“header
Baby

Dunstan babytaal! Herken de huiltjes van je baby

“Baby’s huilen nu eenmaal”. “Hij moet wel, hij kan moeilijk vertellen wat hij bedoelt”. Dat baby’s huilen is algemeen bekend. Maar meestal huilen ze niet zomaar. De kunst is alleen om te gaan begrijpen waarom je baby huilt. Om de huiltjes te leren herkenen. Als je Dunstan babytaal kent zou je dit zonder moeite moeten kunnen.

beste babyfoon bol.com

Wat is Dunstan babytaal?

Een pasgeboren baby is totaal afhankelijk van ons als ouders. Huilen is dan ook de enige manier waarop hij duidelijk kan maken dat er iets aan de hand is. Honger, een vieze broek; huilen. Een boertje dat dwars zit of die verrekte krampjes? Huilen. Te warm of te koud? Huilen.

Je zou raar opkijken als je ineens door de babyfoon “Hey mama, honger!” hoort. Dat duurt nog een paar jaar. De eerste paar maanden zul je het moeten doen met de huilgeluiden, de taal van je baby. Gelukkig was daar de Australische Priscilla Dunstan. Zij ontdekte dat de klanken die baby’s gebruiken als ze huilen een specifieke betekenis hebben. Het enige wat jij hoeft te doen is leren om die klanken te herkennen. Als je dat onder de knie hebt kan je snel achterhalen waarom je baby huilt.

Hoe kan je de huiltjes van je baby leren herkennen?

Tegenwoordig is het een standaard onderdeel van je kraamweek. De kraamverzorgster heeft een filmpje op haar tablet over Dunstan babytaal. Met mijn peuter keek ik naar een filmpje met huilende baby’s. Om daarna samen te gokken waarom de baby huilde. Het kaartje met de geluidjes hingen we op ons bord in de keuken. Zo zouden we aan de klank kunnen horen wat er loos was.

prenatal banner weekaanbiedingen

Als Myrah huilde dacht onze peuter al snel te weten wat er aan de hand was. Ze doet “neh” mama, ze wil een fles.
Maar om heel eerlijk te zijn spreek ik nog steeds geen Dunstans, en verstaan doe ik het ook niet. Ik hoor gewoon geen verschil. Ja, ik kan aan Myrahs huiltjes wel horen of er echt iets is. Of ze zichzelf in slaap huilt of dat er een boertje dwars zit. Maar dat hoor ik meer aan het volume en aan de manier van huilen dan aan de klemtoon of de klank zoals Dunstan dat vindt.

5 Universele huilgeluiden volgens Dunstan babytaal methode

Baby’s over de hele wereld maken vijf universele huilgeluiden, zo ontdekte Priscilla Dunstan. Bij haar zoontje herkende ze de klanken. Dit werd wereldwijd getest op meer dan duizend baby’s en zo ontstond de Dunstan babytaal.

Maak kennis met de vijf “woorden” die elke baby kent:

  • Eh – er zit een boertje dwars;
  • Heh – je baby heeft last van ongemak (dit kan bijvoorbeeld een vieze luier zijn, een ongemakkelijke houding of een onaangename temperatuur);
  • Neh – je baby heeft honger, tijd om gevoed te worden;
  • Auw – tijd om te slapen, je baby is moe;
  • Eairh – een hele vervelende; krampjes!

huilgeluiden baby herkennen waarom hij huilt

De voordelen van het leren van Dunstan babytaal

Het klinkt natuurlijk heerlijk als jij begrijpt wat je baby bedoelt. En als je het onder de knie hebt, als jij de klanken kunt herkennen heeft dat een heleboel voordelen. Je kunt namelijk meteen handelen zonder dat je eerst moet gissen wat er aan de hand is. Daardoor wordt overmatig huilgedrag voorkomen, wat zorgt voor een relaxte baby. En een relaxte baby is automatisch een relaxte mama 😉

Omdat je herkent waarom je baby wakker wordt zal je baby beter gaan slapen. Door te herkennen wanneer je kindje honger heeft kun je beter voeden op verzoek. Vaak worden baby’s onterecht gevoed omdat gedacht wordt dat ze honger hebben terwijl dit niet het geval is.

Het grootste voordeel is misschien wel dat je er als ouder zelfverzekerder van kunt worden. Doordat jij de taal van je baby “spreekt” word je minder onzeker. Je kunt je baby helpen en daardoor word je zeker van je kunnen.

Het leren van Dunstan babytaal kan dus veel gemak met zich meebrengen. Maar, ook als het je niet lukt zal je in de loop van de tijd je baby’s huiltjes gaan herkennen. Misschien niet perse als klank. “Heh”, “eh” en “neh” lijken nu eenmaal best op elkaar. Wees niet ongerust als je het lastig vindt, voor mij was het echt geheimtaal. En ook ik weet nu wat mijn baby bedoelt.

En als ik het niet weet? Tja, baby’s huilen nu eenmaal.

lAlles voor je baby banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!