Wat was de datum van de eerste dag van jouw laatste menstruatie?

Jouw cyclus lengte in dagen:

Vul jouw mailadres in om wekelijks op de hoogte te blijven van de voortgang van jouw zwangerschap

Ik geef toestemming aan zozwanger om wekelijks een mail met informatie over de voortgang van mijn zwangerschap te sturen.

Baby Babykwaaltjes

Mazelen bij een baby

Mazelen is een ziekte die voornamelijk te herkennen is aan rode vlekjes over het gehele lichaam met meestal ook wat verhoging of koorts en verkoudheid. Omdat we in Nederland vaccinaties krijgen tegen mazelen komt het bijna niet meer voor. Mocht je toch mazelen bij een baby ontdekken, dan kun je in deze blog er meer over lezen!Hoe ontstaan mazelen bij een baby?

Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte. Je krijgt het dus van andere mensen die al besmet zijn. Het virus zit in de neus, keel en mond en verspreidt zich via het speeksel. Bijvoorbeeld tijdens het praten, niezen, hoesten of zelfs uitademen. Het virus wordt ook via de handen verspreid en kan gaan zitten op bekers en bestek. Aangezien iemand al besmet is voordat de rode vlekjes zichtbaar zijn, weten sommige mensen niet dat ze de ziekte hebben.

Mazelen beginstadium

Al voordat de typische rode vlekjes zichtbaar zijn, is iemand al besmet. De rode vlekjes ontstaan pas na 4 dagen. De besmetting begint met verkoudheid, rode ogen, hoesten en koorts. Je kind is besmettelijk voordat de genoemde eerste klachten beginnen.

Mazelen bij een baby herkennen

Verkoudheid, rode ogen, hoesten en koorts hoeven niet altijd de eerste symptomen te zijn van mazelen bij een baby. Het kan ook een ander virus zijn. Als je na deze eerste symptomen witte vlekjes ziet aan de binnenkant van de wangetjes dan is de kans al groter dat er sprake is van mazelen bij een baby.

Nadat de witte vlekjes zichtbaar zijn ontstaan een paar dagen later rode vlekjes op het gezichtje en daarna over het hele lichaam. De vlekjes voelen ruw aan, een beetje vergelijkbaar met schuurpapier. Deze symptomen wijzen onmiskenbaar op de mazelen. Je kleintje blijft een klein besmettelijk bommetje tot 4 à 5 dagen nadat de vlekjes zichtbaar zijn geworden. Het is waarschijnlijk verstandig om je baby niet bij andere baby’s te leggen.

Mazelen incubatietijd

De incubatietijd is de tijd tussen het besmet raken en ziek worden. Deze is bij de mazelen tussen de 7 en 14 dagen. Over het algemeen worden de meeste baby’s na 10 dagen ziek.
mazelen complicaties

Mazelen behandeling

Voor mazelen bij een baby is geen specifieke behandeling, het is een kwestie van uitzieken. Je baby is na ongeveer 10 dagen weer beter. Uiteraard kun je wel een aantal dingen doen om het voor je baby zo fijn mogelijk te maken. Als eerste natuurlijk veel liefde en aandacht geven. Daarnaast:

 • Zorg ervoor dat je baby goed drinkt, leg hem of haar desnoods wat vaker aan.
 • Trek je baby luchtige kleding aan van katoen (deze stof ademt) en zorg ervoor dat je baby het niet te warm heeft. Lees hier meer informatie over koorts bij je baby
 • Geef je baby voldoende rust
 • In bed is een laken waarschijnlijk al voldoende als je baby koorts heeft. Merk je dat je baby het koud heeft, pak dan een extra laagje. Werk zowel met beddengoed als met kleding in laagjes zodat je makkelijk weer een laagje kunt verwijderen als je baby het te warm heeft.
 • Als je kind erg ziek is, mag je in sommige gevallen paracetamol geven. Overleg dit wel eerst met de huisarts.

Mazelen complicaties

Als er mazelen bij een baby vermoed wordt is het altijd verstandig contact op te nemen met de huisarts. Vooral wanneer je baby niet is gevaccineerd. Wanneer je de volgende symptomen opmerkt is het goed meteen naar de huisarts te gaan:

 • Je baby is heel ziek.
 • De baby heeft moeite met ademen en is benauwd.
 • Je baby is suf en drinkt niet meer goed.
 • Je baby blijft huilen en moet veel overgeven.
 • Als de baby een oorontsteking krijgt. Hij wrijft met handjes over de oren en moet veel huilen.
 • Je baby koorts had, deze is gedaald en later weer terugkomt.

Mazelen voorkomen

Je kunt mazelen bij een baby grotendeels voorkomen door je kleine te laten vaccineren. Deze vaccinatie heet de BMR-inenting en is tegen de bof, mazelen en rodehond. De inenting is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.
Als je bij het consultatiebureau hebt aangegeven dat je jouw baby wilt vaccineren dan krijg je hier vanzelf een oproep voor. De eerste inenting krijgt je kind bij de leeftijd van 14 maanden, de tweede als je kind 9 jaar oud is.

vadersschapsverlof 2019