prenatalbanner sale
Babykwaaltjes

Oorontsteking bij een baby! Hoe kan je oorpijn verzachten?

Een oorontsteking bij een baby is ontzettend vervelend en ook heel pijnlijk. Waarschijnlijk heb je er zelf ook wel eens ervaring mee gehad. Jonge kinderen hebben een iets grotere kans op een oorontsteking. Baby’s kunnen wel 3 keer in een jaar een oorontsteking krijgen, dat is best veel! Lees hier wat je kunt doen om de oorpijn bij een baby te verzachten!

banner vitamine-D kind

Wat is oorontsteking eigenlijk?

Een oorontsteking is, simpel gezegd, een ontsteking in het oor. Bij kinderen jonger dan 5 jaar gaat het bij een oorontsteking meestal om een ontsteking van het middenoor. Het middenoor is de ruimte die zich direct achter het trommelvlies bevindt. Een oorontsteking bij een baby kan erg vervelend zijn en gaat dikwijls gepaard met koorts of een ziek gevoel. Bij kinderen jonger dan 2 jaar kan een oorontsteking wel een week duren.




Wat is de oorzaak van oorontsteking bij een baby?

Een oorontsteking bij een baby wordt veroorzaakt door een virus en bacteriën. Het begint meestal met een verkoudheid. Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus dat je binnenkrijgt van andere mensen die verkouden zijn. Je zou dus in principe ook je baby kunnen besmetten met het verkoudheidsvirus.

Na besmetting gaat het virus zich verspreiden. Soms komt het virus in het middenoor terecht via het gangetje tussen de neuskeelholte en het middenoor. Dit is het begin van een oorontsteking bij je kind. Het gangetje tussen de neuskeelholte en middenoor heet de buis van Eustachius.

Door het verkoudheidsvirus zwellen slijmvliezen op en worden de vliezen gevoeliger voor bacteriën. Als er bacteriën in het middenoor komen kan de boel extra gaan ontsteken. Door de ontstekingen gaat de buis van Eustachius dicht zitten door vocht en pus. Door het vocht en pus komt er druk te staan op het trommelvlies dat hierdoor bol gaat staan.

Dit kan ontzettend veel pijn doen. De pijn wordt pas verlicht als het trommelvlies scheurt en het vocht en pus uit het oortje kan lopen. Soms zit er ook wat bloed bij, dat is niet erg. Het trommelvlies geneest uit zichzelf weer. Als het vocht en pus uit het oortje komt lopen spreken we van een loopoor.

prenatal banner weekaanbiedingen

Oorontsteking baby symptomen

Een baby kan nog niet zeggen dat hij of zij last heeft van een oorontsteking, het is daarom soms lastig te achterhalen. Let dan op de volgende symptomen van een oorontsteking bij een baby:

  1. Oorpijn. Het kan zijn dat je baby vaker over het pijnlijke oortje wrijft.
  2. Koorts.
  3. Hangerig en huilerig.
  4. Prikkelbaar.
  5. Niet goed drinken. Als je baby zuigt kan het de pijn verergeren, daarom kan het voorkomen dat je baby minder goed drinkt uit de borst of fles.
  6. Slechter slapen. Als je baby ligt wordt de pijn erger, daardoor kan je baby slechter slapen.
  7. Verkouden (daar begint het mee).
  8. Slechter horen.

Is oorontsteking bij een baby besmettelijk?

Een oorontsteking is niet besmettelijk. Het virus dat ervoor verantwoordelijk is, meestal een verkoudheidsvirus, kan wel op andere overgedragen worden. Dat geldt voor elk virus. Het hoeft overigens niet altijd een oorontsteking te veroorzaken.
Oorpijn baby verzachten en behandelen

Hoe oorpijn bij een baby verzachten en behandelen?

Als je een oorontsteking bij een baby vermoedt dan kan je alleen maar de pijn wat verzachten. Ga allereerst altijd naar de huisarts. De oorontsteking geneest doorgaans uit zichzelf, meestal binnen 2 tot 3 dagen. Bij baby’s kan het iets langer duren.

Een goede pijnstiller voor een oorontsteking bij de baby is paracetamol. Als je snel de pijn wilt verlichten kun je voor paracetamoldrank of tabletten kiezen. Deze werken meestal binnen 30 minuten. Je kunt ook kiezen voor een paracetamol zetpil zoals deze. (dat is vooral bij baby’s handiger).

Zorg dat je de juiste hoeveelheid geeft en niet te weinig of te veel. Geef de volgende dosis op tijd en wacht niet totdat je baby pijn heeft, want dan is het eigenlijk te laat. Stel dat je een zetpil 3 keer per dag mag geven, geef dan om de 8 uur een zetpil. Zo voorkom je dat je kind wakker wordt van de pijn.

Geef een kind met oorpijn jonger dan 1 jaar geen ibuprofen! Neussprays of neusdruppels helpen helaas niet tegen een oorontsteking. Ook niet de versies met xylometazoline.

Antibiotica bij oorontsteking

Een antibiotica is niet direct nodig bij een oorontsteking, maar in sommige gevallen kan je huisarts besluiten dit wel voor te schrijven. Bijvoorbeeld omdat je baby jonger is dan 6 maanden, erg ziek is, na 3 dagen nog steeds veel pijn heeft, de oorontsteking begint met een loopoor of omdat je kind aan beide oren een oorontsteking heeft.

Lees ook: Hoe moet je het oor van de baby schoonmaken?

Tips bij oorontsteking bij een baby!

Bij een oorontsteking bij een baby moet je altijd even naar de huisarts gaan, zeker als je baby jonger is dan een half jaar, erg ziek is, slecht drinkt of hoge koorts heeft. Verder kan je jouw baby bijstaan door op de volgende punten te letten:

  1. Genoeg drinken

    Drinken met een oorontsteking is niet prettig, maar toch is het belangrijk dat je kind genoeg vocht binnen krijgt. Geef je kind daarom steeds kleine beetjes en probeer uitdroging te voorkomen. Signalen van uitdroging zijn minder plasluiers, ingevallen gezichtje, droge mond, lusteloosheid en diepliggende ogen.

  2. Op tijd naar huisarts

    Als je kind jonger is dan een half jaar is het goed om even naar de huisarts te gaan. Ga ook als je kind zieker wordt in plaats van beter of slecht drinkt. Grote kans als je kind oud genoeg is dat de arts voorstelt om buisjes in de oren te laten plaatsen.

  3. Geef de juiste dosis pijnstilling

    Geef vooral de eerste dagen de maximale hoeveelheid verdeeld over de dag. Wacht niet totdat je baby weer pijn heeft, maar bouw een mooie ‘spiegel’ op zodat je baby constant iets heeft tegen de pijn.

  4. Let op een loopoor

    Een oorontsteking bij een baby kan overgaan als je baby een loopoor krijgt. Er komt dan vocht en pus uit het oor. Als het goed is zal je baby meteen minder of geen pijn meer hebben. Houd het loopoor ruim een week aan, neem dan contact op met de huisarts. Bel ook als de oorontsteking begint met een loopoor. Een loopoor is een aanduiding dat er een scheurtje in het trommelvlies zit, het is belangrijk dat dit goed kan helen.



prenatal extra korting banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019