sale kleertjes header
Babykalender

Ontwikkeling baby 0 weken oud

Hoe ongelooflijk is dit moment? Dit moment dat je eindelijk je kleine baby in je armen kan houden?! Kun je het bevatten dat er alweer 9 maanden verstreken zijn? Bizar toch? In deze week gaan jullie vooral aan elkaar wennen en aan deze nieuwe situatie. Jij moet wennen aan een leven met (een nieuwe) baby en je baby moet wennen aan die koude en harde buitenwereld. In onze babykalender kan je de ontwikkeling van jouw baby volgen, om te beginnen: De ontwikkeling baby 0 weken oud.

cheezzbaby banner

In het kort: Ontwikkeling baby 0 weken oud

 • Je baby herkent jouw stem en geur
 • De eerste week zal je baby om de 3 uur gevoed moeten worden.
 • Je baby slaapt ongeveer 17 uur per dag.
 • Moeder zal last hebben van bloedverlies.
 • Moeder zal last kunnen hebben van hechtingen.
 • Het lichaam van moeder moet ontzwangeren.
 • Deze week kunnen jullie profiteren van de kraamhulp.

Volg de ontwikkeling van je baby in de babykalender van Zo Zwanger

Ontwikkeling baby 0 weken oud:

Er valt nog niet heel veel te melden, maar toch!

 • Ongecontroleerde bewegingen

  Wanneer je baby 0 weken oud is, zullen er natuurlijk nog niet veel ontwikkelingen zijn. Toch kan je pasgeboren baby misschien al meer dan je denkt! Hoewel het ongecontroleerd is kan je baby al bewegen met de armen en beentjes. De handjes zijn vaak als kleine vuistjes samengeknepen (hoe schattig!).

 • Herkent jouw geur en stem

  Jouw baby heeft in de baarmoeder jouw stem al kunnen horen. Dat is niet zonder reden geweest. Nu je baby jouw warme buik heeft verlaten is jouw stem het enige wat hij of zij nog herkent. Dat kan voor jouw kindje een hele geruststelling zijn. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat baby’s de geur van hun eigen moeders kunnen herkennen uit wel twintig andere moeders. Bijzonder toch?

 • tips baby fotoboek maken eerste jaar albelli
 • Voeden, poepen, slapen

  Heel veel interactie ga je de eerste weken na de geboorte nog niet hebben met je baby. Hij of zij slaapt namelijk 17 uur per dag! Vooral in het begin gaat het voornamelijk om de primitieven behoeftes: eten, poepen en slapen. Om de 3 uur zal je baby kenbaar maken dat het tijd is voor een nieuwe voeding. In totaal is hij of zij een uurtje wakker om vervolgens weer lekker naar dromenland te gaan. Uitslapen zit er de komende weken dus nog niet in.

babykalender ontwikkeling pasgeboren baby

Hoe gaat het met mama?

Hoe gaat het met ons moeder nu ze net is bevallen van haar prachtige kind? Als het om je baby gaat zal je leven nu voornamelijk bestaan uit je baby voeden, verschonen en samen in slaap vallen. Daarnaast zal je ook vooral veel rust moeten nemen. Je lichaam moet namelijk ontzwangeren: je kunt wat krampen en naweeën hebben de eerste dagen, je hebt bloedverlies, hoofdpijn en je kunt wat vergeetachtig en huilerig zijn. Helemaal niets mis mee hoor. Maak daarom lekker gebruik van je kraamhulp deze week. Hij of zij is er niets voor niets!

nieuwsbrief inschrijven

Schrijf je in

Wekelijks alle blogs en aanbiedingen
in jouw mailbox

Tips van de week

Hier wat tips die passen bij de ontwikkeling baby 0 weken oud:

 • Maak meteen duidelijke afspraken met je partner omtrent de voedingen, maak desnoods een schema.
 • Als je baby slaapt, mag jij ook prima slapen. Je kraamhulp helpt je deze week met het huishouden, dus doe die oogjes maar dicht!
 • Pak voldoende bedrust, je bent immers net bevallen.
 • Vergeet niet om ook een keer naar buiten te gaan, bijvoorbeeld om te wandelen na de bevalling, frisse lucht kan wonderen doen.

Hoe zit het met de zorgverzekering? Direct vergelijken van zorgaanbieders doe je hier!

Interessante blogs om te lezen

Baby 1 week oud

zwitsal 40p korting banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019