header banner hema
Baby

Waar moet je op letten bij een autostoeltje op vakantie?

Gaan jullie op vakantie met de baby, dan is het goed om van te voren het één en ander uit te zoeken, zoals bijvoorbeeld de regels voor een autostoeltje op vakantie. Want tot welke leeftijd moet een kind in een autostoeltje, mag het stoeltje op de voorbank van de auto en kan je het stoeltje eigenlijk meenemen in het vliegtuig? Wil je problemen of een boete voorkomen, lees dan even deze tips!

baby kleertjes banner

Waar moet je op letten bij een autostoeltje op vakantie?

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten als het gaat over een autostoeltje op vakantie, want geloof me: als je hier geen rekening mee houdt. kan je een flinke boete riskeren.

 1. Is het autostoeltje goed?

  Als eerste is het belangrijk dat het autostoeltje voldoet aan de eisen van het land. Landen hebben namelijk voorwaarden of keurmerken waar elk autostoeltje op de weg aan moet voldoen.

  Onthoud dat een Europees keurmerk niet altijd betekent dat het autostoeltje ook in landen buiten Europa aan de eisen voldoet. Daar kunnen ze andere verplichte keurmerken hebben, bijvoorbeeld als je met de baby naar Amerika reist. Wellicht dat je dan beter een autostoeltje kunt huren bij de verhuurmaatschappij.

 2. Kijk naar de leeftijd en lengte!

  Elk land heeft strikte regels tot welke leeftijd of lengte een kind in een autostoeltje moet zitten. Zelfs in Europese landen kan dit per land verschillen.

 3. Voorin of achterin?

  Er gelden ook regels vanaf welke leeftijd een kind voorin mag zitten.

 4. Vastmaken autostoel

  In Europa moeten de meeste stoeltjes op dezelfde manier worden vastgemaakt, maar dit is anders in bijvoorbeeld Amerika.

 5. Autostoeltje in taxi’s

  Verwachten jullie gebruik te maken van een taxi, bekijk dan of jouw kind in de taxi een autostoeltje op vakantie nodig heeft.

 6. Auto huren, check het autostoeltje!

  Gaan jullie een auto huren op vakantie, dan is het natuurlijk belangrijk dat hier een goed autostoeltje in zit. Helaas voldoet het stoeltje dat meegeleverd kan worden door de huurmaatschappij niet altijd aan de eisen. Controleer dus dit goed. Bekijk ook of het misschien voordeliger is om je eigen autostoel mee te nemen.
De voorwaarden voor een autostoel in het vliegtuig, lees je verderop in dit artikel.

Wat zijn de regels voor een autostoeltje in het buitenland?

Hoe vreemd het eigenlijk ook is, als het gaat om een autostoeltje op vakantie kan je tegen verschillende regels aanlopen. Zo moeten in Nederland kinderen tot 1.35 meter in een autostoeltje en mogen ze daarna zonder, maar dat geldt in Duitsland, Oostenrijk en Italië weer niet. Daar moeten kinderen tot de lengte van 1.50 meter in een autostoeltje.

Kijk: dat is wel even handig om te weten! Ook de leeftijdsgrens tot wanneer een kind in een stoeltje moet zitten kan anders zijn. Daarnaast mag je kind niet in elk land met de maxi cosi op de voorstoel van de auto.
Wil je weten wat de regels zijn van het Europese land waar jij naar toe gaat? Bekijk hier het overzicht per land.

banner babypark sale

Regels goedgekeurde autostoeltjes in het buitenland

Ga je met een autostoeltje op vakantie, zorg er dan altijd voor dat het stoeltje past bij de lengte en leeftijd van je kind. Dat is stap 1.
Binnen de EU zijn autostoeltjes met het keurmerk R44 of R129 goedgekeurd. Maar buiten de EU, bijvoorbeeld Amerika en zelfs andere Europese landen, zijn veel strengere eisen.

In de USA moet een autostoeltje voldoen aan de norm FMVSS 213, deze is anders dan het Europese keurmerk. Meestal vertaalt zich dat in een andere wijze van de stoeltjes vastzetten in de auto.

Ga er dus niet vanuit dat jouw goedgekeurde Europese stoeltje, ook in Amerika aan de eisen voldoet. Check dit dus altijd. Je kunt ook voor de zekerheid in de USA een autostoeltje huren, controleer wel of het ook een goedgekeurd stoeltje is.

Nog iets om op te letten bij een autostoeltje op vakantie in Amerika: de regels kunnen per staat verschillen. Bijvoorbeeld de leeftijd tot wanneer een kind in een autostoeltje moet zitten. Meestal is dit tot de leeftijd van 9 jaar. Meer informatie over de regels in Amerika vind je hier.
regels autostoeltje in het vliegtuig op vakantie

Autostoeltje in het vliegtuig

Wil je graag jullie eigen autostoeltje meenemen op vakantie en gaan jullie met het vliegtuig? Dan moet je rekening houden met een aantal nieuwe regels. Voor jouw kind is het natuurlijk fijn om tijdens de vliegreis lekker te tukken in zijn of haar eigen autostoeltje, maar dan moet het autostoeltje wel mee mogen van de vliegmaatschappij. En daar zijn weer allemaal regels voor en deze regels verschillen heel erg per vliegmaatschappij.

Er is niet één stoeltje dat door alle maatschappijen wordt geaccepteerd. Dus wil je jouw stoeltje meenemen, neem dan contact op met je vliegmaatschappij en vraag naar hun eisen. Alleen dan weet je zeker dat je goed zit!

Regels voor een autostoeltje op vakantie in het vliegtuig!

 1. Het stoeltje moet naar voren staan. Dit betekent dat autostoeltjes die tegen de rijrichting in geplaatst moeten worden in de auto, al niet mee mogen. Vaak zijn dit de stoeltjes uit groep 1.
 2. In vliegtuigen mag je alleen een autostoeltje op vakantie meenemen als je voor je kind een eigen stoel hebt geboekt.
 3. Meld altijd aan de vliegmaatschappij dat je een autostoeltje meeneemt (en vraag meteen naar de regels).
 4. Losse stoelverhogers mogen nooit mee het vliegtuig in!
 5. Autostoeltje meenemen in het vliegtuig? Bel even met de vliegmaatschappij voor de regels!

 6. Het autostoeltje moet een keurmerk hebben. Dit keurmerk is niet overal hetzelfde. Controleer daarom welk keurmerk er bij het land hoort van jouw vliegmaatschappij.
 7. Bij KLM en Transavia mag het autostoeltje niet breder zijn dan 42 centimeter! De kans is groot dat jouw autostoeltje breder is, want er zijn bijna geen stoeltjes van 42 cm of smaller.
 8. Vaak moet het autostoeltje een ‘approved for aircraft use’ of ‘FAA approved’ sticker hebben.
 9. Heeft jouw stoeltje geen sticker met ‘Aircraft use’ dan moet je vragen of het toch mee mag. Soms kan dat wel, maar mag de baby er niet inzitten tijdens het opstijgen en landen.

Kortom: altijd bellen met de vliegmaatschappij!

Hoe lang mag een kind in een autostoeltje zitten?

Veiligheid.nl stelt dat kinderen maximaal 2 uur in een autostoeltje mogen zitten. Dit is geen harde regel of wet, maar een richtlijn. Deze richtlijn is bedoeld om ervoor te zorgen dat je kind niet te lang achterelkaar in dezelfde houding zit zonder beweging. Gaat je kind in een autostoeltje op vakantie en is de reis lang, pauzeer dan regelmatig en zorg dat je kind even wat beweging heeft. Kleine baby’s kan je bijvoorbeeld even op een kleed leggen zodat hij of zij lekker kan trappelen.

Heb jij nog tips of ervaringen voor het meenemen van een autostoeltje op vakantie?Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019