sale kleertjes header
Verzorging

Tummy time! Waarom, hoe en wanneer begin je ermee?

Met tummy time bedoelt men dat de baby van tijd tot tijd even op het buikje moet liggen. Tummy time klinkt niet alleen gezellig, het is ook erg hard nodig en heel goed voor de fysieke ontwikkeling van je baby. Waarom moet je de baby op de buik leggen? Hoe en wanneer doe je dat? En wat als jouw baby helemaal geen zin heeft in Tummy time of op de buik liggen? Alles wat je moet weten lees je hier!

lAlles voor je baby banner

Wat is tummy time?

Letterlijk vertaalt vanuit het Engels betekent tummy time ‘buik tijd’. Het betekent dus dat je jouw baby een tijdje op het buikje legt. Houd altijd toezicht als je dit doet, want er is een klein verstikkingsgevaar (je baby komt met het mondje op de grond of op iets anders en krijgt geen lucht meer). Door het verstikkingsgevaar is het ook niet de bedoeling dat je jouw baby op het buikje legt in bed. Lees hier meer over in de blog veilig slapen van de baby.




Overdag, terwijl je toezicht houdt, kan je wel jouw kleintje even op het buikje leggen. Sommige baby’s vinden het helemaal niks, anderen vinden het leuk en weer andere interesseert het geen barst. Baby’s verschillen nu eenmaal.

Waarom moet ik beginnen met tummy time?

Tummy time is zeer belangrijk. Door je baby op het buikje te leggen gaat je kleintje andere spieren gebruiken en daardoor ook ontwikkelen. Denk aan de nekspieren en rugspieren. Deze spieren heeft je baby nodig om het hoofdje op te tillen, om te rollen, te kruipen en als de baby leert gaan zitten. Je kunt dus eigenlijk wel stellen dat tummy time belangrijk is voor de fysieke ontwikkelingen van je baby!
waarom beginnen met baby op buik liggen

Tummy time of je baby op de buik leggen. Zo doe je dat!

Leg je baby op een zachte ondergrond op het buikje. Bijvoorbeeld op een kleed op de grond. Alleen op het buikje leggen is niet genoeg, je kleintje moet namelijk aangespoord worden om het hoofdje omhoog te doen. Doe dit door zelf heel enthousiast bij het hoofdje te zingen of iets anders te doen zoals speeltjes op en neer bewegen.

libido banner

Vanaf wanneer mag je beginnen met tummy time of de baby op de buik te leggen?

Artsen adviseren om zo vroeg mogelijk te beginnen met tummy time. Baby’s die op tijd geboren zijn (dus voldragen baby’s) en geen lichamelijke beperkingen hebben, kunnen al starten met lekker op het buikje liggen vanaf de eerste dag dat ze thuis zijn. Is je baby te vroeg geboren of heeft je kindje lichamelijke beperkingen, vraag dan aan je arts wanneer je kunt starten met tummy time.

Tummy time baby hoe lang?

De meeste baby’s vinden het niet zo leuk om op het buikje te liggen. Vooral de eerste keren niet. Begin daarom met kleine periodes over de dag verspreid. Bijvoorbeeld 2 tot 3 keer per dag 3 tot 5 minuten. Zet je baby het na 1 minuut al op een krijsen, dan is de tummy tijd voor die sessie afgelopen. Je hoeft je kleintje namelijk niet te pushen.

Draai je baby elke keer weer terug op het rugje als hij of zij gaat protesteren of als je baby het moeilijk krijgt. Het beste is de buikmomentjes te plannen na een dutje of na het verschonen. Niet direct na de voeding, want dat ligt niet prettig voor je kleintje.

Als je baby 2 tot 3 sessies van 3 minuten liggend op het buikje volhoudt, breid het dan uit naar 5 minuten en bouw het op de buik liggen langzaam op. Telkens stop je ermee als je baby er genoeg van heeft. Als de baby rond de 3 of 4 maanden is, zou het mooi zijn als hij 20 tot 30 minuten lang op het buikje kan liggen. Blijf doorgaan totdat de baby zelfstandig kan omrollen. De meeste baby’s kunnen dit als ze 6 tot 7 maanden oud zijn.

Uiteraard is een baby geen machine, dus kan het voorkomen dat het langzamer gaat. Dat is echt niet erg, zolang je jouw kleintje maar dagelijks op het buikje legt dan volgt de rest vanzelf.

baby op buik liggen oefenen

Wat zijn de voordelen van op de buik liggen en waarom is het belangrijk?

De voordelen van tummy time:

  1. Het is een hele goede oefening of eigenlijk training voor de spieren. Alleen zo kan de baby andere lichamelijke vaardigheden aanleren zoals omrollen, zitten en kruipen.
  2. Het zorgt ervoor dat de motorische vaardigheden beter ontwikkeld worden.
  3. Het helpt je baby spieren te gebruiken die niet worden gebruikt als je kindje op het buikje ligt. Denk aan nekspieren en bepaalde rugspieren.
  4. Het voorkomt een plat hoofdje.
  5. Ook helpt het de baby meer controle te krijgen over het hoofdje.
  6. Op het buikje liggen kan helpen tegen darmkrampjes.
  7. Je baby leert de wereld op een andere manier kennen, in plaats van alleen maar dingen te zien die boven hem hangen.

Wat kan ik doen als mijn baby op de buik liggen niet leuk vindt?

Het is meer dan normaal dat je baby tummy time in het begin niet leuk vind. Stop zodra je baby protesteert en het niet meer leuk vind en probeer het later weer. Maar blijf het proberen en je zal merken dat de tijd die je baby op het buikje doorbrengt, steeds langer wordt.

Kan je baby echt niet goed op het buikje liggen? Leg hem of haar dan op de zij met een opgerolde handdoek in de rug en een klein opgerold doekje onder het hoofdje. Leg de armpjes naar voren en de beentjes ook. Buig de knietjes een beetje. Rol je baby naar de andere zij na 10 tot 15 minuten.

Je kunt de baby ook op het buikje leggen met een opgerolde handdoek onder de borst om zo je baby te stimuleren omhoog te komen.

Vind de baby het echt niet leuk, las dan een pauze van een paar dagen of een week in. Vaak merken ouders dat het hierna al wat beter gaat. Probeer ook of kortere sessies wel werkt of dat je bijvoorbeeld maar 1 of 2 sessies per week doet. Zolang je uiteindelijk maar wat tummy time inlast, is het goed.



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019