“babydeals
Baby

Wanneer mag een baby zitten?

Maandenlang beleeft jouw baby alles horizontaal. Het moment dat je baby steeds meer verticaal gaat leven is daarom ook een enorme mijlpaal. Het verticale leven begint met zitten. Sommige ouders kunnen niet wachten totdat hun kind gaat zitten en dat is heel begrijpelijk, maar ga het niet forceren bij je kind. Een kind moet namelijk niet te snel gaan zitten dus wanneer mag een baby zitten? Je leest het hier.

luierkorting op pampers banner

Wanneer mag een baby zitten?

Nou vanaf het moment dat je baby daar zelf klaar voor is en niet eerder. Gemiddeld gaan baby’s zelfstandig zitten als ze tussen de 6 en 9 maanden zijn. Liever gaan baby’s pas zitten tussen de 8 en 9 maanden met uitschieters naar een jaar. Je mag je baby vanaf dan ook stimuleren om te gaan zitten, maar doe dit met beleid.

De eerste stap naar zitten is zelfstandig omrollen. Omrollen leren baby’s tussen de 5 tot 6 maanden. Ze beginnen met omrollen rond de 6 maanden en ze hebben dit kunstje volledig onder de knie als ze 9 maanden zijn. En dan is het dus ook tijd om te gaan zitten. Nog even geduld hebben dus.

speelgoed banner

Is zitten slecht voor rug baby?

Ergens hebben volwassenen het gevoel dat de baby moet gaan zitten. Want zitten is toch veel fijner dan dat liggen de hele tijd? Nou, zo verkeerd is dat liggen niet, want heb je er wel eens over nagedacht dat wij eigenlijk veel te veel op onze krent zitten?!

Aangezien je baby nog een heel leven heeft om te zitten, hoef je dit kunstje echt niet te forceren. Het beste antwoord op de vraag ‘wanneer mag een baby zitten’ is dan ook: op het moment dat je baby daar klaar voor is. Als je baby daar zichtbaar klaar voor is, je baby kan bijvoorbeeld omrollen, is dat een teken dat de rug van je kleintje sterk genoeg is.

In de eerste maanden is de rug van je baby rond en niet sterk. In de maanden die volgen wordt de rug steeds iets sterker, mede dankzij de uurtjes tummy time (op de buik liggen). Door de rug te trainen wordt de wervelkolom sterk genoeg voor een rechte positie. Zitten is dus alleen goed als de rug van je baby er klaar voor is en dat moment verschilt per kind. Eerst flink oefenen met op het buikje liggen en omrollen, dan pas zitten.

Het juiste antwoord op de vraag ‘wanneer mag een baby zitten’ is dan ook: op het moment dat je baby daar klaar voor is.

Veel ouders hebben de neiging hun kind al vroeg te leren zitten. Dat is dus niet goed voor de rug omdat deze de tijd nodig heeft om te ontwikkelen. Daarnaast heb je de kans dat je baby het zitten zo leuk vindt dat hij dit zelf steeds vaker wilt, waardoor hij meer wilt zitten en minder wilt liggen. Hierdoor gaat er wat trainingstijd voor de rug verloren, wat juist super nodig is. Je hebt kans dat je baby zich gaat ontwikkelen als een billenschuiver en het kruipen overslaat. Op zich niet erg, maar vanuit een zitpositie is het moeilijker te gaan staan dan vanuit een kruippositie.

kniebeschermer baby kruipen

Handig tijdens het kruipen! Zo beschadigen de knietjes niet meer!

Wanneer mag een baby zitten in kinderstoel en kinderwagen?

Wanneer mag een baby zitten in een kinderstoel of kinderwagen? Dit is een vraag die veel ouders stellen. Het is natuurlijk super handig als je kind kan zitten in de kinderstoel of kinderwagen, want dan hoef je niet telkens te slepen met zo’n reiswieg, dan kan je baby in het winkelkarretje zitten en gezellig bij jullie aan tafel.

Je baby mag zitten in een kinderstoel wanneer je baby goed zelfstandig tot de zithouding kan komen en ook kan blijven zitten zonder om te vallen. Dit zal rond de 8 of 9 maanden zijn. Soms kan het zijn dat je kind wat eerder is en rond de 6 maanden al goed zelfstandig kan zitten.

tummy time baby op buik leggen

Baby leren zitten of zitten stimuleren

Het is niet de bedoeling dat je jouw kind te vroeg gaat leren zitten. Wel zijn er oefeningen die je kunt doen met je kind waarbij je de nek- en rugspieren traint. Wanneer die getraind zijn mag een baby zitten. Daarnaast zijn er ook oefeningen die je baby helpen om het zitten te stimuleren op het moment dat je baby dus al goed zelfstandig kan zitten.

Mocht je baby in een fase zitten dat de zithouding nog niet helemaal goed is, zorg dan altijd voor voldoende steun. Bijvoorbeeld de hoek van een bank of ga achter je kind zitten. Vergeet ook niet voldoende kussens om je kind te leggen, mocht hij omvallen, dan wordt hij lekker zacht opgevangen.

prenatal banner weekaanbiedingen
 • Tummy time:

  Tummy time, dus je baby op de buik leggen, is erg belangrijk en heel goed om je kind te stimuleren gebruik te maken van de nek- en rugspieren. Je kunt je baby vanaf de geboorte al een paar minuten per dag op het buikje leggen. Dit bouw je langzaam op.

 • Optrekken:

  Als je baby zijn of haar hoofdje een beetje omhoog kan houden, kan je deze oefening doen. Je baby ligt op de rug en aan de armpjes trek je jouw baby op tot zit. Je kunt ook je vingers op de schouderbladen leggen en zo je baby overeind trekken. Deze oefening helpt om de nekspieren nog meer te trainen.

 • Hobbelen op schoot:

  Zet je baby op schoot voor je neer. Plaats je handen om de romp en beweeg je benen voorzichtig op en neer. Inderdaad: paardje rijden!

 • Laten zitten met handjes vasthouden:

  Laat je baby zitten en houd de handjes vast zodat je baby de balans kan houden. Maak het extra leuk door vrolijke liedjes te zingen en met de handjes te bewegen.

 • Samen spelen:

  Als je baby zelfstandig kan zitten, maak het zitten dan extra leuk door samen met je baby zittend te spelen. Bijvoorbeeld met een bal rollen of samen torens bouwen. Het leuke van deze spelletjes is dat je baby zo meteen leert om het evenwicht te bewaren.

de beste drogisterij aanbiedingen banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019