sale kleertjes header
Babykwaaltjes

Hoe kan je kinderziektes herkennen?

Het is één van de meest verschrikkelijke dingen op de wereld: een ziek kind. Helaas zal je kind vaker ziek worden, maar gelukkig gaat het dan om niet meer dan een verkoudheid, griepje of keelontsteking. Maar het kan natuurlijk erger want er hangen diverse kinderziektes in de lucht die erg vervelend kunnen zijn. Hoe weet je of er sprake is van een kinderziekte en wanneer niet? Lees hier alles over kinderziektes herkennen.

cheezzbaby banner

Wat wordt bedoeld met kinderziektes?

Onder kinderziektes versta ik op dit moment niet een keelpijn, verkoudheid, griepje, oor- of longontsteking, eczeem of diarree. Met kinderziekte bedoel ik ziektes zoals de waterpokken, vijfde ziekte en zesde ziekte. Deze ziektes komen voornamelijk bij kinderen voor omdat zij er vatbaar voor zijn.
In de meeste gevallen wordt de ziekte veroorzaakt door een virus dat zich verspreidt door hoesten, niezen of handcontact. Ziektes die worden veroorzaakt door een virus zijn helaas niet te behandelen met medicatie maar moeten vanzelf overgaan. Wanneer kinderen een ziekte hebben gehad, zijn ze er daarna immuun voor (ze krijgen het niet nog een keer). Om die reden komen deze ziekten in de regel niet bij volwassenen voor. Sommige kinderziektes worden veroorzaakt door een bacterie, in dat geval kan de ziekte behandeld worden met een antibioticakuur.

prenatal banner weekaanbiedingen

Hoe kan je kinderziektes herkennen?

De meeste kinderziektes kan je herkennen aan de vlekjes die verschijnen op het gezicht of lichaampje van je kind. Andere ziektes veroorzaken zichtbare blaasjes. Aan de hand van de vlekjes en blaasjes kan soms meteen achterhaald worden van welke ziekte er sprake is. Meer informatie over de kinderziektes herkennen lees je onder kopje ‘Dit zijn de meest voorkomende kinderziektes.’

Je moet overigens niet bij elk vlekje meteen in paniek raken, want er zijn meerdere factoren die vlekjes kunnen veroorzaken. Denk aan een allergische reactie, insectenbeten of huiduitslag.

Waarom is het belangrijk dat je kinderziektes herkent?

Het is belangrijk dat je kinderziektes herkennen kan omdat je dan weet wat er aan de hand is en wat je kunt doen. Kinderziektes die veroorzaakt zijn door een virus zoals waterpokken, vijfde ziekte, zesde ziekte, rode hond en mazelen zijn heel erg besmettelijk. Het is dus belangrijk dat je hierop let en zorgt voor extra hygiëne om verdere verspreiding tegen te gaan.

Dit zijn de meest voorkomende kinderziektes!

Onderstaand de meest voorkomende kinderziektes en de symptomen zodat je de kinderziektes kan herkennen. Er zijn meer ziektes, maar voor de meeste wordt je kind ingeënt waardoor deze nauwelijks meer voorkomen.

De kinderziektes die nu nog veel voorkomen:

 1. Waterpokken

  Waterpokken is de meest voorkomende kinderziekte. Kinderen met de waterpokken zijn al besmettelijk voordat er rode uitslag uitbreekt. kinderziekte waterpokken herkennen
  Symptomen: Het begint met lichte koorts of verkoudheid, daarna worden er meerdere rode vlekjes zichtbaar. Deze vlekjes veranderen in blaasjes. Na enkele dagen drogen de blaasjes op en vormen er korstjes. De korstjes verdwijnen na 10 dagen. Waterpokken gaan vanzelf over en zijn niet te behandelen. Meestal is je kind na een week of twee weken weer genezen.

 2. Vijfde ziekte

  De vijfde ziekte is een onschuldige ziekte die veel voorkomt bij kinderen vanaf 4 jaar oud tot 10 jaar oud.
  vijfde ziekte herkennen
  Je kunt de kinderziekte herkennen aan: Je kind is hangerig, felrode vlekjes op de wangen of je baby heeft vuurrode wangen. De felrode vlekjes verspreiden zich over het gehele lichaam. De vlekjes kunnen gaan samenvloeien en groter worden. Soms jeuken de vlekjes. De vijfde ziekte kan gepaard gaan met lichte koorts en gewrichtspijn. Na ongeveer een week zijn de vlekjes verdwenen.

  Let goed op met zwangere vrouwen als je kind deze ziekte heeft, want als een zwangere vrouw geïnfecteerd raakt kan dit de kans op een miskraam verhogen!

 3. Zesde ziekte

  kinderziekte met vlekjes zesde ziekteKomt voor bij baby’s van 6 maanden tot kinderen van 3 jaar. Eerst krijgt je kind koorts die 3 soms 4 dagen aanhoudt. Na de koorts ontstaan er plotseling kleine vlekjes op de romp en in het gezicht van je kind.

  Na 2 dagen verdwijnen de vlekjes. De ziekte geneest vanzelf. Bij hoge koorts kan je contact opnemen met je huisarts. Zorg er altijd voor dat je baby voldoende drinkt en het niet te heet heeft.

 4. Roodvonk

  Roodvonk wordt in tegenstelling tot de andere ziektes niet door een virus veroorzaakt maar door een bacterie. Toch is de ziekte erg besmettelijk omdat de bacterie in de luchtwegen zit en het makkelijk overdraagbaar is door bijvoorbeeld hoesten.
  roodvonk herkennen kinderziekte met vlekjes
  Je kan de kinderziekte herkennen door: Hoge koorts, misselijkheid, overgeven en hoofdpijn.
  De dag na deze verschijnselen ontstaan er typische rode vlekken met rode puntjes. Het lijkt een beetje op kippenvel. De huid voelt ruw aan, maar jeukt niet. De vlekken zitten voornamelijk op de romp, het gezicht en in huidplooien. Het gezicht kan verder ook rood zijn, waarbij het gebied rondom de mond juist bleek is.

  Een andere kenmerkend symptoom is de frambozentong. De tong wordt eerst wit en later verschijnen er rode puntjes waarna de tong dik, rood en bobbelig wordt. Roodvonk is te behandelen met antibiotica, maar verdwijnt soms ook vanzelf na een week tot 10 dagen. De huid gaat dan vervellen, met name bij de voeten en handen.

 5. Mazelen

  mazelen babyMazelen komt gelukkig niet meer vaak voor omdat je kind hiertegen ingeënt kan worden.

  Symptomen van mazelen: Grote grove vlekken die groter zijn dan de vlekken van andere kinderziektes. De vlekken zitten met name in het gezicht en achter de oren en kunnen in een later stadium verspreiden naar armen, benen en romp. De vlekken vloeien vaak in elkaar over.

 6. Rode hond

  In principe is dit een vrij onschuldige infectieziekten, maar voor zwangere vrouwen kan het gevaarlijk zijn.
  ziekte rode hond herkennen
  De symptomen van rode hond lijken op die van de mazelen, alleen komt koorts nauwelijks voor en zijn de vlekken in verhouding wat kleiner.

 7. Meningokokkenziekte

  Deze ziekte komt gelukkig maar weinig voor, want het kan ernstige gevolgen hebben zoals een hersenvliesontsteking.
  kinderziekte meningokokken bij baby
  De kenmerken zijn: Hoge koorts, overgeven, rillerig en erg ziek. De huid ziet er vaak bleek uit en voelt koud aan. De kinderziekte kan je ook herkennen aan de kleine blauwrode of donkerrode vlekjes die over het gehele lichaam kunnen opduiken.

  Je weet zeker dat het meningokokken is als de vlekken niet verbleken wanneer je er met een glas op drukt. Merk je deze vlekjes op (die dus niet wegdrukbaar zijn) dan moet je meteen de huisarts bellen.

Lees ook: Ziekte van Kawasaki, een zeldzame kinderziekteprenatal extra korting banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019