“header
Babykwaaltjes

De zesde ziekte bij een baby of kind

De zesde ziekte kan voorkomen bij kinderen tussen de 6 maanden en 2,5 jaar oud. Het klinkt erger dan dat het is. De zesde ziekte kenmerkt zich door een aantal dagen hoge koorts en rode vlekjes. Lees hier hoe je de zesde ziekte kunt herkennen en hoe je jouw kind kunt bijstaan in het herstel.

banner billendoekjes waterwipes

Wat is de zesde ziekte?

De zesde ziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een virus, net zoals een verkoudheid en griep. De ziekte begint met een aantal dagen hoge koorts gevolgd door lichtrode vlekjes. Vooral jonge kinderen kunnen de ziekte krijgen. Het wordt overgedragen via speeksel wat met hoesten, niezen, praten of lachen in de lucht terecht komt. Vervolgens wordt het ingeademd door iemand anders.
Wanneer komt de zesde ziekte het meeste voor?

Met name kindjes tussen de 6 maanden en 2,5 jaar oud kunnen de ziekte krijgen doordat ze het virus binnenkrijgen. Dat heet het herpesvirus type 6. Bijna iedereen krijgt een keer dit virus en meestal is dat als kind. Dat komt omdat kinderen er meer vatbaar voor zijn dan volwassenen, al zijn er ook volwassenen die de ziekte nog krijgen. Na besmetting duurt het ongeveer 1 tot 2 weken voordat je kind echt ziek wordt.

Kleertjes.com korting banner

Wat zijn de symptomen van de zesde ziekte bij een baby of kind?

De zesde ziekte begint altijd met (hoge) koorts zo tussen de 39°C tot 40,5°C. De koorts kan plotseling opzetten. Soms gaat het gepaard met opgezette klieren in de nek en achter de oortjes.

Na 3 tot 5 dagen zakt de koorts. Er ontstaan dan kleine lichtrode vlekken in het gezicht, het nekje en op de romp. De vlekjes jeuken niet. Ze kunnen in elkaar overlopen en zo grotere vlekken vormen. Na 1 tot 2 dagen verdwijnen de vlekjes vanzelf en is je kindje genezen.
zesde ziekte rode vlekken

Wat kan je doen voor jouw kind?

De naam ‘zesde ziekte’ klinkt heel naar, maar eigenlijk is het niet meer dan een aantal dagen flinke koorts. Maar natuurlijk is het niet leuk als je baby flink wat koorts heeft en voel je jezelf ontzettend machteloos.
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het zo fijn mogelijk voor je kindje te maken:

 • Laat je kind zo vaak mogelijk drinken:

  Zo kan het vocht dat je baby verliest door zweten weer goed worden aangevuld. Drinken is belangrijker dan eten. Geef je borstvoeding, leg je baby dan extra vaak aan.

 • Bied eten aan, maar dring niet aan:

  Dring het eten niet op, als je baby niet wilt dan laat het maar. Belangrijker is dat je baby goed drinkt.

 • Zorg voor voldoende rust:

  Belangrijk is dat je kind rust, maar hiervoor hoeft hij echt niet de hele dag in bed te liggen.

 • Beetje buitenlucht is niet verkeerd:

  Als je kind het aan kan, kan je ook samen even naar buiten gaan. Ga lekker wandelen bijvoorbeeld (met je kindje in de wandelwagen). Wandelen met heel warm weer is trouwens geen goed idee, dan krijgt je kind het nog warmer terwijl het juist de bedoeling is dat je baby met koorts wat kan afkoelen.

 • Luchtige kleding:

  Baby’s met koorts gaan vaak zweten om de hoge temperatuur van het lichaam omlaag te brengen. Belangrijk is dat je baby de warmte kwijt kan.

  Het helpt om je kindje luchtige kleding aan te doen van katoen, bamboe of andere natuurlijke stoffen. Trek je kind geen kleding aan van polyester of fleece deze stoffen houden de warmte namelijk vast.

 • Een laken in bed:

  Als je baby erg warm aanvoelt, is het goed om ’s nachts alleen een laken of zomerslaapzakje te gebruiken. Merk je dat je baby het koud heeft doordat hij rilt, dan kan je er een dekentje of extra laken bij pakken.

  Houd je baby wel in de gaten en controleer regelmatig het nekje of deze niet te klam en nat aanvoelt. Heeft je baby erg gezweet, dan zullen de kleertjes wel nat zijn. Trek hem of haar dan wat droge kleertjes aan.

Het is echt niet nodig om gelijk je baby paracetamol te geven. Paracetamol zorgt er namelijk niet voor dat je baby eerder beter wordt. Het verlaagt de koorts tijdelijk, maar zodra het uitgewerkt is komt de koorts gewoon weer terug.

Het beste is de natuur haar werk te laten doen. Koorts is juist het teken dat het lichaampje bezig is het virus te bestrijden, daardoor loopt de lichaamstemperatuur op.
Geef je kind alleen paracetamol als hij niet goed drinkt of als je kind zich heel erg ziek voelt en daardoor veel huilt, jammert en/of slecht slaapt.
Binnen enkele dagen gaat de zesde ziekte vanzelf over.

Wanneer naar de huisarts?

Het is normaal bij de zesde ziekte dat de lichaamstemperatuur van je kind oploopt naar 39°C tot 40,5°C. Als het goed is gaat de koorts binnen 3 tot 5 dagen zakken. Houd je kind wel altijd goed in de gaten en bel de huisarts als:

 • De baby jonger is dan 3 maanden;
 • Jij je grote zorgen maakt en het niet vertrouwt;
 • Je kind weinig of niet drinkt;
 • De baby veel braakt;
 • Je kind erg suf en niet meer alert kan reageren;
 • Je kind het benauwd krijgt of snel gaat ademen;
 • Erg blijft kreunen of blijft huilen;
 • Als je kind een grauwe huidskleur krijgt.


Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!