luieraanbiedingen header
Beste babyproducten

Beste inbakerdoek voor de baby

Slaat jouw baby zichzelf geregeld bijna knock out tijdens de slaap, of is je kleintje heel onrustig in bed? Een manier om je kindje te laten ontspannen en lekker te laten slapen is inbakeren. Inbakeren kan met ouderwetse doeken, maar er bestaan ook handige kant-en-klare inbakerdoeken en -slaapzakken. Let op: niet alle doeken en slaapzakken zijn veilig. Lees wat de beste inbakerdoek is en andere belangrijke factoren die meespelen bij veilig inbakeren.. Ga direct naar onze top 2!

Waarom wordt soms aanbevolen om de baby in te bakeren?

Sommige baby’s zijn zo beweeglijk tijdens het slapen dat ze zichzelf telkens wakker slaan. Het kan ook zijn dat je baby niet goed kan slapen omdat hij of zij gewoon erg onrustig is.

Je baby inbakeren kan dan helpen om rustig te worden, mede omdat je kind zich lekker geborgen voelt en de armpjes geen kans krijgen om rond te zwaaien. Inbakeren is dus goed voor onrustige slapers en zelfs een huilbaby kan er baat bij hebben.
Wat is inbakeren?

Inbakeren houdt in dat je jouw baby stevig inwikkelt in doeken. Hierbij worden de armpjes naast het lichaam gelegd en vervolgens wordt de doek stevig om het lichaam gewikkeld. De doek zit ook om de schouders. Bij de beentjes is de doek losser zodat de baby deze kan strekken, maar de doek moet onder de beentjes wel gesloten zijn zodat de baby niet makkelijk kan omrollen.

sab simplex banner

Echt inbakeren kan eigenlijk alleen met een inbakerdoek. Er bestaan ook inbakerslaapzakken. De slaapzakken beperken weliswaar de bewegingsvrijheid van je kind, maar niet op de manier zoals een inbakerdoek dat doet. De ouderwetse inbakerdoek bestaat uit twee doeken. De beste inbakerdoek die geschikt is voor de ouderwetse manier, zijn doeken gemaakt van geruwd katoen (flanel). Deze stof vormt zich goed om het babylijfje en blijft goed zitten.
Waar goed op letten bij inbakeren baby

Waar moet je goed op letten bij het inbakeren van een baby?

Inbakeren is terug van weggeweest, het is zelfs zo trendy dat er diverse varianten zijn op de ouderwetse inbakerdoek. Wil je jouw baby op de ouderwetse manier inbakeren of op welke manier dan ook, vraag altijd advies aan het consultatiebureau zodat ze het kunnen voordoen.

Ga nooit je baby zomaar inbakeren! Mocht je het niet goed doen, dan kan het namelijk gevaarlijk zijn! Vraag ook of inbakeren überhaupt wel nodig is. In veel gevallen is meer rust en regelmaat creëren al genoeg om je baby te laten ontspannen.

beste babyfles banner

Ook al koop je de beste inbakerdoek ter wereld, er zijn tal van factoren waarop je heel goed moet letten!

 1. Beentjes niet te strak
  Zorg dat de beentjes los ingewikkeld zijn zodat de heupjes goed kunnen ontwikkelen.
 2. Beentjes niet vrij
  De beentjes moeten wel in de doek zitten. Te vrije beentjes vergroot het gevaar dat je baby gaat omrollen.
 3. Je baby mag niet omrollen
  Het is heel belangrijk dat je baby niet in staat is zich om te rollen na het inbakeren.

  Want als je baby op het buikje rolt, kan hij moeilijk terug rollen of het hoofdje omhoog tillen omdat de armpjes vastzitten. Omrollen wordt belemmerd door je baby zo weinig mogelijk bewegingsvrijheid te geven. Let hier extra op bij inbakerslaapzakken, vooral de varianten die niet stevig of elastisch zijn.

 4. Inbakeren tot 4 maanden
  Volgens veiligheid.nl en de Nederlandse Centrum Jeugdzorg moet je het inbakeren vanaf 4 maanden afbouwen.
 5. Na 6 maanden niet meer inbakeren
  Na de 6 maanden mag je jouw kind niet inbakeren omdat de meeste baby’s zich dan kunnen omrollen.
 6. Begin niet met inbakeren vanaf de 4 maanden.
 7. Stop met inbakeren als je baby pogingen doet om op de buik te draaien!
 8. Let op dat je baby het niet te warm krijgt
  Wanneer je baby het te warm krijgt kan er warmtestuwing optreden en dat is levensgevaarlijk.

  Leg je ingebakerde baby nooit onder een dekbed maar een goede babydeken. Baker niet in bij koorts of na een vaccinatie (er kan dan koorts optreden), gebruik een product van katoen of andere natuurlijke stoffen (zoals bamboe) en zorg voor een goed geventileerde ruimte.

 9. Zorg ervoor dat de doek geheel kan sluiten
  Doeken die te los zitten of doeken waarbij de beentjes vrij liggen, kunnen eerder losraken en dat kan gevaarlijk zijn.
 10. Kies de juiste maat
  De beste inbakerdoek of -slaapzak heeft de juiste maat. Controleer dit altijd heel goed, vooral bij Amerikaanse merken die vaak rekenen in ponden.
 11. Je baby mag niet in de doek of slaapzak zakken.
 12. Let erop dat de stof niet voor het mondje van je baby komt.
 13. Gebruik als de baby 3 maanden oud is geen inbakerslaapzak meer.
 14. Ga je baby niet inbakeren om krabben te voorkomen, bijvoorbeeld omdat de baby last heeft van uitslag of eczeem. In deze gevallen is het beter speciale handschoentjes te gebruiken.
airco goede nachtrust banner

Meer belangrijke informatie over de richtlijnen van inbakeren vind je op de website van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid.
beste inbakerdoeken en inbakerslaapzak

Wat is de beste inbakerdoek voor je baby?

En dan nu hét antwoord op de vraag: wat is de beste inbakerdoek voor je baby. Allereerst moet gezegd worden dat de traditionele inbakerdoeken van katoen altijd goed zijn, mits je ze goed gebruikt. Vraag altijd aan een deskundige om het voor te doen.
Wil je liever een kant-en-klaar inbakerdoek (wat makkelijker is) dan zijn er slechts 2 die voldoen aan de eisen van het NJC en inbakeren.nl.

banner naif

De beste inbakerdoek

 1. De Pacco inbakerdoeken

  pacco beste inbakerdoekDeze kant-en-klare inbakerdoek is veilig, makkelijk in gebruik en gemaakt van de juiste stoffen. 4,7 van de 5 sterren uit 124 beoordelingen van ouders, dan weet je dat je de beste inbakerdoek gevonden hebt! En de prijs? Vanaf €39,95 afhankelijk van het gewicht van de baby.

 2. De doeken van Boelie Originals

  boelie goede inbakerdoekOok deze doeken kregen een lovend oordeel van het NJC. Uniek is het boekje in de doek dat ervoor zorgt dat je baby nooit met het hoofdje erin kan zakken. En het is een Nederlands merk, dat vind ik dan weer leuk. De prijs? Voor €54 heb je hem in huis!


Behalve de beste inbakerdoeken, zijn er ook inbakerslaapzakken. Die hebben niet echt de voorkeur, maar toch zijn veel mensen er enthousiast over. Onthoud wel: laat je baby niet met de armpjes in de slaapzak slapen als hij ouder is dan 3 maanden.

Goede inbakerslaapzakken:

 1. Puccababy piep

  5 Sterren uit 121 reviews! Prijs €39,95

 2. Ergococoon

  5 Sterren uit 11 reviews van gebruikers. Prijs €33,-

 3. Woombie

  4,5 Sterren uit beoordelingen van ouders. Prijs €39,95nanabeebi luiertas best beoordeeld

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!