“waterwipes
Babykalender

Ontwikkeling baby 5 maanden oud

Je baby is alweer 5 maanden oud en blijft zich als een razende ontwikkelen. Zo kan hij het hoofdje en nekje beter omhooghouden en kan je gaan beginnen met oefenen om te zitten! Daarnaast ziet de baby de wereld een stuk scherper en gaat hij steeds meer naar dingen grijpen. Pas dus op je haar en ketting! Kan jouw baby zich prima vermaken? Of heeft hij of zij meer aandacht nodig? Nu de baby 5 maanden oud is ga je steeds meer karaktertrekken van je baby leren kennen, let dus goed op de reacties van je kind!

verzwaringsdeken banner

In het kort bij een baby 5 maanden oud

 • Je baby kan het nekje en hoofdje beter rechthouden.
 • Je baby komt steeds meer in beweging: omrollen, op de zij liggen en misschien zelfs op de handjes en knietjes.
 • Pas op met je haar, want je baby gaat naar alles grijpen wat in bereik ligt!
 • In groepen moet je baby misschien even wennen.
 • Je baby kan wat eenkennig worden en alleen maar lachen naar papa en mama.
 • Huilt je baby als je weggaat? Dat is verlatingsangst en komt vaak voor als een baby 5 maanden oud is.
 • Moeders, ben je weer aan het menstrueren? Meestal komt dat nu weer op gang.

verlatingsangst baby

De ontwikkeling van een baby 5 maanden oud:

 • Baby 5 maanden zitten

  Hoewel je baby waarschijnlijk nog niet helemaal zelfstandig kan zitten is hij of zij wel al een eind op weg om deze vaardigheid onder de knie te krijgen. Je baby kan nu steeds beter het hoofdje en nekje recht houden waardoor het zitten een stuk makkelijker gaat. Je kunt je baby hierin stimuleren door hem te omringen met kussens. Mocht je baby omvallen dan valt hij in ieder geval zacht! Laat je kind nooit alleen als hij of zij rechtop zit!

 • Steeds meer in beweging

  Je baby komt steeds meer in beweging. Zo zal hij proberen om te rollen en wat vaker op de zij terecht komen. Sommige baby’s kunnen al op de handjes en knietjes zitten. Het is dus heel verstandig om vanaf nu het bedje en de box al naar beneden te zetten, want voor je het weet staat je kleintje! Check daarnaast of jouw huis al babyproof is.

 • tips baby fotoboek maken eerste jaar albelli
 • Baby 5 maanden eten

  Ben je al begonnen met de oefenhapjes? Als je dat nog niet hebt gedaan, zou je dat vanaf deze maand kunnen doen. Bekijk eerst of je baby er echt klaar voor is. Toont je kind nog geen interesse, dan kun je nog even wachten. Vanaf als je baby 6 maanden oud is moet hij er wel echt aan geloven.
  baby 5 maanden eten
  Als je begint met de oefenhapjes, biedt je baby dan een aantal dagen achter elkaar hetzelfde aan zodat hij kan wennen aan de smaak. Je kunt zelf de hapjes geven, maar je kunt de hapjes ook aanbieden via de Rapley-methode. De oefenhapjes geef je naast de normale borstvoeding of flesvoeding.

  Misschien kan je nu ook al je baby drinken aanbieden in een plastic beker, zoals een drinkbeker die niet lekt, om alvast te oefenen.

 • Grijpen en beleving

  Vanaf nu is het heel slim om je haren uit de buurt van je baby te houden, want je baby kan nu steeds meer gaan grijpen naar alles wat voor hem hangt. Hoe klein je baby ook is: je zal je haar niet zo makkelijk meer terugkrijgen! Je baby ziet nu steeds meer details en kan de wereld om zich heen beter volgen.

  Ook begrijpt je kleintje steeds meer wat je bedoelt aan de hand van je intonatie. Zo hoort hij verschil tussen goedkeuring en afkeuring. Houd er wel rekening mee dat je baby nog niet alles begrijpt. Ga dus nog niet tegen je baby schreeuwen, want hij weet nog niet echt wat hij allemaal aan het doen is. Zeg wel altijd duidelijk en streng: ‘Nee dat mag niet’ en breng hem naar een andere plek waar het veilig is of leid hem af met een spelletje.

 • Baby 5 maanden oud speelgoed

  Nu je baby meer begrijpt is het steeds leuker om met je baby te spelen. Ga bijvoorbeeld eens samen voor de spiegel staan. Je baby zal jou meteen herkennen, maar wie is nou dat kleintje? Ook paardrijden op de knie (wel goed ondersteunen), bouncen, helpen met lopen, gekke bekken trekken en kiekeboe spelletjes. Geschikt speelgoed voor je kleintje:

 • Eenkennigheid en verlatingsangst

  Eerst kon je baby nog lachen tegen iedereen die vrolijk en lief deed, nu je baby 5 maanden oud is wordt hij steeds meer eenkennig. Let er op dat hij in grotere gezelschappen zich wat ongemakkelijk kan voelen. Laat hem dan op zijn eigen tempo wennen aan de nieuwe mensen. Daarnaast kan de baby verlatingsangst ontwikkelen. Dat is heel normaal. Verlatingsangst uit zich doordat je baby gaat huilen als je weggaat. Vertel dan altijd dat je weer terugkomt en geef hem een dikke kus voordat je gaat. Sluip niet zomaar weg, dat is erg verwarrend voor je baby.

 • Eigen karakter

  De baby laat steeds meer het eigen karaktertje zien, nu hij meer kan. Hij zal steeds meer geluiden maken zoals gorgelen, pruttelen, brabbelen of scheetgeluidjes. Door al deze geluidjes en vaardigheden kan de baby beter aangeven wat hij of zij wil. Als je goed op de baby let, dan kom je achter steeds meer karaktereigenschappen.

  Sommige baby’s kunnen zichzelf bijvoorbeeld prima vermaken, anderen hebben wat meer aandacht nodig. Ook gaat je baby duidelijker reageren op situaties en speeltjes. Kijk hier goed naar zodat je jouw kind beter leert kennen en je beter op de behoeftes van je kind leert inspelen. Lees ook deze blog over lichaamssignalen van je baby.

 • Baby 5 maanden slapen

  Als de baby 5 maanden oud is dan slaapt hij ongeveer 14 tot 15 uur per dag. Wat een fijne ontwikkeling is, is dat deze uren van slapen steeds minder over de dag verspreid zijn. Je baby zal ’s avonds en ’s nachts de meeste slaapuurtjes pakken, zo ongeveer 11 uur. Dit betekent steeds meer nachtrust voor jou. De overige 3 of 4 uur slaapt je baby overdag verdeeld in 2 of 3 dutjes. Meer informatie over het slaapritme lees je hier.

Eenkennigheid en verlatingsangst baby

Ontwikkeling baby 5 maanden oud stimuleren

Al direct vanaf de geboorte begint jouw baby steeds meer te leren en te ontwikkelen. Je kunt de ontwikkeling van een baby van 5 maanden oud extra stimuleren door hier spelenderwijs mee bezig te zijn. Bijvoorbeeld door:

 • Zing en praat veel tegen je baby om de taalontwikkeling te stimuleren. Vooral liedjes waarbij veel herhaald wordt (zoals ‘hoedje van papier’ of ‘in de maneschijn’) zijn erg in trek bij baby’s. Maak het extra leuk door erbij te klappen.
 • Samen spelen is ook een fantastische manier om jouw baby op een leuke manier wat te leren en om veel interactie te creëren. Tevens stimuleer je ook de motorische ontwikkeling. Ga bijvoorbeeld eens met de baby op je buik op een mat liggen. Rol vervolgens een bal over de grond. Je baby gaat de bal volgen en zal zichzelf proberen omhoog te houden in de buikligging.Daarnaast blijven kiekeboe spelletjes ook een goede manier om te leren. Jouw baby leert zo onder andere dat spulletjes even kunnen verdwijnen, maar later ook weer terugkomen.
 • Vertel constant wat je aan het doen bent. Bijvoorbeeld tijdens het luier verschonen, badje geven of aankleden.

babykleding kopen online

Hoe gaat het met mama, papa , de ouders?

Ben je na de bevalling al begonnen met bewegen? Nu je 5 maanden verder bent kun je dit steeds meer gaan oppakken. Begin bijvoorbeeld met wandelen met je kleintje. Daarnaast is het ook goed om wat spier verstevigende oefeningen te doen zodat je sterker wordt en je lichaam meer ondersteuning krijgt. En wie weet: misschien val je er ook wel vanaf!

 • Meer slaap

  Nu je baby ’s nachts langer en dieper slaapt, is jouw nachtrust waarschijnlijk ook stukken verbeterd. Dat hoeft overigens niet te betekenen dat je jezelf nu topfit voelt. Sommige moeders voelen zich eerder uitgeput dan fit. Misschien kun je dan overwegen om je baby een keer bij iemand te laten logeren.

 • Menstruatie komt weer op gang

  Vrouwen die borstvoeding geven hebben waarschijnlijk nog geen menstruatie, bij de andere dames kan het nu wel weer op gang komen. Is je menstruatie heviger dan voor je zwangerschap? Helaas is dat vrij normaal omdat je hormoonbalans wat veranderd kan zijn. Vrouwen die nog niet menstrueren moeten er rekening mee houden dat ze wel vruchtbaar kunnen zijn! Denk dus aan een anticonceptie!

nieuwsbrief inschrijven

Schrijf je in

Wekelijks alle blogs en aanbiedingen
in jouw mailbox

Tips van de maand

 • Probeer zoveel mogelijk interactie te hebben met de baby. Praat en zing er dus vrolijk op los en zoek veel oogcontact.
 • Kiekeboe spelletjes zijn heel hot als de baby 5 maanden oud is. Het is trouwens niet alleen leuk voor jouw baby, ook voor jou want hij kan in lachen uitbarsten!

Interessante blogs om te lezen

Wil je meer informatie die past bij de ontwikkeling van de baby 5 maandenWil je meer informatie die past bij de ontwikkeling van je baby 4 weken oud, lees dan deze blogs: oud, lees dan deze blogs:

Baby 4 maanden oud Baby 6 maanden oud

luiers met korting banner
vadersschapsverlof 2019