“waterwipes
Baby

Inbakeren doe je zo!

Inbakeren (of sommige mensen zeggen inbakenen) was vroeger heel normaal. Tegenwoordig is het inbakeren van de baby weer terug van weggeweest. Het kan namelijk echt helpen om jouw baby beter en veilig te laten slapen. Het wordt voornamelijk gedaan bij baby’s die veel huilen en slecht slapen. Lees meer over de voordelen en wanneer je juist niet de baby moet inbakeren!

baby kleertjes banner

Wat zijn de voordelen van inbakeren?

Het grote voordeel van inbakeren is dat het de baby kan helpen om rustig en veilig te slapen. Sommige baby’s doen dit uit zichzelf al, maar er zijn ook baby’s die baat hebben bij inbakeren.

Bijvoorbeeld een huilbaby of baby’s die snel overprikkeld zijn, onrustig slapen, veel bewegen in hun slaap en zo zichzelf wakker ‘slaan’, of baby’s die niet diep kunnen slapen. Inbakeren kan ook helpen bij baby’s met darm- of maagkrampjes.




Met inbakeren pak je jouw baby lekker strak in. Hierdoor kan je baby zichzelf niet ‘slaan’, ligt hij of zij meer stil en kan je baby zich zo eerder toegeven aan de slaap.
Een bijkomstig voordeel is dat het voor baby’s erg rustgevend kan werken, dat ze minder gaan huilen en zo ook eerder doorslapen.

Voordat je zelf de baby strak in de doeken legt is het verstandig om altijd aan jouw verloskundige of het consultatiebureau te vragen, hoe het precies moet en of het wel goed is voor jouw baby.

inbakenen of inbakeren baby

Hoe kan je de baby inbakeren?

In de basis komt het erop neer dat je de baby in een inbakerdoek wikkelt.
Als je gaat inbakeren moet je ervoor zorgen dat de armen bijna gestrekt zijn. Bij de armen wikkel je jouw baby strak in en bij de beentjes iets losser. Hier moet nog voldoende ruimte zijn om de beentjes te buigen in kikkerstand.

Gebruik altijd een doek van katoen en ga niet inbakenen met een hydrofiele luier. Je kunt ook besluiten om de baby juist ’s nachts in te bakeren, maar meerdere momenten op de dag kan ook. Houd hier wel een duidelijk ritme in.

Maar zoals we net al even aangaven is het aan te raden om altijd te overleggen met de verloskundige of consultatiebureau voordat je gaat inbakeren.

Lees ook alles over het huiluurtje van de baby!

banner vitamine-D kind

Is inbakeren geschikt voor elke baby?

Inbakeren is niet bij elke baby nodig. Bijvoorbeeld niet wanneer jouw baby goed slaapt en uitgerust is. Het doel van inbakeren is echt om baby’s die onrustig slapen, snel overprikkeld zijn of maar kort slapen te helpen om beter te slapen. Zie het dus als een hulpmiddel, niet als een oplossing van huilende baby’s of een huilbaby.

Vanaf welke leeftijd inbakeren?

Als de baby maar kort slaapt, oververmoeid raakt en daardoor veel huilt en is jouw baby 6 weken oud? Dan kan je, na overleg met je arts of verloskundige, inbakenen proberen.

Op welke leeftijd afbouwen?

Vanaf het moment dat je kind gaat rollen of probeert om te draaien, is het goed om het inbakeren af te bouwen. Meestal is dit vanaf 4 maanden. Wanneer je baby 6 maanden oud is moet je eigenlijk helemaal gestopt zijn.

Afbouwen kan je doen door bijvoorbeeld over te stappen op een slaapzak of door 1 armpje los te laten. Je kunt er ook voor kiezen om jouw baby alleen ’s nachts in te bakenen en niet meer overdag. Merk je dat je baby probeert om op zijn of haar buik te draaien? Stop dan direct, anders kan het heel gevaarlijk worden.

Moet een baby wennen?

Het kan zijn dat de baby de eerste dag blijft huilen. Dat is niet heel vreemd, je baby moet wennen aan het inbakeren. In deze gewenningsfase komt het voor dat baby’s toch blijven huilen in de doeken. Dat is meestal het geval wanneer de baby oververmoeid en overprikkeld is. Probeer het toch even vol te houden, want je baby moet nog leren uit zichzelf in slaap te vallen.

Combineer het inbakeren altijd met regelmaat, weinig prikkels en voorspelbaarheid. Is je baby gewend? Dan zal je dat merken na een paar dagen. Het kan voorkomen dat je baby vervolgens 2 dagen als een roosje slaapt om zich de derde dag weer te laten horen. Dit is een normale ‘dip’. Je baby is super uitgerust en heeft weer kracht om zich tegen de slaap te verzetten. Houd toch vol, meestal is dit na een dag weer voorbij.

Sommige baby’s kan je beter niet inbakeren

Als een baby één van onderstaande kwaaltjes heeft, kan je beter niet inbakenen:

  1. Koorts
  2. In de afgelopen 24 uur een vaccinatie heeft gehad.
  3. Luchtweginfectie of last van benauwdheid.
  4. Als je baby een voorkeurshouding heeft.
  5. Vaak moet spugen.
  6. Als jouw baby een open ruggetje heeft of een klompvoet.
  7. Jouw baby heeft last van eczeem

Lees ook: Wat is de beste inbakerdoek voor de baby?



nanabeebi luiertas best beoordeeld

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019