luieraanbiedingen header
Baby

Baby gebarentaal! Werkt dat nou echt?

In Amerika is het al enige tijd populair: de baby gebarentaal leren zodat je kind sneller kan aangeven wat hij of zij wil. De baby zou gebaren eerder kunnen uitbeelden dan dat een baby de woordjes zegt. Dit bespaart jouw baby (en jezelf) veel frustratie omdat jullie elkaar eerder en beter kunnen begrijpen. Klinkt best goed toch? Lees hier hoe je kunt beginnen en of het wel echt veel zin heeft.

hema rompers

Wat is gebarentaal?

Gebarentaal is een, zoals ze dat mooi zeggen, een visuele taal. Het is een taal die je niet hoort, maar wel kunt zien. Door het gebruik van handen, houding en mimiek worden woorden of handelingen uitgebeeld. De echte Nederlandse gebarentaal is een volwaardige taal met een eigen grammatica.
De baby gebarentaal heeft ook veel woorden die afgeleid zijn van de Nederlandse gebarentaal. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je eigen gebaren voor bepaalde woorden te gebruiken.

babygebaren boek

Leer je baby begrijpen met dit boek!

Handgebaren baby

Veel handgebaren maken naar je baby terwijl je praat, helpt om je woorden extra kracht te geven en zo dus beter iets duidelijk te maken. Je kunt ook je baby gebarentaal leren om zo sneller met elkaar te kunnen communiceren.

Baby gebarentaal houdt in het kort in dat je gebaren toevoegt aan je woorden. De gebaren die je toevoegt zijn meestal dezelfde als die van de Nederlandse gebarentaal. Je baby leert dan de taal door niet alleen woorden te vormen in klanken, maar ook in gebaren. Of eigenlijk leert je baby je eerst iets duidelijk te maken in gebaren en dan pas in woorden. Kinderen beginnen te praten wanneer ze tussen de 12 tot 18 maanden oud zijn. Gebaren vormen kunnen kinderen al vanaf dat ze 6 à 9 maanden zijn.

prenatal banner weekaanbiedingen

Beginnen met gebarentaal leren

Mocht je interesse hebben in je baby gebarentaal te leren, dan kun je hiermee starten als je baby 6 tot 9 maanden oud is. Vanaf dan zijn de hersenfuncties in zoverre ontwikkelt dat je baby zich steeds meer bewust wordt van de omgeving en zijn of haar aandacht kan sturen.

Tevens kan de baby woorden verbinden aan voorwerpen en handelingen. Zo kan je baby voorwerpen, zoals bijvoorbeeld een bepaalde knuffel, herkennen. Ook begrijpt je baby wat je bedoelt als je zegt dat jullie lekker gaan eten of gaan slapen. Het enige verschil is dat je baby zelf niet duidelijk kan maken wat hij of zij precies wilt. Dat zou je kunnen leren door je baby gebarentaal te leren.
handgebaren baby

Lees ook: Leer de lichaamssignalen en gebaren van je baby herkennen!

Voordelen van gebarentaal van baby’s

Er zijn diverse onderzoeken die verschillende voordelen van baby gebarentaal hebben ontdekt. Zo schijnt het de taal- en spraakontwikkeling van je kleintje te bevorderen. Daarnaast kunnen jullie elkaar eerder begrijpen. Dit kan veel frustratie schelen bij jou en bij de baby. Het schijnt zelfs dat baby’s die gebarentaal kunnen, minder veel huilen.

Eerste stappen van baby gebarentaal leren

Je baby gebarentaal leren benodigt wel wat doorzettingsvermogen. Je moet het namelijk consequent blijven doen, anders leert je baby het niet. Daarnaast moet je niet vergeten om de woorden of handelingen ook uit te blijven spreken, het gaat namelijk om de combinatie van woorden zeggen en uitbeelden. Anders leert je baby niet de spraak, maar alleen de gebaren.

Om te beginnen met de baby gebarentaal leren, kan je de volgende punten doorlopen:

  1. Begin altijd heel simpel en makkelijk en start met 2 gebaren voor handelingen of woordjes die je heel veel gebruikt. Een goede om mee te beginnen is ‘eten’ aangezien je baby vanaf dat moment ook aan de oefenhapjes is begonnen. ‘Eten’ beeld je uit door je duim en wijsvinger tegen elkaar te zetten en twee keer richting je mond te bewegen. Een ander woord dat je kunt uitbeelden is slapen. Hier zie je hoe je dit kunt doen.
  2. Gebruik de gebaren en de woorden tegelijkertijd. Dus niet alleen het gebaar.
  3. Gebruik elke dag zoveel mogelijk de woorden in combinatie met de gebaren. Hoe meer je ze herhaalt, hoe sneller je baby het leert. Kies daarom voornamelijk voor woorden die je veel gebruikt, zoals slapen en eten, en gebruik ze altijd wanneer het van toepassing is.
  4. Naast de gebaren is het ook goed om naar voorwerpen te wijzen als je ze benoemt. Wijs dus naar het boek en zeg ‘boek’.
  5. Het is niet alleen belangrijk om zelf de gebaren te maken, ook je baby moet ze maken. Help je baby hierbij door het gebaar voor je kindje te maken.
  6. Heb heel veel geduld, want het kan enige tijd duren voordat je kindje het onder de knie heeft. Naast geduld is het ook echt nodig om je baby aan te moedigen. Heeft je baby het goed gedaan, steek dan je duim op. Dat is namelijk het ‘goed’ teken.
  7. Als je kind de twee gebaren onder de knie heeft, voeg je nieuwe gebaren toe.

babygebarentaal voorbeelden

Baby gebarentaal voorbeelden

Beginnen met baby gebarentaal leren kan dus redelijk makkelijk. Het is vooral de truc om consequent te zijn en te blijven herhalen. Als je het goed wilt doen, gebruik je voor de woorden de gebaren van de Nederlandse gebarentaal. Op de website van babygebaren.nl kan je een overzicht vinden met verschillende woorden inclusief de gebaren erbij. De woorden staan op alfabetische volgorde zodat je snel het juiste woord kunt vinden die je wilt leren aan je baby.

Baby gebarentaal cursus

Als je het echt serieus wilt aanpakken dan kun je natuurlijk een baby gebarentaal cursus volgen. De cursussen worden door het hele land gegeven, ook bij jou in de buurt.

Babygebaren app

Er zijn apps beschikbaar die het doel hebben om je kind gebaren te leren bij woorden. Wat extra leuk is van deze apps, is dat het woord niet alleen ondersteund wordt door een gebaar, maar ook door een geluidje. Als je in de appstore zoekt op ‘baby gebarentaal’ dan kom je er vast een paar tegen.

Babygebaren boek

Wil je zelf starten met de gebarentaal dan kun je natuurlijk ook een boek kopen voor minder dan 20 euro. Er zijn diverse boeken over baby gebarentaal zoals:

Gebarentaal baby YouTube

Uiteraard zijn er YouTube filmpjes over hoe je jouw baby gebarentaal kunt leren. Bijvoorbeeld dit filmpje:

Gebarentaal bij baby’s, helpt het nou echt?

Velen zijn lyrisch over de resultaten die worden geboekt met baby gebarentaal. Het schijnt ook dat diverse onderzoeken daadwerkelijk hebben aangetoond dat het helpt bij de taal- en spraakontwikkeling van je baby.

Toch zijn er ook instanties die er sceptisch over zijn. Zo schijnen de onderzoeken die zijn uitgevoerd, niet echt wetenschappelijke onderzoeken te zijn. Ze bestonden namelijk vooral uit opinies zonder data of literatuurbronnen die hun beweringen konden staven. De echte wetenschappelijke onderzoeken blijven een beetje achter. De wetenschappelijke onderzoeken die wél zijn uitgevoerd laten weinig blijvende effecten zien van baby gebarentaal.

Er is eigenlijk meer onderzoek nodig om echt met zekerheid vast te stellen of het zin heeft je baby gebarentaal te leren. Maar dat hoeft niet te betekenen dat je het niet kunt proberen. Er zijn namelijk genoeg mensen en instanties die claimen dat het wel helpt. Dus wie weet. Het is in ieder geval nooit slecht om een poging te wagen, en daarnaast is het ook leuk om zo met je kind bezig te zijn.

Lees ook: Dunstan babytaal! Herken de huiltjes van de baby!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!