dan 22 kilo? Nou er zijn stoeltjes die wel tot 35 kilo gaan, maar eigenlijk is het dan gewoon tijd dat je kind zelf gaat fietsen.

Fietsen met een baby die niet zelfstandig kan zitten

Hoe kan je veilig fietsen met je baby als die nog niet zelfstandig kan zitten? Nou dat kan in een fietskar of bakfiets. In de kar of bak leg je jouw baby in een babyschelp of babyautostoeltje dat je vervolgens stevig bevestigd. Plaats het babystoeltje tegen de rijrichting in.

TIP: De trillingen zijn niet goed voor je baby, je kunt deze verminderen door extra gewicht in de kar of bak te plaatsen zoals boodschappen of een broertje of zusje.

Wij hebben het voor je uitgezocht! Dit is de top 3 met de beste fietskar voor de baby!

Nog een andere optie om veilig te fietsen met een baby die nog niet kan zitten, is je kindje vervoeren in een babyautostoeltje dat je met een speciale drager op de fiets bevestigd kan worden. Dit kan vanaf de 4 maanden.
fietsen met baby waar op letten

Als je gaat fietsen met je baby, controleer dan altijd de volgende punten:

 • Zorg dat je baby goed vast zit met een drie- of vierpuntsgordel.
 • Vermijd wegen met hobbels en bobbels, dat is echt niet prettig voor je kindje.
 • Let op je kindje! Als je kind gaat huilen is het een teken dat hij er genoeg van heeft, stop dan eventjes.
 • Ga geen lange tochten maken, maar kies voor kleine stukjes.
 • Kan je baby het hoofdje niet zelfstandig omhoog houden (je moet het hoofdje dus nog ondersteunen als je jouw baby optilt) dan is het nog niet verstandig om te gaan fietsen met je baby. Meestal kunnen baby’s het hoofdje zelfstandig omhoog houden als ze rond de 3 maanden oud zijn.

Bij jonge baby’s is de tip om je kind zoveel mogelijk op een andere manier te vervoeren dan op de fiets. De trillingen tijdens het fietsen schijnen niet goed te zijn (bron: consumentenbond).

Hoelang mag je fietsen met de baby?

Hoe veilig je ook gaat fietsen met je baby, maak in het begin nooit lange tochten. Tot 1 jaar is het beter om het bij kleine stukjes te houden. Wanneer je baby 1 jaar is geworden, kan je de fietstochtjes wat uitbreiden, blijf wel altijd goed op de signalen van je kind letten en las ook af te toe een pauze in.

De veiligste fietsstoeltjes voor je baby

In 2014 en 2016 heeft de Consumentenbond nog fietsstoeltjes getest. De organisatie kwam tot de conclusie dat de stoeltjes qua veiligheid nauwelijks van elkaar verschillen. De grootste verschillen zaten vooral in het gebruiksgemak en gebruiksgemak is vaak gelinkt aan je persoonlijke voorkeuren. Het beste is dus zelf te kijken welk fietsstoeltje geschikt is voor jou, zodat je veilig kunt fietsen met je baby.

Mocht je toch willen weten welke fietsstoeltjes toen het beste uit de test kwamen dan onderstaand de top 3 met beste fietsstoeltjes. De meeste zullen nog wel verkrijgbaar zijn, maar uiteraard zijn er ook weer nieuwe modellen beschikbaar.
beste fietsstoeltje om veilig met je baby te fietsen

Top 3 beste fietsstoeltje om veilig met je baby te fietsen:

Beste fietsstoeltje voor voorop

 1. Bobike Exclusive mini bobike mini exclusive Het beste fietsstoeltje is stijlvol, veilig en een echt Nederlands ontwerp dat perfect aansluit bij de huidige fietstrends met een IF Design Award. Voorzien van luxe voorgevormde gordels die je met één hand kan verstellen. Ze houden je kindje rechtop, ook wanneer hij in slaap valt. Best Getest en Beste Koop volgens de Consumentenbond. Prijs: €59,95
 2. Bobike One mini Bobike One mini Een veilig kinderzitje met een comfortabele zitting van waterafstotend materiaal. De schouderriemen zijn zacht en comfortabel. Uiteraard voldoet de Bobike ONE aan alle geldende veiligheidsnormen voor kinderzitjes en is verkrijgbaar in maar negen kleuren. Prijs: €54,95
 3. Thule RideAlong mini Thule RideAlong mini fietsstoel Comfortabel, veilig en duurzaam voor veilige, soepele en fijne ritjes om samen met uw kind van het uitzicht te genieten. De bekleding is afneembare en waterafstotende en kan in de wasmachine gewassen worden.

Beste fietsstoeltje voor achterop

 1. GMG Yepp Maxi zadelbuis GMG Yepp Maxi kinderzitje fietsHet beste kinderzitje voor achter is veilig en gemakkelijk te monteren, geschikt voor kids tot 22 kg. Beschikbaar in vele leuke kleuren en de zitting is zacht en eenvoudig te reinigen. Dit fietsstoeltje is door de Consumentenbond uitgeroepen tot ‘Beste uit de test’ en ‘Beste koop’. Prijs: €104
 2. Bobike One Maxi Bobike One MaxiVoor achterop de fiets met een modern, slank en Nederlands ontwerp. Dubbelwandig met kleurvast materiaal maakt het een duurzaam en veilig kinderzitje. Voorzien van een comfortabele zitting met waterafstotend en schokabsorberend EVA materiaal.
 3. Bobike Maxi ExclusiveBobike Maxi ExclusiveMet luxe voorgevormde gordels die met één hand te verstellen zijn. Ze houden je kind rechtop, ook wanneer hij in slaap valt. Mooi en veilig ook volgens de Consumentenbond met predicaat Best Getest en Beste Koop.

Bij aanschaf van het beste fietsstoeltje let op de volgende punten om veilig te fietsen met je baby

 • Voldoet het stoeltje aan de Europese veiligheidsnorm: Het stoeltje moet aan de Europese veiligheidsnorm voldoen. Zoek daarom eerst naar de volgende code: EN14344. Deze staat in het stoeltje gedrukt of op een sticker. Als je de code niet kunt vinden, kan je dat stoeltje beter niet kopen.
 • Goede gordels: Zijn de gordels op zo’n manier bevestigd dat je kind bij de schouders en het kruis vastzit? Let er daarnaast op of de gordels minstens 20 mm breed zijn en dat je kind de gordels niet zelf kan openmaken. Dit gaat bijvoorbeeld niet bij gordels die twee handelingen vereisen voordat ze open gaan. Bijvoorbeeld iets indrukken en dan trekken.
 • Leuningen: Heb je een voorzitje, bekijk dan of de rugleuning ongeveer 16 cm is. Heb je een achterzitje dan is het goed als de rugleuning ongeveer 38,5 cm hoog is. Bekijk ook of ze aan de zijkanten goede steun bieden, de leuningen mogen bij een voorzitje gerust 10 cm hoog zijn.
 • Voetsteunen: Een goed zitje heeft voetsteunen. Bekijk ook of je de voetjes van je kind in de steunen kunt vastmaken, anders hebben ze weinig zin.
 • Zorg voor spaakbeschermers: Een jasbeschermer biedt onvoldoende bescherming waardoor er nog geregeld voetjes tussen de spaken van het wiel komen. Kies daarom voor een spaakbeschermer van hard plastic en bevestig deze tussen het voetensteuntje en het wiel. Zit je kind op een zadeltje op je fietsstang, dan moet de spaakbeschermer dichtbij het voorwiel bevestigd worden. Als je kind achterop zit bij het achterwiel. Als je fietstassen hebt met een harde binnenkant is een spaakbeschermer niet nodig wanneer je kind achterop zit.

de beste drogisterij aanbiedingen banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019