luieraanbiedingen header
Babykwaaltjes

Wat is een ooievaarsbeet?

Ongeveer 30% van de baby’s heeft een ooievaarsbeet. Het is een geboortevlek die een rood/roze kleur heeft en in de nek of het gezicht van je baby kan zitten. Een ooievaarsbeet (Naevus van Unna) is compleet onschuldig en in de meeste gevallen verdwijnt het vanzelf in het eerste levensjaar.

cheezzbaby banner

Wat is een ooievaarsbeet?

Vroeger zei men dat baby’s een ooievaarsbeet kregen omdat de snavel van de ooievaar een vlekje had achtergelaten op de huid van je kleintje toen hij of zij werd gebracht. Maar dat is natuurlijk niet het geval. Het is een kleine roze/rode vlek op de huid van je baby.

Meestal in de nek, maar het komt ook voor op de oogleden of op het voorhoofd. Een ooievaarsbeet op het voorhoofd wordt ook wel ‘engelenkus’ genoemd. Ooievaarsbeten zijn vaak kleinere vlekjes. Ze worden veroorzaakt door bloedvaten die op die plek wat wijder. Omdat ze wijder zijn, laten ze ook meer bloed door waardoor de huid roze of rood kleurt.




Kenmerken ooievaarsbeet

Wil je zeker weten of de geboortevlek een ooievaarsbeet is, let dan op de volgende kenmerken:

  • Rood/roze van kleur.
  • Het zit in de huid, niet erop. Je voelt dus geen bobbel.
  • De plekjes zijn al aanwezig vanaf de geboorte.
  • Je kind heeft er geen last van.
  • Als je kind huilt of driftig is, kunnen de vlekjes meer zichtbaar zijn.
  • Meestal zitten de vlekjes in de nek, ze komen ook voor op het voorhoofd, oogleden en neus.
  • Het is kleiner en minder paars dan een wijnvlek.
  • De beet verdwijnt meestal in het eerste levensjaar.

Voldoet de vlek niet aan deze kenmerken dan kan het ook een van de andere geboortevlekken zijn. Lees dan dit artikel over: Wat zijn geboortevlekken?

verzwaringsdeken banner

Is een ooievaarsbeet erfelijk?

Ooievaarsbeten zijn niet erfelijk. Dit betekent dat je baby er geen hoeft te krijgen als jij er wel één hebt gehad. Het kan dus ook voorkomen dat je baby er wel één heeft terwijl jullie beide nooit een “beet van de ooievaar” hebben gehad.

Wat als het niet weg gaat?

Bijna 3 op de 10 baby’s heeft deze vlekjes bij de geboorte. Dat is best veel. Bij ongeveer 95% van deze baby’s verdwijnt de vlek vanzelf binnen 1 jaar. Soms al na een paar maanden. Een kleine groep mensen heeft nog een ooievaarsbeet als ze volwassen zijn. De vlek is dan wel lichter van kleur. Het is niet erg als de vlek nog steeds zichtbaar is. Ooievaarsbeten zijn namelijk onschuldig.

Lees ook: Hoe kan je kinderziektes herkennen?

Kan je het laten verwijderen?

Een ooievaarsbeet wordt veroorzaakt door bloedvaatjes die op die plek wat wijder zijn. Hier kan je niets aan veranderen. Maar in principe is dat toch ook niet nodig? Bij baby’s verdwijnen de vlekken in de meeste gevallen vanzelf. Sommige volwassenen hebben de vlek nog, maar deze is heel licht van kleur en niet goed zichtbaar. Tevens zitten de vlekken die zichtbaar blijven, in de nek. In het gezicht verdwijnt de vlek bijna altijd binnen een jaar.

Lees ook: De zesde ziekte bij een baby of kind! Wat is het?



banner vitamine-D kind

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019