sale kleertjes header
Babykwaaltjes

Ziekte van pfeiffer bij je baby of kind

De ziekte van pfeiffer is een zeer bekende ziekte waar iedereen wel een beetje voor vreest. Door de ziekte ben je namelijk wekenlang uit het veld geslagen en voel je jezelf verschrikkelijk. Althans: als je adolescent of volwassene bent. Voor kinderen onder de zes jaar veroorzaakt de ziekte geen of weinig klachten. Bij iets oudere kinderen wel. Lees hier meer over de ziekte van pfeiffer bij je baby of kind.

banner vitamine-D kind

Wat is de ziekte van Pfeiffer?

De ziekte van Pfeiffer ontstaat bij mensen door een virus. Het wordt ook wel the kissing disease genoemd omdat het van mens op mens wordt overgebracht door speeksel en direct contact. Pfeiffer is dus besmettelijk.

Kenmerkende symptomen van Pfeiffer:

  • Keelpijn.
  • Opgezwollen nekklieren.
  • Opgezette en soms ook pijnlijke klieren in de oksels en liezen.
  • Koorts.
  • Vermoeidheid.
  • Soms lichtelijk geel zien.

Ziekte van pfeiffer bij je baby of kind

Ziekte van pfeiffer bij je baby of kind: Veel gestelde vragen:

  • Is de ziekte van Pfeiffer gevaarlijk voor een baby?

    Veel kinderen onder de 6 jaar krijgen de ziekte van Pfeiffer. Gelukkig hebben de meesten het niet eens door of ze tonen milde symptomen zoals keelontsteking, lusteloosheid, hangerigheid en vermoeidheid. Later kan het voorkomen dat je kind een beetje huiduitslag krijgt of een longontsteking. Houd altijd goed je kind in de gaten en ga bij de eerste symptomen voor de zekerheid naar de huisarts.

    In principe is de ziekte van Pfeiffer niet gevaarlijk voor je baby en zijn de symptomen heel mild. Je kind zal waarschijnlijk snel weer opknappen. Let wel op met knuffelen, zoenen en het gebruik van producten die in aanraking komen het met speeksel van je kind (bestek, bekers). Zeker als je nog andere kinderen hebt rondlopen of wanneer je zelf geen Pfeiffer hebt gehad. Het speeksel is namelijk besmettelijk.

  • Zwanger en de ziekte van Pfeiffer

    Ben je zwanger en vermoed je dat je nog nooit de ziekte hebt gehad? Pas dan extra op zodat je besmetting kunt voorkomen. De ziekte kan namelijk aangeboren afwijkingen veroorzaken bij je baby.

    Je kunt erachter komen of je Pfeiffer al hebt gehad door je bloed te laten prikken. Als je de ziekte al gehad hebt dan hoef je jezelf geen zorgen te maken. Je lichaam bevat dan genoeg antistoffen om de ziekte niet nog een keer te krijgen.

  • de online drogist alles voor moeder en baby banner
  • Ziekte van Pfeiffer en pasgeboren baby

    Ongeveer 97% van de Nederlanders boven de 30 heeft al een keer Pfeiffer gehad. Grote kans dus dat jij hieronder valt. Soms kan het zelfs zo zijn dat je er niets van hebt gemerkt. Niet iedereen wordt er heel erg ziek van. Als je de ziekte hebt gehad, heb je antistoffen en deze waardevolle stoffen geef je door aan je baby. Dat is goed voor een bescherming van 3 tot 4 maanden.

    Mocht je baby toch besmet raken dan zijn de ziekteverschijnselen vaak erg mild. Je hoeft je dus geen zorgen te maken, maar zorg er wel voor de zekerheid voor dat je besmetting zoveel mogelijk voorkomt.

  • Hoe lang kan de ziekte van Pfeiffer besmettelijk zijn?

    De ziekte van Pfeiffer bij je baby of kind kan tot wel 18 maanden besmettelijk blijven. Wanneer kinderen besmet zijn komen de eerste symptomen binnen 4 tot 10 dagen. Goede hygiëne speelt een belangrijke rol.

    Probeer daarnaast jezelf niet te veel zorgen te maken, bij jonge kinderen is de ziekte vaak erg mild. En daarbij is er een groot pluspunt: als je kind het eenmaal heeft gehad, komt het niet meer terug. Er zijn deskundige die zeggen dat je de ziekte beter op jonge leeftijd kunt krijgen dan op latere leeftijd omdat de ziekteverschijnselen later veel erger zijn.

Purelan zalf banner

Ziekte van Pfeiffer bij je baby of kind voorkomen

Soms is het heel lastig om de ziekte te voorkomen omdat veel kinderen die het virus bij zich dragen er niks van merken. Maar mocht het wel duidelijk zijn dat er sprake is van Pfeiffer dan kan je de volgende maatregelen treffen om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen:

  • Gebruik bestek, glazen en bekers alleen voor jezelf en deel dus niets.
  • Was al het servies goed af met heet water en afwasmiddel.
  • Vermijd intiem contact zoals kussen en knuffelen.
  • Maak speelgoed dat kinderen in hun mond stoppen goed schoon met schoonmaakmiddelen (kan met gewone middelen).
  • Was regelmatig de handen met water en zeep.
  • Was de handen altijd na het hoesten, niezen, gapen of neus snuiten.
  • Gebruik een papieren zakdoekje bij hoesten of niezen en gooi die direct weg.
  • Pasgeboren baby’s kan je voor de zekerheid ook weghouden van hoestende en proestende mensen.
  • Ventileer regelmatig je woning.

Ziekte van Pfeiffer behandelen

Helaas bestaan er geen medicijnen die de ziekte van Pfeiffer bij je baby kunnen behandelen. Het enige wat helpt is voldoende rust. Zorg er daarnaast voor dat je probeert gezond te eten zonder te veel vet. Drink voldoende vocht.

Wanneer je kind keelpijn heeft kunnen koude dranken de keel iets verlichten. Ook koude vla of vruchtenmoes doen het vaak goed. Wil je kind niks meer eten? Schakel dan je huisarts in.

prenatal extra korting banner
vadersschapsverlof 2019