header banner uc
Baby

Inbakeren doe je zo!

Inbakeren (of sommige mensen zeggen inbakenen) was vroeger heel normaal, maar wordt al een tijdje niet meer veel gedaan. Tegenwoordig is het inbakeren van je baby weer terug van weggeweest. Het kan namelijk echt helpen om je baby beter en veilig te laten slapen. Het wordt voornamelijk gedaan bij baby’s die veel huilen en slecht slapen.

beste babyfoon bol.com

Tevens kan het goed helpen bij een huilbaby. Voordat je zelf je baby strak in de doeken legt is het verstandig om altijd aan je verloskundige of het consultatiebureau te vragen hoe het precies moet en of het wel goed is voor jouw baby. Lees meer over de voordelen en wanneer je het juist niet moet doen!

Voordelen inbakeren

Inbakeren heeft het doel je baby rustig en veilig te laten slapen. Sommige baby’s doen dit uit zichzelf al, maar er zijn ook huilbaby’s of baby’s die snel overprikkeld zijn, onrustig slapen, veel bewegen in hun slaap en zo zichzelf wakker ‘slaan’ of baby’s die niet diep kunnen slapen.

Tevens kan het ook helpen bij baby’s met darm- of maagkrampjes. Met inbakeren pak je jouw baby lekker strak in. Hierdoor kan je baby zichzelf niet ‘slaan’, ligt hij of zij meer stil en kan je baby zich zo eerder toegeven aan de slaap. Een bijkomstig voordeel is dat het voor baby’s erg rustgevend kan werken, dat ze minder gaan huilen en zo ook eerder doorslapen.
inbakenen of inbakeren baby

Hoe kun je inbakeren?

Zoals we net al even aangaven is het aan te raden om altijd te overleggen met je verloskundige of consultatiebureau of je jouw baby mag inbakeren en hoe je het precies moet doen. In de basis komt het erop neer dat je de baby in een inbakerdoek wikkelt.

Als je gaat inbakeren moet je ervoor zorgen dat de armen bijna gestrekt zijn. Bij de armen wikkel je jouw baby strak in en bij de beentjes iets losser. Hier moet nog voldoende ruimte zijn om de beentjes te buigen in kikkerstand. Gebruik altijd een doek van katoen en ga niet inbakenen met een hydrofiele luier. Je kunt ook besluiten om je baby juist ’s nachts in te bakeren, maar meerdere momenten op de dag kan ook. Houdt hier wel een duidelijk ritme in.

banner babypark sale

Inbakeren voor elke baby?

Inbakeren is niet bij elke baby nodig. Bijvoorbeeld niet wanneer je baby goed slaapt en uitgerust is. Het doel van inbakeren is echt om baby’s die onrustig slapen, snel overprikkeld zijn of maar kort slapen te helpen om beter te slapen. Zie het dus als een hulpmiddel, niet als een oplossing van huilende baby’s of een huilbaby.

Vanaf welke leeftijd inbakeren?

Als je baby maar kort slaapt, oververmoeid raakt en daardoor veel huilt en is je baby rond de 6 weken oud? Dan kun je, na overleg met je arts of verloskundige, inbakenen proberen.

Op welke leeftijd inbakeren afbouwen?

Vanaf het moment dat je kind gaat rollen of probeert om te draaien is het goed om het inbakeren af te bouwen. Meestal is dit vanaf 4 maanden. Wanneer je baby 6 maanden oud is moet je eigenlijk helemaal gestopt zijn.

Afbouwen kun je doen door bijvoorbeeld over te stappen op een slaapzak of door 1 armpje los te laten. Je kunt er ook voor kiezen om je baby alleen ’s nachts in te bakenen en niet meer overdag. Merk je dat je baby probeert om op zijn of haar buik te draaien? Stop dan direct, anders kan het heel gevaarlijk worden.

Wennen aan inbakeren

Het kan zijn dat de baby de eerste dag blijft huilen. Dat is niet heel vreemd, je baby moet wennen aan het inbakeren. In deze gewenningsfase komt het voor dat baby’s toch blijven huilen in de doeken. Dat is meestal het geval wanneer de baby oververmoeid en overprikkeld is. Probeer het toch even vol te houden, want je baby moet nog leren uit zichzelf in slaap te vallen.

Combineer het inbakeren altijd met regelmaat, weinig prikkels en voorspelbaarheid. Is je baby gewend? Dan zal je dat merken na een paar dagen. Het kan voorkomen dat je baby vervolgens 2 dagen als een roosje slaapt om zich de derde dag weer te laten horen. Dit is een normale ‘dip’. Je baby is super uitgerust en heeft weer kracht om zich tegen de slaap te verzetten.
Houdt toch vol, meestal is dit na een dag weer voorbij.

Sommige baby’s kun je beter niet inbakeren

Als een baby één van onderstaande kwaaltjes heeft, kun je beter niet inbakenen:

beste babyfles banner
vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!