header banner hema
Slapen

Je baby slaapt veilig en warm onder een goede babydeken!

Slapen en baby’s. Een onderwerp waar heel veel over geschreven en gesproken wordt. Van de kraamhulp leer je als een van de eerste dingen hoe je het bedje van je baby goed kunt opmaken. Nieuwbakken moeders kunnen uren praten over het slaapgedrag van hun baby. Van “slaapt die van jou al door?” tot “in een slaapzak of onder een ledikantdeken?” Er zijn dan ook heel veel manieren om een bedje op te maken en om je kindje toe te dekken. Het is dan van levensbelang dat dit op een veilige manier gebeurt. Ben jij op zoek naar informatie over een veilige en goede babydeken? Lees dan vooral verder.

prenatal extra korting banner

Warm en veilig slapen, wat houdt dat in?

Bij slapen zal je in eerste instantie niet veel gevaren kunnen bedenken. Kijk naar jezelf, je springt in bed, kruipt onder de dekens en valt in slaap. Bij baby’s en kleine kindjes is dit toch even iets gecompliceerder.

Je hoort het gelukkig niet vaak, maar het fenomeen wiegendood komt helaas nog steeds voor. Per jaar komt dit toch nog zo’n 15 keer voor in Nederland. Hoe dit drama precies ontstaan is is nooit helemaal ontdekt, maar er zijn bepaalde factoren die de kans op wiegendood kunnen vergroten. En al deze factoren hebben te maken met slapen.




Ik som de belangrijkste ‘regels’ voor veilig slapen voor je op.

  1. Kort opmaken

    De nummer één regel bij het opmaken van de wieg of het ledikantje is meteen de belangrijkste: maak het bedje kort op! Dit houdt in dat je het babybed opmaakt aan de onderkant van het matrasje. Dit voorkomt dat je kindje onder de dekens kan schuiven, simpelweg omdat je kindje onder in het bedje ligt, en dus niet naar beneden kàn schuiven.

  2. Slaaphouding

    Laat je kindje de eerste maanden niet op zijn of haar buik slapen. In ieder geval niet alleen op zijn of haar kamer zonder dat je er zicht op hebt. Het kan zijn dat je kindje met het hoofdje omlaag komt te liggen en hierdoor geen lucht meer kan krijgen.

    Ook ‘rebreathing’ kan een gevolg zijn van buik slapen. Dit houdt in dat je kindje zijn eigen adem opnieuw inademt. Deze adem bevat alleen nauwelijks zuurstof en voornamelijk CO2.

    Slaapt je baby heel graag op zijn buik? Zorg er dan voor dat je een goed matras hebt zoals de Aerosleep, je kindje in de box ligt of in de kinderwagen, zodat je in de buurt bent en een oogje in het zeil kunt houden.

  3. aerosleep babymatras veilig slapen
  4. Dekbedden

    Deze zijn de eerste twee jaar echt uit den boze. Ten eerste is een dekbedje is al gauw te warm. Ten tweede kun je ze vaak niet goed instoppen waardoor het los kan raken. En omdat een dekbedovertrek aan de onderkant open is kan je baby erin verstrikt raken. Heel gevaarlijk dus.

  5. Temperatuur

    Baby’s kunnen warmte verliezen via hun hoofdje. Dit is ook de reden waarom ze de eerste tijd vaak een mutsje moeten dragen. Het hoofd is naar verhouding ook nog groot in vergelijking tot de rest van het lichaam. Maar als dit hoofdje onder een dekentje verdwijnt wordt het heel moeilijk om die warmte kwijt te raken.

    Baby’s die het te warm hebben kunnen last krijgen van apnoe. Dit zijn ademstops tijdens de slaap, en dit kan weer leiden tot wiegendood.

leukste en goede babydeken voor ledikant en wiegje

De leukste en goede babydeken voor ledikant en wiegje!

Je weet nu dus hoe het niet moet. Maar hoe doe je het dan wel goed? Maak het liefst gebruik van een wiegdeken of ledikantdeken en een laken. Zorg als basis voor een stevige en goed babymatras, die goed in het bedje past en geen hobbels, kuilen en kieren bevat. Dit matras maak je op met een molton.

luiers met korting banner

Zorg voor een matras die goed luchtdoorlatend is. Onder het hoofdje van je baby leg je een hydrofiele luier. Dit is praktisch: als je kindje spuugt hoef je niet het hele bedje te verschonen. Daarna volgt het lakentje met de babydeken. Leg de deken 20 centimeter onder de rand van het lakentje en vouw het laken erover heen. Daarna maak je het bedje kort op, dus onderin, met het dekentje en lakentje. Vouw al het beddengoed dat te groot is goed onder het matrasje.

aerosleep babymatras veilig slapen

Qua dekentjes is de keuze enorm. Er is niet een speciale materiaalsoort dat ‘het beste’ is. Het meest belangrijk is dat de stof goed ademt. Neem bijvoorbeeld de babydekens van het Zweedse merk Klippan. Deze dekentjes zijn een lust voor het oog. Ze zijn er in wol en katoen, stoffen die veilig zijn om babybedjes mee op te maken.

Bovendien zijn deze stoffen ook nog eens duurzaam. De dekens zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende patronen, en is dus passend voor elke babykamer. Ook in de kinderwagen zal zo’n mooie deken niet misstaan, de wiegdekens zijn perfect en passen voor elke kinderwagenbak. Lees ook mijn blog over de leukste ledikantdeken.

Het wiegje of ledikant opmaken van je baby is dus even een kwestie van oefenen en wennen. Maar als je er eenmaal handigheid in hebt is het zo gepiept. En als je dan ook nog eens zorgt voor een veilige een goede babydeken? Dan wordt slapen echt een feestje.

Lees ook: De beste slaaphouding en andere tips voor het veilig slapen van de baby!



Meer lezen

vadersschapsverlof 2019