header banner hema
Baby

Omrollen van de baby stimuleren doe je zo!

Een belangrijk punt in de lichamelijke ontwikkeling van je baby is het moment dat je baby gaat omrollen. Want na het omrollen van de baby komt kruipen en dan lopen. Omrollen is het teken dat de spiertjes van je baby sterker worden. Omdat het zo’n belangrijk punt is, is het altijd goed om je baby subtiel een handje te helpen. Lees hier hoe je het omrollen van de baby stimuleren kunt!

beste babyfoon bol.com

Hoe kan je het omrollen van de baby stimuleren?

In de eerste maanden van het leven van je kleintje, zal er nog niet zo heel veel beweging mogelijk zijn. Als je jouw baby op het ruggetje legt, zal hij of zij een paar uur later nog steeds zo liggen. Dat is maar goed ook, want op de rug liggen is beter dan op het buikje liggen om wiegendood te voorkomen.




De baby kan in de eerste maanden nog niet zoveel bewegen omdat de spiertjes nog niet sterk genoeg zijn en omdat je baby daarnaast nog geen coördinatie heeft. Hoe meer je baby groeit en aankomt in gewicht, hoe meer kracht de baby krijgt. Maar deze kracht krijgt hij niet alleen door lekker te eten en te slapen. Er moet natuurlijk ook geoefend worden! Daarom is het belangrijk dat je als ouder het omrollen van de baby stimuleren gaat, zodat je ervoor zorgt dat je baby steeds sterker wordt.

De eerste stap om het omrollen van de baby te stimuleren is van tijd tot tijd je kleintje op het buikje te leggen (altijd onder toezicht!). Doe dit op momenten dat je baby wakker en alert is, er moet immers getraind worden! In de buikligging leert je baby de armpjes, het bovenlichaam en het nekje te trainen omdat hij zich moet opdrukken.

banner babypark sale

Je kunt de baby vanaf de eerste paar weken na de geboorte al een paar keer per dag, een paar minuutjes op het buikje leggen. Vind je baby dit totaal niet fijn (dat kan!) begint dan met 1 minuut en bouw dit op naar 5 minuten.
Wanneer draaien baby’s van rug naar buik

Wanneer draaien baby’s van rug naar buik?

Rond ongeveer de 3 tot 5 maanden oud begint de baby steeds meer klaar te worden om te gaan omrollen. Zo kan hij als het goed is het hoofdje optillen, de bekken opdrukken, het lijfje overstrekken en een beentje gebruiken om extra kracht te zetten. Bijvoorbeeld om zijn favoriete speeltje te pakken. Dit zijn allemaal voortekenen dat het omrollen niet meer lang duurt. De meeste baby’s beginnen met omrollen als ze 6 maanden oud zijn.

De meeste baby rollen eerst van de buik naar de rug. Van de rug naar de buik rollen kost namelijk meer kracht. Maar het kan zijn dat jouw baby wel meteen van de rug naar de buik kan rollen. Volledig omrollen doen baby’s als ze 9 maanden oud zijn.

beste babyfoon bol.com

Mijn baby rolt niet van buik naar rug

Rolt je baby niet van de buik naar de rug, maar bijvoorbeeld wel van de rug naar de buik dan is het belangrijk dat je het omrollen van de baby stimuleren gaat waarbij je baby dus van buik naar rug rolt.
Dit kan je doen door:

  • Je baby voldoende lang op het buikje te leggen.
  • Leg je baby op het buikje en laat hem vervolgens naar iets grijpen dat hoger ligt zodat het gewicht op één kant ligt. Dit kan het omrollen stimuleren.
  • Wieg je baby van links naar rechts terwijl je baby met het buikje op de grond ligt. Zo went je kind eraan dat het gewicht van kant naar kant kan verschuiven en vindt hij het waarschijnlijk ook super leuk!
  • Help je baby niet teveel maar laat hem zoveel mogelijk zelf bewegen.
  • Als de baby op zijn buik ligt, laat hem dan zoveel mogelijk rond zijn as bewegen. Dit kun je doen door een speeltje telkens iets op te schuiven.
speelgoed banner

Zo stimuleer je omrollen van de baby!

Andere tips om het omrollen van de baby te stimuleren:

  1. Leg de baby op het buikje en beweeg wat speelgoed naast je baby. De baby zal dan naar het speelgoed willen gaan en proberen om te rollen.
  2. Doe het omrollen voor door naast de baby te gaan liggen en te rollen. Jij bent hét grote voorbeeld van je baby, dus misschien dat hij je wel na doet!
  3. Leg het favoriete speelgoed vaak wat verder weg zodat hij ernaar moet reiken.
  4. Probeer het omrollen van de baby stimuleren door één been over het andere te leggen. Dit zet het omrollen in gang. Geef je baby vervolgens de tijd om de rest van het lichaampje mee te bewegen. Herhaal dit voorzichtig een paar keer. Hoe vaker je dit oefent, hoe eerder je baby dit zelf gaat doen.
  5. Bekijk of je jouw baby kunt stimuleren om gekruist naar zijn favoriete speeltje te grijpen. Dit is dezelfde beweging als omrollen.
  6. Maakt je baby geen beweging uit zichzelf, dan kun je het omrollen van de baby stimuleren door je kleintje op de linker zijkant te leggen. Zorg ervoor dat de linkerarm gestrekt ligt zodat die niet in de weg zit.

    Vervolgens trek je zachtjes aan het rechter armpje. Je baby zal dan vanzelf omrollen. Herhaal dit een paar keer zodat je baby de beweging gaat herkennen!

Lees nog meer tips over de ontwikkeling van de baby stimuleren!



banner vitamine-D kind

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019