“babydeals
Babykalender

Ontwikkeling baby 10 maanden oud

De taalontwikkeling bij een baby 10 maanden oud gaat steeds verder vooruit. Niet alleen kan hij of zij je meer duidelijk maken (bijvoorbeeld wijzen en ‘die, die’ zeggen) hij begrijpt ook meer. Zo gaat je baby ook begrijpen dat hij je kan uitdagen en probeert hij te testen hoe ver hij kan gaan. Je leest het goed: de zware taak van het opvoeden gaat nu toch echt beginnen! In deze blog meer over de ontwikkeling van een baby 10 maanden oud.

huggies banner voordeel

In het kort bij een baby 10 maanden oud

De ontwikkeling van een baby 10 maanden oud

Dat lieve kleine wondertje is natuurlijk nog steeds een schatje, maar je baby gaat nu steeds meer streken vertonen. Gelukkig gaat je baby het woordje ‘nee’ steeds beter begrijpen en snapt hij nu wanneer hij iets niet mag. Daarnaast krijgt je baby iets minder flesvoeding of borstvoeding en meer echte maaltijden. Is jouw huis al ‘optrek-veilig’? Controleer dit goed, want je baby pakt elke mogelijkheid aan om zich op te trekken!

 • Baby 10 maanden eten

  Een baby van 10 maanden oud krijgt in plaats van 3 fles- of borstvoedingen per dag, er nog maar 2. De voedingen worden ingeruild voor echte maaltijden. Bijvoorbeeld een broodmaaltijd en daarnaast een warme maaltijd met groenten. Tussendoor kan je jouw baby wat fruit geven en nog wat extra groenten.

  Het is mogelijk dat je baby meer honger heeft. Dat komt omdat een baby 10 maanden oud meer energie verbrandt, zeker als hij of zij kan staan en lopen. Blijf daarom goed naar je kind luisteren, als je kind honger heeft geef hem dan een gezond tussendoortje of in plaats van 1 broodmaaltijd, geef je 2 broodmaaltijden. Houd ondertussen bij hoeveel je kind eet en let er ook op of je kind inderdaad meer in beweging is.

 • beste babyfles banner
 • Begrijpt het woordje ‘nee’

  Het opvoeden gaat nu steeds meer beginnen. Je baby kan nu ook iets meer begrijpen. Als jij het woordje ‘nee’ duidelijk zegt, dan snapt de baby dat hij iets aan het doen is wat niet mag. Dat is maar goed ook, want je baby gaat jou en je partner nu meer testen. Zo wordt dat kleine onschuldige mensje steeds meer een kleine draak. Blijf consequent en zwicht niet te snel voor de tranen, want je baby kan ook dikke tranen gaan huilen als iets niet mag.

 • Meer taalontwikkeling

  Langzaamaan gaat de taalontwikkeling bij jouw baby van 10 maanden oud steeds verder. Je baby kan nog geen woordjes zeggen, maar wel steeds meer klanken maken. Naast geluid produceren, gaat je baby ook steeds meer gebaren maken en wijzen. Dit zijn super belangrijke ontwikkelingen omdat het veel cognitieve vaardigheden vergt om met woorden en gebaren iets duidelijk te maken.

  Als je baby heel graag iets wil, dan zal je kleintje waarschijnlijk gaan wijzen ‘die, die, die!’ Ja, ja: dat woordje ga je nog heel vaak horen. Als je het interessant vindt kan je kijken of je de baby nog meer duidelijk kan laten maken door hem gebarentaal te leren.

 • speelgoed banner
 • Baby van 10 maanden speelgoed

  Je baby vindt het ontzettend leuk om met dingen te gooien. Samen gezellig een toren bouwen (of jij bouwt hem) en deze door je kind laten omgooien, is een zeer succesvolle bezigheid. In ieder geval voor je kind! Wat je kind nu ook reuze interessant vindt, is speelgoed met knoppen die hij kan indrukken en die geluid maken.

 • Optrekken en leren lopen

  Misschien is je baby al begonnen met optrekken toen hij of zij negen maanden oud was. Maar het kan ook zijn dat je baby van 10 maanden oud nu pas begint met het leven meer verticaal te ontdekken. Dit betekent dat je huis ‘optrek-veilig’ moet zijn. Je kind gaat zich namelijk aan alles proberen op te trekken zodat hij kan staan. Ook zal je kind langzaamaan de eerste stapjes zetten.

  Probeer je baby zoveel mogelijk te stimuleren door hem of haar naar je toe te laten lopen. Voor deze eerste stapjes kun je jouw kind het beste op blote voetjes laten. Dan kan je baby sneller het evenwicht vinden dan met sokken of schoentjes aan.

 • Prenatal 1 Samen Spelen banner
 • Slaapschema baby 10 maanden oud

  Een baby 10 maanden oud gaat overdag steeds minder slapen. Daarvoor in de plaats slaapt je kindje ’s avonds en ’s nachts (als het goed is) steeds langer aan één stuk door. Gemiddeld slapen kinderen van 10 maanden oud rond de 14 uur op een dag. Van die 14 uur slapen ze 9 tot 10 uur ’s avonds.

 • Baby 10 maanden huilerig

  Het komt geregeld voor dat baby’s van 10 maanden oud wat huilerig worden. Waarom? Hier kunnen diverse redenen voor zijn. Wellicht dat je baby last heeft van eenkennigheid en verlatingsangst. Je baby barst dan in tranen uit zodra je uit het zicht verdwijnt.

  ’s Nachts kan je baby wakker worden en in paniek raken omdat papa of mama er niet zijn. Mocht dit gebeuren dan kun je het beste even gaan kijken, houd de kamer donker en haal je baby niet uit bed. Controleer of de luier droog is, geef een aai over het bolletje en ga weer weg. Lees hier meer over eenkennigheid en verlatingsangst.

  Je baby kan ook meer huilerig zijn omdat hij zich wat gefrustreerd voelt en driftig is. Je baby wil heel veel, maar kan nog niet alles. Denk aan goed opstaan, lopen of snel kruipen. Dat is erg vervelend als je heel graag dat ene speeltje wil dat net wat verder weg ligt. Hier kan je kind op reageren door te huilen.

  Andere redenen kunnen zijn: meer honger, een sprongetje meemaken, tandjes, een beetje ziek (ga dus ook even naar de huisarts) of gewoon veel aandacht willen.

Slaapschema baby 10 maanden oud

Hoe gaat het met mama, papa of de ouder?

Als je baby 10 maanden oud is, ben je steeds meer ouder dan alleen maar verzorger. De opvoeding gaat nu dus echt beginnen en dat gaat lastiger zijn dan je in eerste instantie denkt. Het is natuurlijk niet makkelijk om tegen dat lieve kleine wondertje te zeggen dat iets niet mag of erger nog: boos te worden.

Toch is het erg belangrijk dat je jouw grenzen aangeeft. Ben duidelijk en consequent. Als je ‘nee’ zegt, ga hier dan niet bij lachen, want dan denkt je baby juist dat het wel mag. Non verbale communicatie is dus net zo belangrijk als verbale communicatie.

Bedenk voor jezelf goed wat mag en wat niet mag en blijf hier consequent in. Dat is soms echt lastig, want je baby zal veel fratsen uithalen en vaak ook iets tot in den treure herhalen. Geef niet op! Nee is nee!

nieuwsbrief inschrijven

Schrijf je in

Wekelijks alle blogs en aanbiedingen
in jouw mailbox

Tip van de maand bij een baby 10 maanden oud

Niet alleen jij moet je grenzen aangeven, je partner ook! Om het nog lastiger te maken is het ook erg belangrijk dat jullie samen op één lijn zitten. Het is niet vreemd als je er nu achter komt dat je partner soms iets anders tegen bepaalde aspecten van de opvoeding aankijkt dan jij. Misschien is je partner wat soepeler of misschien merk je dat jijzelf minder goed bent in ‘nee’ zeggen.

Het is echt heel belangrijk om hier samen over te praten. Ga er daarom eens lekker op uit met zijn tweeën en neem de tijd om de situatie te bespreken. Waar trekken jullie de grens? Waar zijn jullie nu al tegenaan gelopen? Wat vinden jullie belangrijk in de opvoeding en wat mag je kind wel of niet?

Interessante blogs om te lezen

Deze blogs zijn interessant om te lezen als je baby 10 maanden oud is:

Baby 9 maanden oud   Baby 11 maanden oud

Voordeeldrogist Pampers banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!