“header
Baby

Tips voor het vliegen met een baby!

Eenmaal bijgekomen van de bevalling en het nieuwe leven is het misschien tijd om samen voor de eerste keer op vakantie te gaan. Maar hoe zit dat eigenlijk? Vanaf welke leeftijd mag je vliegen met een baby?

prenatal banner weekaanbiedingen

En wat kun je doen om de stress en het huilen tot het minimum te beperken? Lees hier de standaardregels van vliegmaatschappijen en een handige lijst met spullen die je zeker moet meenemen en tips wanneer je gaat vliegen met een baby.
zonnebrand zwanger

Vanaf welke leeftijd mag je vliegen met een baby?

Als een baby 7 dagen oud is, mag hij of zij vliegen. In ieder geval: als er geen complicaties zijn en je baby niet te vroeg is geboren. Bij twijfel altijd navragen. Ondanks dat je baby officieel mag vliegen een week na de geboorte wordt er toch aangeraden om de eerste 6 weken nog niet te gaan vliegen met je baby. Bij een kindje dat jonger is dan 6 weken zijn de longen nog niet helemaal ontwikkeld en daardoor erg kwetsbaar. Bovendien krijgt het afweersysteem van de baby gelijk de ultieme test want vliegtuigen zijn nu eenmaal niet zo schoon van binnen met al die kuchende en niezende passagiers.

Voordeeldrogist Pampers banner

Tot welke leeftijd mag een kind op schoot reizen?

Als je gaat vliegen met een baby hoef je tot de baby 2 jaar oud is, geen extra stoel te reserveren. Je baby mag dan bij je op schoot zitten. Check altijd voor de zekerheid bij jouw luchtvaartmaatschappij wat bij hen de regels zijn.
reiswiegje of bassinet
Sommige luchtvaartmaatschappijen zoals KLM hebben een bassinet of reiswieg aan boord. Dit is een soort van kinderbedje dat je aan de wand voor je stoel kunt hangen. Je baby kan dan lekker comfortabel liggen. Aan de andere kant heb jij dan wel iets minder ruimte want de bassinet hangt voor jouw stoel of die van je partner. Let op: niet elke maatschappij heeft zo’n bedje en soms moet je die van te voren reserveren of aanvragen! Ook zijn het aantal zitplaatsen met bedjes beperkt want ze zitten alleen op stoelrijen die zich direct achter een tussenwand of schot bevinden.
tips vliegen met baby

Waarom zou je willen vliegen met een pasgeboren baby?

Tja waarom zou je eigenlijk gaan vliegen met een baby? Waarom niet? Sterker nog: hoe jonger je kind is, hoe makkelijk het is. Kleine baby’s slapen het grootste gedeelte van de tijd. Oudere kinderen moeten juist vermaakt worden of kunnen iets beter aangeven als het ze even niet zint. Je kunt dus meer problemen verwachten als je met oudere kinderen een vliegreis maakt dan met een baby. Voor je baby moet je het echt niet te laten, zeker niet als je alles goed voorbereid.

Denk bijvoorbeeld aan de volgende dingen bij het vliegen met een baby:

 • Paspoort op tijd aanvragen. Je kan je kind ook laten bijschrijven in jouw paspoort maar dat geldt weer niet voor alle landen!
 • Boek op tijd de tickets.
 • Neem contact op met de luchtvaartmaatschappij of er een bassinet of reiswieg is, of je kleintje eigen handbagage mag meenemen, of je een stoel moet reserveren met bassinet en hoe de voorzieningen aan boord zijn. Denk hierbij aan hapjes of melk opwarmen of een verschoonplek. Vraag als laatste ook wat de regels zijn over het meenemen van een buggy of autostoeltje als je met een baby gaat vliegen.
 • Wil je een bassinet, vraag dan naar de afmetingen. De kans is aanwezig dat een kind van een half jaar er maar net inpast.
 • Let op: wordt je kind 2 jaar tijdens de vakantie, dan moet je wel een aparte stoel boeken. Bij het bepalen van de leeftijd van je kind, wordt er gekeken hoe oud je kind is op de terugreis!
 • Kom op tijd op het vliegveld, trek er rustig maar een uur extra voor uit. Zo heb je geen stress, want als jij stress hebt, krijgt je baby dat ook en dat wil je echt niet hebben.

vliegen met baby klm transavia

Tips om zonder stress te vliegen met een baby

Een goede voorbereiding is het halve werk! Bekijk onze tips met spullen en dingen die je van te voren even moet regelen als je gaat vliegen met een baby. Bij twijfel bel gewoon de luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt. Als je op een reisbureau hebt geboekt (bestaat dat nog?) dan bel je ook bij twijfel beter direct met de luchtvaartmaatschappij.

Als je gaat vliegen met een baby moet je sowieso het volgende meenemen:

 • Buggy of draagzak: Vaak moet je best een eind lopen. De buggy (paraplu model) mag je tot de gate gebruiken. Bij de gate geef je hem af aan het personeel.
 • Neem voeding voor je baby mee. Op de meeste vliegvelden mag je kant-en-klare hapjes en melk meenemen. Water mag ook tot 100 milliliter maar is waarschijnlijk niet genoeg om voeding mee te maken. Maar er is altijd bronwater te koop achter de security en er is ook bronwater aan boord in het vliegtuig. Mocht je voeding vergeten zijn dan hebben Nederlandse maatschappijen zoals KLM en Transavia vaak Olvarit potjes en luiers aan boord. Opwarmen aan boord wordt au bain-marie gedaan.
 • Speen: Handig voor in het vliegtuig. Zuigen op de speen helpt tegen pijn aan de oortjes bij het opstijgen en landen. Flesvoeding geven helpt ook (geef het dan tijdens het opstijgen of dalen).
 • Luiers en zakjes om de luiers in te verpakken: ongeveer 1 luier per 3 uur.
 • Voeding (als je geen borstvoeding geeft).
 • Billendoekjes
 • Vliegen met een baby? Wat mag zeker niet ontbreken in dit lijstje met tips?

 • Extra setje kleertjes voor je baby en voor jezelf (mocht er een ongelukje gebeuren). Neem vooral meerdere laagjes mee, in het vliegtuig kan het koud zijn of juist heel warm.
 • Hydrofiele luiers: bijvoorbeeld 1 kleine en 1 grote. De grote kan je ook als extra dekentje gebruiken.
 • Favoriete knuffel, speelgoed en boekjes.
 • Medicatie zoals paracetamol.
 • Billenzalf.
 • Plastic zak voor vieze kleding.
 • Wegwerp verschoonmatje of opvouwbaar verschoonmatje en slabber.
 • Flesjes.

Tip: Lees ook op vakantie met een baby inclusief handige checklist!

Fijne vakantie!

aerosleep babymatras veilig slapen

Reageer

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!