“babydeals
Verzorging

Je baby aankleden in de zomer, zo doe je dat!

Misschien dat je zelf in de zomer vaak niet goed weet wat je aan moet doen. Jouw baby aankleden in de zomer is dan al helemaal lastig. Want je wilt niet dat je baby het te heet of te koud heeft. Met het wisselvallige Nederlandse klimaat weet je nooit hoe de dag eruit gaat zien. Dat betekent elke dag weer opnieuw uitzoeken welke outfit nu het beste is. Maak je geen zorgen, wij helpen je op weg met een paar tips zodat je je baby op de juiste manier kunt aankleden bij hoge temperaturen.
korting baby en kinderkleding zomer

luierkorting op pampers banner

Pasgeboren baby aankleden in de zomer

Een pasgeboren baby is in de eerste weken nog niet goed in staat om zichzelf warm te houden, ook niet in de zomer. Op zich is dat niet zo vreemd. Je baby heeft 9 maanden in een heerlijk warm badje gelegen. De overgang naar de buitenwereld is dan best groot en hier moet je baby zich even op aanpassen.

Kleed daarom je pasgeboren baby de eerste dagen goed aan, zelfs als het warm is buiten. Bijvoorbeeld een rompertje met lange mouwen en een broekje. Soms wordt zelfs een mutsje aangeraden omdat dit ervoor zorgt dat je baby geen warmte verliest via het hoofdje. Als je baby ongeveer een week oud is, is een mutsje niet nodig (in de winter natuurlijk wel).

Wat trek ik mijn baby aan bij warm weer?

Een rompertje met daarover eventueel een luchtig laagje is vaak al genoeg. Denk bijvoorbeeld aan een luchtig shirtje en broekje. Is er sprake van een hittegolf? Dan is alleen een rompertje voldoende. Zorg er wel voor dat alle kleding en rompertjes van katoen zijn. Deze stof ademt beter en neemt vocht op.

Gaan jullie naar buiten? Dan heeft je baby bescherming nodig. Trek je baby dan een rompertje met lange mouwen aan. Bescherm daarnaast het hoofdje tegen de zon met een hoedje of petje. Maar het is beter om je baby uit de zon te houden. Bij erg warm weer is een hoedje juist weer niet goed omdat je baby zo niet de warmte via het hoofdje kan verliezen. Aangezien het weer in Nederland nogal wisselvallig kan zijn is het goed om altijd een vestje mee te nemen voor het geval het afkoelt. Dat geldt overigens ook voor de lente.
hoe warm je baby aankleden in de zomer

Hoe warm je baby aankleden in bed?

De ideale temperatuur van de slaapkamer is tussen de 16 en 18 graden. Voor pasgeboren baby’s is dit 19 graden. In de zomer is dit misschien niet altijd haalbaar. Probeer de babykamer in ieder geval zo koel mogelijk te houden, maar let erop dat je jouw baby niet in de tocht legt.

’s Nachts kan het al voldoende zijn om je baby een rompertje aan te trekken met eventueel een luchtige pyjama en een zomerslaapzak. Is een slaapzak te warm, dan kun je beter (katoenen) lakens gebruiken. Mocht je baby het dan weer koud hebben kun je hem of haar extra kleertjes aantrekken of nog een laken erbij pakken.

Als je lakens gebruikt moet je er wel voor zorgen dat je deze goed instopt zodat je baby niet met het hoofdje eronder komt. Voel altijd aan de voetjes en het nekje of deze niet te warm of te koud zijn. Tot slot kun je een molton van katoen om de matras doen, deze neemt het vocht op dat je baby verliest.

Vuistregel voor baby aankleden in de zomer

Een hele handige regel om in je achterhoofd te houden wanneer je jouw baby wilt aankleden in de zomer is het volgende: trek je baby hetzelfde aantal laagjes aan als jijzelf, plus nog één extra laagje (vooral bij pasgeboren baby’s of wanneer jullie naar buiten gaan).

Dit extra laagje is dan vaak het rompertje. Heb jij een shirtje aan met een vestje, dan trek je jouw baby hetzelfde aan met daaronder een rompertje. Dit is een algemene richtlijn en is niet bij elke baby van toepassing. Net zoals bij volwassenen heb je baby’s die het snel warm hebben en andere zijn juist koukleumen.

Belangrijker is dus altijd om aan je baby te voelen of hij of zij het warm of koud heeft. Dit kun je doen door met de rug van je hand in het nekje te voelen. Voelt het warm aan dan is het goed. Is het nekje koud dan doe je een extra laagje kleertjes aan. En is het nekje heet en vochtig? Dan heeft je baby het te warm.

Lees ook onze tips voor het aankleden van een baby in de winter

de beste drogisterij aanbiedingen banner

vadersschapsverlof 2019