header banner hema
Verzorging

De baby aankleden bij koud weer!

Als de temperaturen steeds meer gaan dalen, wordt de winterkleding weer tevoorschijn gehaald. Zelf weet je wel hoe je jezelf moet aankleden als het kouder wordt, maar weet je ook hoe dat gaat met een baby aankleden bij koud weer? Geen nood! We gaan je belangrijke tips geven, zodat je weet hoe je een baby moet aankleden in de winter en hij er warmpjes bij zit! 😉

banner vitamine-D kind

Een pasgeboren baby aankleden in de winter

Krijg je een winterkindje? Let dan op onderstaande tips zodat je jouw kleine pasgeboren baby kunt beschermen tegen de kou:

 1. In de eerste week moet een pasgeboren baby altijd een mutsje op omdat hij of zij zelf de temperatuur nog niet kan regelen.
 2. Na een week is het niet nodig om altijd een mutsje op te doen, maar wel als je naar buiten gaat!
 3. Kleed je baby de eerste dagen warm aan met minstens: Een rompertje met lange mouwtjes, broekje, vestje en eventueel een jasje.
 4. Als je baby 1 week oud is kan je jouw baby aankleden volgens de normale richtlijnen.
 5. Voel altijd in het nekje van je baby of deze behaaglijk, warm, klam of koud aanvoelt.
 6. Ga met je pasgeboren baby niet te veel buiten wandelen met koud weer, daar kan je kindje nog niet goed tegen.

hoe kleed je baby aan in winter binnen en buiten
Baby aankleden bij koud weer binnen

Met koude temperaturen is het verstandig om je baby meerdere laagjes aan te doen. Beter meerdere laagjes, dan 1 dikke laag. Laagjes kan je namelijk snel uittrekken als je baby het te warm heeft of een extra laagje aantrekken als je baby het te koud heeft.

De vuistregel bij een baby aankleden bij koud weer: Trek je baby hetzelfde aantal laagjes aan wat jij aan hebt, maar dan altijd 1 laagje extra.

Wil je een baby aankleden in de winter dan kan je het beste kiezen voor rompertjes met lange mouwen. Daaroverheen een shirtje met lange mouwen. Mocht het erg koud zijn dan kan je er nog een trui of vestje overheen doen. Broekjes van badstof of fleece zijn altijd heerlijk warm. Zorg daarnaast dat je baby altijd sokjes aanheeft en eventueel ook nog slofjes. Lees hier meer tips voor babykleding in de winter!

luiers met korting banner

Met de baby naar buiten als het vriest

Ga je met je kindje een (behoorlijk) frisse neus halen in de winter? Trek je baby dan net zoveel lagen aan als jij aan hebt en dan nog 1 laagje extra. Zet altijd een warme muts op het hoofdje die ook de oren bedekt en trek je baby handschoentjes aan. En vergeet ook de voetjes van de baby niet warm te houden met bijvoorbeeld warme winterslofjes.
Ook het nekje van een baby kan erg snel koud worden. Zorg er daarom voor dat deze altijd is bedenkt bijvoorbeeld door een goede jas of een sjaal.

Daarnaast is het goed om een vette crème (niet op waterbasis) op het gezichtje van je baby aan te brengen. Dit zorgt ervoor dat het huidje niet uitdroogt en daarnaast biedt het bescherming tegen de gure wind.

Lees ook: Hoe lang mag je met een pasgeboren baby naar buiten?

lAlles voor je baby banner

Hoe houd je de baby warm in bed?

De kleding ’s nachts is afhankelijk van het soort babyslaapzak of deken. Leg je kleine baby in ieder geval nooit onder een dekbed. Dekbedden vergroten de kans op verstikking.

Zorg er daarnaast altijd voor dat je baby het niet te warm heeft. Een veelvoorkomende fout is dat ouders hun baby maar extra warm aankleden bij koud weer, maar dat is juist gevaarlijk en wordt in verband gebracht met wiegendood.

Je kunt je baby beter iets te koud aankleden in bed dan te warm. Baby’s zullen sneller reageren op kou dan op warmte. Hoor je jouw baby jammeren van de kou dan kun je altijd een extra deken gebruiken. Maar blijf altijd het nekje controleren zodat je meteen voelt of je baby nog koud is of niet.

’s Nachts kan je kiezen voor een gevoerde slaapzak, een rompertje en eventueel een pyjama. Heeft je kindje het te koud? Pak er dan een extra dekentje bij. Er bestaan ook speciale winterslaapzakjes. Let bij deze slaapzakjes er wel op dat je jouw baby niet te warm aankleedt. Controleer altijd de lichaamstemperatuur van je baby in het nekje. Handjes en voetjes kunnen snel koud worden en zijn geen goede graadmeter.

Andere tips voor lekker warm slapen

 • Oudere baby’s (na een week) hoeven geen mutsje op in bed.
 • Gebruik een slaapzak zonder mouwen of mouwen die je eraf kunt ritsen. Als het kind het te warm heeft, kan je makkelijker schakelen.
 • Zorg voor veel laagjes. Een dunne slaapzak met extra dekentje is beter dan één dikke slaapzak.
 • Heeft je baby erg koude handjes, doe er dan wat sokjes overheen.
 • Een pyjama hoeft nog niet in de eerste weken, je baby kan gewoon in de kleertjes van overdag liggen (uiteraard zonder dik vest).

Zo moet je dus een baby aankleden bij koud weer. Maar hoe kan je je baby op temperatuur houden bij hitte en warm weer?

baby kleertjes banner

Hoe moet je een baby aankleden in de kinderwagen?

Met je kindje lekker naar buiten om te wandelen? Hier wat tips voor je baby aankleden bij koud weer buiten:

 1. Geef je baby dezelfde aantal laagjes als jijzelf en leg een winterzak, voetenzak of deken in de kinderwagen. Er zijn winterzakken verkrijgbaar die speciaal voor de kinderwagen of buggy zijn ontworpen.
 2. Neem altijd een regenhoes mee, zowel als je op pad gaat in de herfst met baby als in de winter.
 3. Let op waar de wind vandaan komt en zorg er vervolgens voor dat de wind nooit direct de kinderwagen of buggy inwaait.
 4. Doe altijd de kap omhoog.
 5. Doe je baby altijd een muts op die de oren beschermt.
 6. Ga je winkelen en dus vaak van buiten weer naar binnen? Zorg er dan voor dat je baby het binnen niet te heet krijgt. Rits even de winterzak of voetenzak open of haal het dekentje van je baby.

Lees ook: Een baby aankleden in de herfst? Zo doe je dat!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019