header luiers van pampers met 50% korting
Slapen

Help, mijn baby is een buikslaper!

Je hebt jezelf tijdens de zwangerschap goed ingelezen. Weet precies hoe je het bedje van de baby goed opmaakt zodat jouw baby veilig kan slapen. Alle regels over laag opmaken, slaapzakjes en dekentjes ken je uit je hoofd. En dan, blijkt dat jouw baby liever op zijn buikje slaapt. Daar gaat al je kennis; want een ding weet je, levensgevaarlijk! Wat te doen als de baby een buikslaper is? Lees onze tips!

beste babyfoon bol.com

Hoe kom je er achter dat je baby een buikslaper is?

Onze baby was en is een druktemaker. In mijn buik al sprong ze alle kanten op. En dat doet ze nog steeds. Wat haar rust niet ten goede komt. Ze slaat zichzelf wakker, schopt de dekentjes van zich af en heeft niet de rust om zelf in slaap te vallen.

Dit herkende ik van haar grote zus, die was en is ook zo druk. Dankzij de Swaddle Me doeken kreeg ik haar rustig en maanden sliep ze als een kleine mummie. Als ik haar in de doek legde, deed ze zelf haar armpjes langs haar lichaam. Ik merkte aan alles dat ze het fijn vond.




Dit leek mij dus ook de oplossing voor Myrah. Ik heb de doeken van zolder gehaald en heb haar erin gedaan. Brullen, schreeuwen, huilen. Knalrood wordt ze ervan. Het lijkt me niet echt ‘haar ding.’ Dus ik heb een Puckababy besteld, daarin heeft ze iets meer ruimte. Ze zit wel ingepakt, maar haar armen zijn los. Nog meer drama!

Door de stof heen probeert ze haar vuistjes in haar mond te doen, ze slaat nog net zo hard en wordt er alles behalve rustig van. We klooiden verder en we hebben nog een aantal keren de Swaddle geprobeerd. Soms lukte het, soms niet maar zelf in slaap vallen bleef een drama.

prenatal banner weekaanbiedingen

Myrah is een buikslaper!

En als ze dan eindelijk sliep moest ze eigenlijk weer een fles. Ondertussen was ze al ruim vijf weken oud en toen ik het er met mijn schoonmoeder over had zei ze: “Als je haar nou eens op haar buik legt?”

En dat deed ik, meteen bij het volgende slaapje. In de box, en mevrouw sliep. Als een roos. Het slaapje erna legde ik haar wakker in haar bedje, op haar buik. Ze morrelde even wat, maar tien minuten later sliep ze. De dagen erna hield ik dit vol, en zij ook.

Natuurlijk huilt ze wel eens en de laatste tijd wil ze ’s avonds slecht slapen, maar overdag, op haar buik, slaapt ze als een roos. Zo denken we dus nu te weten dat onze Myrah een buikslaper is.
voordelen en nadelen van buikslapen

Voordelen en nadelen van buikslapen

Al ruim 30 jaar wordt vanuit het consultatiebureau en de kraamzorg geadviseerd om je kindje altijd op de rug te laten slapen en in bed te leggen. Dit is ook niet voor niets. Sinds dit advies gegeven wordt is het aantal kindjes dat overlijd door wiegendood aanzienlijk afgenomen. Zeker voor kleine baby’s die nog niet zelf kunnen omrollen wordt dus slapen op de rug aangeraden. Maar waarom precies?

De voor- en nadelen van buik slapen

  • Nadelen van buikslapen

    Als de baby op zijn buik ligt, is de kans op verstikking groter. Het nekje van je kindje is nog niet zo sterk. Het kan zijn dat jouw baby plat op zijn gezichtje in het matras in slaap valt en niet het besef, of de kracht heeft om zijn hoofdje opzij te draaien. Daardoor kan je kindje stikken.

    Ook is er een kans op ‘rebreathing’. Doordat de baby steeds zijn eigen adem weer opnieuw inademt kan het zijn dat hij of zij te weinig zuurstof binnen krijgt. Dit is trouwens ook mogelijk door knuffels, kussens of dikke dekbedden. Eigenlijk is dit ook meteen het enige nadeel van buik slapen.

  • aerosleep babymatras veilig slapen
  • Voordelen van buikslapen

    Jouw baby heeft minder kans op een plat of afgevlakt hoofdje. De druk die je baby voelt op zijn buikje, werkt vaak goed tegen buikkrampjes en geeft vaak meer ontspanning. Ook geeft slapen op de buik vaak een veilig gevoel voor je kindje. Voor de baby voelt de rug van nature als een beschermend lichaamsdeel.

    Door de buikligging ligt je kindje meer in de foetushouding (of zoals bij yoga gezegd, de ‘kindhouding’). De armpjes en beentjes hebben minder bewegingsvrijheid, wat zorgt voor een langere en en diepere slaap.

    Ook de spieren ontwikkelen zich sneller, je baby leert al gauw zijn hoofdje op te tillen en te draaien. Zelfs de mond wordt beter ontwikkeld en de ademhaling van je kindje gaat meer naar de flanken, waardoor het middenrif getraind wordt. Dit heeft weer een positief effect op de spijsvertering.

Buik slapen stimuleren of ‘verbieden’?

Maar ja, het is en blijft gevaarlijk, dat slapen op de buik. De kans op verstikking is nu eenmaal groter en dat wil je natuurlijk niet. Maar wat moet je dan? Je kindje laten huilen? Hoe zou jij het vinden als je niet in je lievelingshouding mag slapen?

Ik vond het vrij irritant dat ik door de stuwing niet op mijn zij kon liggen. Maar ik ben volwassen en wist dat dit na een paar dagen over zou zijn. Hoe moet een kleine baby dit begrijpen? Er wordt geadviseerd om, als je de baby op zijn buik laat slapen, dit altijd te doen op een plek waar je er zicht op hebt. Bijvoorbeeld in de box. Ook wordt het voor ’s nachts ten zeerste afgeraden!

aerosleep babymatras veilig slapen

Oplossingen om slapen op de buik veiliger te maken

Wel zijn er aantal ‘oplossingen’ om het slapen op de buik zo veilig mogelijk te doen. Bijvoorbeeld de Aerosleep. Ik heb er ook een aangeschaft. Dit is een matrasje wat extra luchtdoorlatend is, zo kan je kindje, ook als het gezichtje er plat in ligt, toch goed door ademen.

Je zou ook kunnen kiezen voor een matrasje met alarm. Op het moment dat er iets verandert in de ademhaling van je baby krijg je een melding op je telefoon. Ook een baby monitor of een babyfoon met camera kan een oplossing zijn.

Wij zijn nog niet zover dat we Myrah ’s nachts op haar buik laten liggen. Ik durf het niet aan. Maar overdag is het echt een uitkomst, al ligt ze wel gewoon in haar eigen bedje waar ik er geen zicht op heb. Als ze in de box ligt kan ik ook niet de hele tijd naar haar kijken. En ze slaapt op een Aerosleep.
Voor de nachten gaat ze nog in de Swaddle. Tot ze oud genoeg is om zelf veilig op haar buik te kunnen slapen.



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019