“de
Babykalender

Ontwikkeling baby 11 maanden oud

Nog maar 1 maand is je baby nog een baby. Hierna wordt hij een dreumes genoemd. Wat gek hè! De tijd is vast snel gegaan! Niet alleen de tijd, ook de ontwikkeling staat zeker niet stil, al zal het bij elke baby in een ander tempo gaan. Lees hier wat de gemiddelde ontwikkeling is van een baby 11 maanden oud.

Voordeeldrogist Pampers banner

In het kort bij een baby 11 maanden oud

 • De baby kan beter dingen vastpakken met duim en wijsvinger (pincetgreep).
 • Hij wilt steeds meer ontdekken met eten (en voelen).
 • Hij kan zonder hulp eten met de vingers.
 • Ook kan hij wat woordjes van één lettergreep zeggen. Sommige baby’s van 11 maanden oud kunnen al woordjes zeggen bestaande uit 2 lettergrepen.
 • De baby kan al korte zinnen begrijpen.
 • Sommige baby’s beginnen nu al met lopen (wel met wat hulp).

De ontwikkeling van je baby 11 maanden oud

Het laatste maandje waarin je baby nog officieel een baby is. Wat gaat de tijd toch snel! Dat je baby langzaamaan een kleine dreumes wordt, kan je ook merken aan de ontwikkeling. De ontwikkeling van een baby van 11 maanden oud gaat als een speer en is gericht op steeds meer zelf doen en steeds meer zelf ontdekken.

beste babyfles banner

Je baby wilt erop uit en alles verkennen. Helaas gaat dit vaak ten koste van jouw knuffeltijd. Nu wordt het tijd om met je baby op onderzoek uit te gaan. Zowel in de zin van lichaamsbeweging als qua eten, taalontwikkeling en spelletjes. Oefening baart kunst!

 • Baby 11 maanden oud slapen

  Als het goed is zijn de gebroken nachten allang verleden tijd en slaapt je baby ’s avonds tot ’s ochtends vroeg. Gemiddeld slaapt de baby dan tussen de 9 tot 10 uur achter elkaar. Overdag zal hij steeds minder slapen. De meeste baby’s van 11 maanden oud hebben overdag 2 slaapjes nodig. Deze slaapjes kunnen een uur tot 2 uur duren. In totaal slaapt je kind dus tussen de 2 tot 4 uur overdag.

 • Baby 11 maanden oud voeding

  Het schema van een baby 11 maanden oud is ongeveer hetzelfde als van een baby van 10 maanden oud. Dit houdt in het kort in dat je baby nog 2 maal op een dag flesvoeding of borstvoeding krijgt. De andere maaltijden bestaan uit vaste voeding.

  Een baby van 11 maanden oud krijgt dagelijks meestal 2 broodmaaltijden en 1 warme maaltijd met groenten, vlees/vis/vega en wat aardappelen/rijst/pasta. Als tussendoortje krijgt je baby nog wat fruit en 1 of 2 porties groenten van 50 tot 100 gram.

  Een baby van 11 maanden oud vindt het heerlijk om alles te ontdekken. Zowel in iets proeven als voelen en ruiken. Om die reden moet je niet vreemd opkijken als je kind flink in het eten gaat graaien! Spelen met eten wordt een steeds grotere hobby van je kind en voor jou natuurlijk een extra uitdaging.

  Let er wel een beetje op dat niet al het eten op de grond of in jouw gezicht belandt. Je kind moet natuurlijk wel voldoende binnenkrijgen. Sommige ouders lossen dit op door twee bordjes neer te zetten. Eén bord voor je kind om lekker in te graaien en mee te spelen. Het andere bord is het eten dat jij tussendoor aan je kind kan voeren.

 • baby 11 maanden oud voeding

 • Objecten pakken, de pincetgreep

  De oog-handcoördinatie van je kleintje wordt steeds beter. Dat merk je doordat je kind nu veel beter objecten kan vastpakken. Meestal doet je baby dit in de zogenoemde ‘pincetgreep’. Dit houdt in dat je baby iets vastpakt tussen de duim en wijsvinger. Bijna niets zal je kleine ontgaan, want je kind ziet nu alles scherp, zelfs de kleinste dingen zoals een kruimel of pluisje.

 • Kleertjes.com korting banner
 • Baby 11 maanden oud speelgoed

  Leuk speelgoed voor een baby van 11 maanden oud:

  • Een eigen fotoboek vinden ze echt geweldig. Goed moment dus om een mooi fotoboek te maken!
  • Speelgoed met mooie kleuren, lichtjes en geluidjes.
  • Duw speelgoed.
  • Stapel speelgoed zoals blokken.
  • Sorteerspeelgoed en vormdoosjes zoals een vormenstoof
  • Speelgoed waarmee je kleintje kan rammelen of trommelen.
  • Krijtjes om mee te krabbelen.
  • Auto’s, poppen of knuffels.
  • Makkelijke puzzels.
  • boekjes.
  speelgoed banner

  Een baby van 11 maanden oud vindt het ook leuk om televisie te kijken. Uiteraard wel de programma’s die geschikt zijn voor baby’s. Denk aan ‘Teletubbies’, ‘Nijntje’, ‘Het zandkasteel’, ‘Thomas de Trein’, ‘Bumba’ en ‘Woezel en Pip’.

 • Begrijpen van korte zinnetjes

  Wat ontzettend leuk is aan een baby van 11 maanden oud, is dat de communicatie steeds beter verloopt. Je baby kan een paar woordjes zeggen, voornamelijk woorden van 1 lettergreep zoals ‘die’, ‘dat’, ‘op’, ‘uit’ of ‘daar’. Maar de communicatie verloopt ook op een andere manier beter; je kind begrijpt nu korte zinnetjes die je vaker zegt. Bijvoorbeeld: ‘ga maar je knuffel pakken’ of ‘kom we gaan naar buiten’.

nieuwsbrief inschrijven

Schrijf je in

Wekelijks alle blogs en aanbiedingen
in jouw mailbox

Hoe gaat het met mama, papa of de ouders?

Nu je kind meer gaat ontdekken en mobieler wordt is het leuk om je kind mee naar buiten te nemen. Stimuleer lichaamsbeweging door zelf ook in beweging te komen. Zo geef je het goede voorbeeld en denk je meteen aan je eigen gezondheid. Samen sporten is bijvoorbeeld erg leuk. Of jij gaat sporten en laat je kind een beetje toekijken en bepaalde oefeningen mee doen.

Tip van de maand

Kom met je baby in beweging en ga er met je baby op uit. Een baby 11 maanden oud wil heel veel ontdekken en kan als het goed is al kruipen en misschien zelfs al bijna lopen. Het is erg belangrijk dat je jouw kind blijft stimuleren en zijn of haar nieuwsgierigheid blijft stimuleren.

Beweging kun je stimuleren door wat kussens en voorwerpen op de grond te leggen en samen met je baby het ‘parcours’ af te leggen. Denk aan kussen op elkaar leggen waar je baby overheen moet kruipen, een krukje waar je baby zich aan kan optrekken en een kruiptunnel.

Nog iets leuks om nu te gaan doen is fietsen met je baby! Als het goed is kan je baby nu goed rechtop zitten en kan hij of zij in het fietszitje. Je kind zal het geweldig vinden om met mama of papa op stap te gaan! Let er wel op dat het zwaartepunt van je fiets nu anders is dan je gewend bent. Misschien is het handig eerst even te oefenen met een zak aardappelen!

Tip: Lees ook deze blog als je op zoek bent naar een goede mamafiets?

Interessante blogs om te lezen

Interessante blogs die passen bij de ontwikkeling baby 11 maanden oud:

Baby 10 maanden oud Baby 12 maanden oud

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!