“banner
Slapen

De beste slaaphouding en andere tips voor het veilig slapen van de baby!

Om ervoor te zorgen dat je het veilig slapen van de baby tot het hoogste niveau brengt, zijn er een aantal richtlijnen waar je aan moet denken. Ja, zelfs bij het slapengaan zijn er bepaalde zaken erg belangrijk. Het is dus geen kwestie van in bed leggen en welterusten. Nee, nee. Zaken zoals de beste slaaphouding van de baby, het soort bedje, beddengoed en omgevingsfactoren spelen een grote rol in de veiligheid van je kind tijdens een dutje. Onderstaand benoemen we alles waarop je kunt letten zodat je verschrikkelijke dingen zoals wiegendood zoveel mogelijk kunt voorkomen.

top 5 beste babyfoons banner

Wat is wiegendood?

De Nederlandse Commissie Veiligheid Babybranche heeft een aantal richtlijnen opgesteld om het veilig slapen van de baby zoveel mogelijk te optimaliseren. De ‘Richtlijnen veilig slapen’ leveren een bijdrage aan het terugdringen van wiegendood in Nederland. Tussen 2012 en 2016 zijn er in Nederland 59 kinderen van nog geen 1 jaar oud overleden aan wiegendood. Wiegendood houdt in dat een kerngezonde baby jonger dan 1 jaar onverwachts overlijdt in het wiegje of bed. De oorzaak is vaak niet goed te achterhalen.

beste slaaphouding van de baby

Beste slaaphouding van de baby

Om bij het begin te beginnen is de slaaphouding van de baby erg belangrijk. Leg je kleine baby nooit op zijn of haar buik voor het slapen gaan. Een baby moet altijd op de rug liggen. Zo ligt het hoofdje vrij en kan je baby niet stikken in het kussen of de matras. Een pasgeboren baby mag de eerste weken op de zij gelegd worden. Maar zodra je baby zich enigszins kan omrollen moet je de hem of haar op de rug leggen. Op het moment dat je baby oud genoeg is om snel om te draaien, kan je baby zelf de slaaphouding bepalen.

Probeer daarnaast de kant van het hoofdje te wisselen. Dus dan een keer naar rechts en dan een keer naar links. Merk je dat je baby een voorkeurshouding heeft en graag de kamer in kijkt of naar het raam kijkt, draai dan het hele bedje om zodat je alsnog het hoofdje de andere kant op kan leggen.

disney+ banner

Pasgeboren baby slaapzak of deken?

Een dekbed gebruiken bij een pasgeboren baby is een no go volgens de Commissie Veiligheid Babybranche. Dit is te warm, je baby kan met het hoofdje eronder komen en je baby kan zich er makkelijk in wurmen en zo stikken. De voorkeur is om in de eerste 2 levensjaren van je kleintje een slaapzak te gebruiken. Omdat het hoofdje van je baby niet onder de slaapzak kan, is er geen sprake van warmtestuwing.

Een ander voordeel van een slaapzakje is dat je baby zich niet kan omrollen naar de buik. Als je een slaapzakje koopt, let er dan op dat de armgaten en de halsopening niet te groot zijn. Is het erg koud dan kun je dekens of lakens als extra gebruiken. Stop deze wel strak in.

Een babybed opmaken doe je zo!

Een babybed opmaken: heb je geen slaapzakje, dan mag je ook gewoon alleen dekens of lakens gebruiken, maar geen dekbed. Een deken in een dekbedhoes mag dan weer wel, met als voorwaarde dat de deken net zo groot is als de hoes. Zorg er dan voor dat je het babybedje kort en stevig opmaakt. De voetjes van je baby moeten het voeteneinde raken. Daarnaast mag het laken tot de schouders reiken, maar niet verder en stop je het laken ook aan de zijkanten in. Een andere manier om je baby goed in te pakken is inbakeren.

Veilig slapen in bed ouders

Je baby is nergens zo veilig als bij jou, toch? Nou niet helemaal. Hoewel de meningen er soms nog over verdeeld zijn, zeggen de richtlijnen dat je jouw baby beter niet bij jullie in bed kunt laten slapen. Zeker in de eerste 4 maanden is samen in bed slapen een risicofactor voor wiegendood. Bijvoorbeeld doordat:

 • Je baby het te warm krijgt van de dekens en van jullie lichamen.
 • Je baby bekneld raakt tussen de matrassen.
 • De baby uit bed valt.
 • Je baby met het gezichtje tegen de kussens wordt gedrukt.
next2me wiegje co-sleeper

Handig toch zo’n babybedje? Klik op de afbeelding voor meer informatie.

De beste slaapplek voor je baby is een ledikantje of een wieg. Je kunt deze de eerste maanden naast jullie bed zetten zodat je snel actie kunt ondernemen. Tevens is dat ook handig voor het voeden.

Veilig slapen van de baby video

Beelden zeggen vaak meer dan woorden. Bekijk deze video met een aantal veilig slapen tips, voor de beste slaaphouding van de baby!

Overige veilig slapen tips

Hieronder nog een aantal tips voor het veilig slapen van de baby, geheel volgens de richtlijnen.

 • Zorg dat de kamertemperatuur tussen de 16 en 18 graden is. Kleed je baby aan de hand van de kamertemperatuur, niet de buitentemperatuur.
 • Kleed je baby niet te warm aan en let op de combinatie van romper, pyjama en slaapzak/deken. Als het nekje van je baby behaaglijk aanvoelt dan is het goed. Let op wanneer je baby koorts heeft, dan heeft je baby het al warm genoeg en kunnen lakens al genoeg zijn.
 • Zet je baby na een aantal dagen geen mutsje meer op. Je baby reguleert de temperatuur via het hoofdje.
 • Houd rekening met de warme dagen in de zomer en zorg dat je baby het nooit te warm heeft. Lees hier onze tips over je baby aankleden in de zomer.
 • Zorg voor voldoende ventilatie in de babykamer en laat de kamer dagelijks even luchten.
 • Rook niet in het bijzijn van je baby.
 • Zorg voor een veilig bedje: de zijkanten zijn ventilerend, de spijl afstanden tussen de 4,5 tot 6,5 centimeter, de matras past goed en is stevig.
 • Leg geen kussens, knuffels of hoofdbeschermers in het bedje. Deze kunnen de ademhaling belemmeren.
 • Leg geen zeiltje of matrashoes in het bedje die een ondoordringbare laag hebben (lucht- en vochtdicht). Mocht je dit toch willen gebruiken, zorg er dan voor dat het niet onder het hoofdje ligt.
 • Geef je baby geen middelen met een slaapverwekkende werking. Geef je borstvoeding? Neem het dan zelf ook niet.
 • Het schijnt dat borstvoeding het risico op wiegendood kan verlagen. Hetzelfde geldt voor een fopspeen.

Veilig slapen Folder

Wil je het allemaal nog eens rustig nalezen wat de beste slaaphouding van de baby is en snel bij de hand hebben? Download dan deze veilig slapen folder en print hem uit. Gemaakt door Consument en veiligheid.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!