zorgbanner2021
Baby

Veilig fietsen met de baby!

Doe jij veel op de fiets? Dan is het wel zo handig om ook jouw baby mee te nemen op de fiets. Maar hoe kan je het beste veilig fietsen met de baby? Wanneer mag je kindje in een fietsstoeltje en hoe kan je een baby vervoeren die nog niet in het fietsstoeltje mag? Lees onze tips over veilig fietsen met de baby.

Kleertjes.com korting banner

Hoe kan je veilig fietsen met je baby?

Er zijn verschillende soorten fietsstoeltjes. Zo heb je bijvoorbeeld een fietsstoeltje dat je voorop de fiets kunt bevestigen en stoeltjes voor achterop. Maar een kleine baby jonger dan 6 maanden mag en kan nog niet in een fietsstoeltje zitten, omdat je kleintje nog niet zelfstandig kan zitten.
Pas wanneer je baby kan zitten, mag hij of zij in een fietsstoeltje. Met zelfstandig zitten wordt bedoeld dat je baby zelfstandig vanuit kruiphouding kan gaan zitten. Dit is het teken dat de rug- en nekspieren sterk genoeg zijn voor een fietstocht in een stoeltje.

Lees hier meer over wanneer de baby in een fietsstoeltje voorop of achterop de fiets mag.

banner algemeen fietsvoordeel

Tips om te fietsen met een baby vanaf 6 maanden oud

Kinderen vanaf ongeveer 6 à 9 maanden kunnen meestal zelfstandig rechtop gaan zitten (maar onthoud: ieder kind is anders, sommige kinderen kunnen pas later zitten). Wanneer ze dit kunnen, mogen ze in een kinderstoeltje dat voorop de fiets bevestigd kan worden. Meestal kunnen ze in deze stoeltjes blijven zitten tot ze 3 jaar zijn.

Het fietsstoeltje wordt aan de stuurpen van je fiets gemonteerd en kan rond de 15 kilogram dragen. Als je nog nooit met een dergelijk fietsstoeltje hebt gefietst, is het echt handig dit even rustig uit te proberen want je moet anders fietsen. Er zit namelijk een heel gewicht op je stuur, je knieën hebben minder ruimte en het sturen gaat anders. Tip: Probeer het altijd eerst uit in de winkel met je eigen fiets. Dan weet je ook meteen of deze er geschikt voor is.

De beste en meest stevige fiets voor een fietsstoeltje is de mamafiets. Deze fiets heeft een lage instap, dubbele standaard, beveiligd stuur tegen doorslaan en een heel stevig frame.

banner moederfiets fietsvoordeel

Nog een tip: Koop je een voorzitje, doe je kind dan een plezier door er een windscherm en regenhoes bij te nemen 😉

Lees ook: Dit zijn de beste fietsstoeltjes voor de baby of peuter!

Tips om veilig te fietsen met een baby achterop

Je kunt ook veilig fietsen met je baby als deze achterop zit in een speciaal fietsstoeltje. Ook hiervoor geldt dat de eis is dat je baby zelfstandig rechtop kan gaan zitten. Het grote voordeel van een fietsstoeltje achterop is dat het makkelijker is met fietsen. Het nadeel is dat je jouw kind niet in de gaten kunt houden en je kind zelf niet veel kan zien. Op zich kan dus allebei (voorop of achterop), het is dus aan jou wat je fijner vindt.

De fietsstoeltjes voor achterop zijn in 2 varianten verkrijgbaar.

  • Klasse A15 is tot 15 kilo.
  • Klasse A22 is tot 22 kilo.

Je kind kan in een dergelijk stoeltje zitten tot hij ongeveer 3 tot 6 jaar oud is (afhankelijk van het gewicht). Zorg er wel altijd voor dat je zeker weet dat de bagagedrager van je fiets het gewicht aankan. De stoeltjes zijn geschikt voor bagagedragers die maximaal 25 kg aankunnen.

Er bestaan ook fietsstoeltjes die aan de zadelbuis bevestigd kunnen worden. In dat geval hoef je geen bagagedrager te hebben.

En wat moet je doen als je kind zwaarder is dan 22 kilo? Nou er zijn stoeltjes die wel tot 35 kilo gaan, maar eigenlijk is het dan gewoon tijd dat je kind zelf gaat fietsen.

prenatal banner weekaanbiedingen

Fietsen met een baby die niet zelfstandig kan zitten

Hoe kan je veilig fietsen met je baby als die nog niet zelfstandig kan zitten? Nou dat kan in een fietskar of bakfiets. In de kar of bak leg je jouw baby in een babyschelp of babyautostoeltje dat je vervolgens stevig bevestigd. Plaats het babystoeltje tegen de rijrichting in.

TIP: De trillingen zijn niet goed voor je baby, je kunt deze verminderen door extra gewicht in de kar of bak te plaatsen zoals boodschappen of een broertje of zusje.

Wij hebben het voor je uitgezocht! Dit is de top 3 met de beste fietskar voor de baby!

Nog een andere optie om veilig te fietsen met een baby die nog niet kan zitten, is je kindje vervoeren in een baby autostoeltje dat je met een speciale drager op de fiets bevestigd kan worden. Dit kan vanaf 4 maanden.
fietsen met baby waar op letten

Als je gaat fietsen met je baby, controleer altijd de volgende punten:

  1. Zorg dat je baby goed vast zit met een drie- of vierpuntsgordel.
  2. Vermijd wegen met hobbels en bobbels, dat is echt niet prettig voor je kindje.
  3. Let op je kindje! Als je kind gaat huilen is het een teken dat hij er genoeg van heeft, stop dan eventjes.
  4. Ga geen lange tochten maken, maar kies voor kleine stukjes.
  5. Kan jouw baby het hoofdje niet zelfstandig omhoog houden (je moet het hoofdje dus nog ondersteunen als je jouw baby optilt) dan is het nog niet verstandig om te gaan fietsen met je baby. Meestal kunnen baby’s het hoofdje zelfstandig omhoog houden als ze rond de 3 maanden oud zijn.

Bij jonge baby’s is de tip om je kind zoveel mogelijk op een andere manier te vervoeren dan op de fiets. De trillingen tijdens het fietsen schijnen niet goed te zijn (bron: consumentenbond).

Hoelang mag je fietsen met de baby?

Hoe veilig je ook gaat fietsen met je baby, maak in het begin nooit lange tochten. Tot 1 jaar is het beter om het bij kleine stukjes te houden. Wanneer je baby 1 jaar is geworden, kan je de fietstochtjes wat uitbreiden, blijf wel altijd goed op de signalen van je kind letten en las ook af en toe een pauze in.

Lees ook: Hoe kan je een kind veilig op de scooter vervoeren?Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!