“banner
Slapen

Veilig slapen van je baby: De richtlijnen

Veilig slapen van je baby is heel erg belangrijk. Want ook tijdens de slaap van je kleintje liggen gevaren op de loer zoals wiegendood. Je kunt de kans op wiegendood flink verkleinen als je de tips opvolgt van de Commissie Veiligheid Babybranche. Lees hier alle tips voor veilig slapen van je baby. Onderaan deze pagina heb ik een korte samenvatting of checklist gemaakt zodat je dit in het begin erbij kunt pakken.

top 5 beste babyfoons banner

Belangrijkste pijlers om wiegendood te voorkomen

Bij kinderen van 0 tot 2 jaar kan wiegendood voor komen. Je baby overlijdt dan plotseling in zijn of haar slaap terwijl je kindje gewoon gezond was. Een ware nachtmerrie voor ouders. De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar wiegendood. Onderzoekers zijn tot de conclusie gekomen dat de kans erop vele malen kleiner is als je baby:

 • Op de rug slaapt

  Als je baby op de rug slaapt is het gezichtje mooi vrij en is de kans op verstikking veel kleiner. Vooral pasgeboren baby’s moeten ’s nachts altijd op de rug liggen. Je kunt je baby soms op de buik laten slapen, maar dan alleen als je er zelf bij bent en op moment dat je baby wakker is. Wanneer je baby zichzelf snel en goed kan omdraaien of omrollen kan je baby zelf de slaaphouding bepalen.

 • Het niet te warm heeft

  Een baby die het te warm heeft kan in moeilijkheden komen. Zorg er daarom voor dat de temperatuur op de babykamer tussen de 16 en 18 graden is. Na de eerste paar dagen hoeft je baby geen muts op tijdens het slapen, dat is dan veel te warm. Het hoofdje moet vrij zijn. Voel in het nekje van je baby of deze behaaglijk aan voelt. Als het te warm is, kijk dan of je wat kleertjes kunt uittrekken of de deken of slaapzak kan inwisselen voor een laken. Zorg dat de kleertjes en andere stoffen van katoen zijn, deze stof ademt en kleed je baby niet te warm aan.

 • Kleertjes.com korting banner
 • Zorg voor een slaapzak of deken

  Laat je baby slapen in een goed passende slaapzak of onder een dekentje: dus geen dekbed!

 • Niet in aanraking komt met rook

  Hiermee bedoelen we sigarettenrook. Rook nooit waar je baby bij is en let hier ook op onderweg of als je ergens op visite bent. Of je nu rookt of niet in huis, ventileer regelmatig de kamer waar je baby slaapt.

beste slaaphouding baby

Wat is de beste slaaphouding voor baby’s?

Voor kleine baby’s is de beste slaaphouding op de rug. Als je baby wakker is kun je hem of haar op de buik leggen (onder toezicht) zodat je baby leert draaien en beter bewegen. Om ervoor te zorgen dat je baby geen scheef hoofdje krijgt van steeds dezelfde slaaphouding (op het ruggetje) is het goed om je baby de ene keer links te laten kijken en de andere keer rechts. Merk je dat jouw baby graag naar een bepaald iets kijkt tijdens het slapen, draai dan het hele bedje zodat je baby toch op de andere kant van het hoofdje kan liggen.

baby kleertjes banner

Pasgeboren baby slaapzak of deken?

Gebruik voor je pasgeboren baby nooit een dekbed. Een dekbed is vaak veel te warm en je baby kan erin verstrikt raken. Kies in de eerste maanden voor een slaapzak (beste keuze) of een deken die eventueel in een dekbedhoes zit. Zorg er wel echt voor dat de deken net zo groot is als de hoes en dat de hoes zo groot is dat je het aan de onderkant en zijkanten minstens 10 centimeter onder de matras kunt stoppen.
Alleen een dekentje of laken (in de zomer) kan ook. Maak vervolgens het bedje kort op en zorg dat de voetjes tegen het voeteneinde komen. De meest veilige keuze is een slaapzak.

Veilig slapen van je baby? Zo moet het dus niet!
veilig slapen van je baby

Wanneer baby in slaapzak slapen?

Als je baby wat beweeglijker wordt zoals trappelen met de voetjes, dan is het goed om over te stappen op een slaapzak. Maar een slaapzak kun je ook al meteen gebruiken tot je baby 2 jaar is.

Eigenlijk is de slaapzak al in de eerste maanden de meest veilige optie!

4 Redenen waarom veilig slapen van je baby wordt bevorderd door een slaapzak:

 1. Je kindje kan nooit met het hoofdje onder het beddengoed komen.
 2. Het is voor jonge baby’s moeilijker om met een slaapzak van de rug naar het buikje te rollen.
 3. Je baby kan zich niet blootwoelen.
 4. Het is moeilijk om uit bed te klimmen.

Zo koop je de juiste slaapzak!

Een slaapzak kan goed helpen voor veilig slapen van je baby, maar dan is het wel belangrijk dat je de juiste koopt.
Let op de volgende punten:

 • Cruciaal: De slaapzak moet goed passen, dus niet te groot of te klein.
 • Kijk naar de arm gaten en het gat bij de hals. Deze moeten redelijk goed aansluiten en geen ruimte overlaten om in de slaapzak te kruipen.
 • Controleer of je baby de beentjes kan strekken. Als je baby alleen met kromme beentjes erin kan liggen is de slaapzak te klein.
 • De arm gaten en halsopening moeten niet te strak zijn.

Kijk hier voor een ruime collectie slaapzakken voor baby’s!

Laat je baby in een eigen wiegje of ledikant slapen

Slapen met je baby in het ouderlijk bed is niet verstandig, zeker niet in de eerste 4 maanden. De kans dat je baby stikt onder jullie zware dekens of kussens is redelijk groot. Of je baby valt uit bed of je rolt er per ongeluk op.

Laat je baby dus altijd in een wiegje of ledikant slapen. In het eerste half jaar is het beter om de baby op de kamer van de ouders te laten slapen. Tegenwoordig zijn er aanschuifbedjes en co-sleepers verkrijgbaar. Deze zijn veiliger dan slapen met je baby in jouw bed en kunnen ook als zelfstandig wiegje gebruikt worden.

eigen wiegje slapen co-sleeper

Maar echt veilig slapen van je baby is toch echt in een eigen wiegje of ledikant. Als je een wiegje of bedje gaat kopen let dan op de volgende punten:

 • Mochten er spijlen zijn, dan moet de afstand tussen de spijlen, tussen de 4,5 en 6,5 centimeter zijn. Een grotere afstand is gevaarlijk omdat het hoofdje ertussen bekneld kan raken.
 • Zorg ervoor dat er een stevige matras in ligt zonder hobbels en kuilen.
 • De matras moet goed in het bedje passen zonder grote kieren aan de zijkant.
 • Leg geen kussens, hoofdbeschermers of stabilisatierollen in het bedje.
 • Leg ook geen knuffels van zachte stof in het bedje of plastic.
 • Het is beter om geen zeiltje te gebruiken. Als je dat toch wilt, leg het dan niet onder het hoofdje van je baby.

veilig slapen baby folder

14 Tips voor het veilig slapen van je baby

Onderstaand in het kort de checklist voor veilig slapen van je baby:

 1. Leg je baby op de rug.
 2. Leg je baby in een slaapzak of onder een laken en deken.
 3. Laat je baby slapen in een eigen wiegje of bedje.
 4. Maak het bedje kort op.
 5. Zorg dat er geen kussens, hoofdbeschermers of knuffels in het bedje liggen.
 6. De afstand tussen de spijlen van het bed zijn 4,5 tot 6,5 centimeter.
 7. In het bed ligt een stevige matras.
 8. De matras past goed in het bed zonder grote kieren aan de zijkanten.
 9. Controleer regelmatig in het nekje of je baby het niet te warm of te koud heeft.
 10. De temperatuur op de babykamer is 16 tot 18 graden.
 11. De baby ligt niet in de rook.
 12. Laat regelmatig de kamer ventileren.
 13. Geef je kind geen medicijnen waarvan hij of zij gaat slapen of die verdoven. Dus ook geen hoestdrank. Raadpleeg altijd je arts als je jouw kind medicijnen gaat geven.
 14. Maak je baby nooit vast in bed met een band, riem of stabilisatierollen omdat je denkt dat dit omrollen voorkomt. Je baby kan juist vast komen te zitten in een band of riem. Gebruik liever een slaapzak om omrollen te voorkomen.

Download hier een checklist van de overheid voor het veilig slapen van de baby

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!