sale kleertjes header
Babykwaaltjes

Tips bij een neusverkoudheid bij de baby!

Een neusverkoudheid bij de baby komt vooral voor in het eerste jaar, gemiddeld zo´n 10 keer! Daarna is je kindje iets minder vatbaar, maar kijk niet raar op als je voor de 6de keer in één jaar weer aan de haal moet met neusspray en zakdoekjes. Lees meer over de oorzaken van een verkoudheid bij kleine kinderen, de symptomen en tips wat je kan doen om een verstopte neus bij de baby te verlichten.

banner vitamine-D kind

Oorzaken van een neusverkoudheid bij een baby

Een neusverkoudheid bij een baby begint altijd door een besmetting van een virus door iemand anders. Verkoudheidsvirussen verspreiden zich door de lucht (hoesten, niezen en praten) of door aanrakingen. Bijvoorbeeld wanneer een verkouden baby met de handjes aan het neusje zit en vervolgens jouw kind aanraakt. Of iets aanraakt wat jouw kind later weer vastpakt.




Hoe dichter de kinderen op elkaar zitten en met elkaar in aanraking komen (bijvoorbeeld op de crèche) hoe groter de kans op besmettingsgevaar. Dit geldt overigens ook voor volwassenen. Mocht je zelf verkouden zijn, dan is het goed niet richting je baby te hoesten en vaak je handen te wassen.

lAlles voor je baby banner

Symptomen van neusverkoudheid bij de baby

Als een baby besmet is met het virus dan ontsteekt het slijmvlies in de neus waardoor het meer slijm (snot) gaat produceren. Daarnaast ontsteken de bijholten en meestal de keel ook. Het eerste symptoom van een neusverkoudheid bij de baby is een verstopte neus of snot uit het neusje. Andere symptomen van een neusverkoudheid bij de baby,

  1. Rode en/of ontstoken oogjes
  2. Hoesten
  3. Ontstoken keeltje bij de baby
  4. Heesheid
  5. Niezen
  6. Tranende oogjes
  7. Huilerig en/of hangerig
neusreiniger otrivin neusverkoudheid baby

Met dit pompje kan je het snot makkelijk uit de neus van je baby verwijderen.

Baby heeft een snotneus

Baby’s worden in het eerste jaar ongeveer 10 keer verkouden. Dat komt omdat je kleintje nog geen goed werkend immuunsysteem heeft en daardoor vatbaarder is. Het eerste duidelijke signaal van een neusverkoudheid bij een baby is een snotneusje en een verstopte neus.

Met name voor kleine baby’s is dit erg vervelend omdat ze nog niet goed door hun mondje kunnen ademen. Hoe helderder het snot is, hoe beter het is. Heeft de baby echter groen gele snot dan kan er sprake zijn van een infectie zoals een ontstoken neusamandel. Zolang je baby geen koorts heeft, hoef je niet bij de huisarts langs te gaan. In de meeste gevallen gaat het vanzelf voorbij.

Hoe lang duurt een neusverkoudheid bij een baby?

Gemiddeld duurt een verkoudheid ongeveer een weekje, maar het kan korter of langer zijn. Als er alleen sprake is van een neusverkoudheid bij de baby dan is er niets aan de hand. Moet je baby ook veel hoesten, heeft hij of zij koorts of piepende ademhaling dan is het goed om naar de huisarts te gaan.

Ga ook naar de huisarts als jouw baby heel lang verkouden is. Mogelijk is er dan sprake van een ontstoken keelamandel of neusamandel en moeten de amandelen misschien verwijderd worden.
symptomen neusverkoudheid bij je baby

Verkoudheid baby 4 maanden

Als de baby jonger is dan 3 maanden is het verstandig om meteen de huisarts in te schakelen wanneer jouw baby koorts krijgt.
Vanaf de 4 maanden moet je ook goed opletten, maar hoef bij koorts niet direct de huisarts te bellen. Kijk het dan nog even een dagje aan en let goed op je kind. Als je merkt dat je baby erg suf is, benauwd, piepende ademhaling of veel minder drinkt dan normaal ga dan wel meteen naar de huisarts. En bij twijfel bel je altijd met je huisarts!

Tips bij een verstopte neus bij de baby!

Een neusverkoudheid bij de baby kan je niet voorkomen, maar je kunt wel handelingen doen om de klachten wat te verlichten:

  1. Neusje goed schoonhouden met zakdoek en gebruik een neusspray en neusdruppels geschikt voor baby’s. Geef je baby deze neusspray voor elk slaapje zodat je baby beter kan ademen.
    LET OP: De baby mag geen neusspray voor kinderen of volwassenen, daar zitten stoffen in waar je baby niet tegen kan. Kies dus altijd voor een fysiologische zoutoplossing (natriumchloride).
  2. Zorg dat je baby goed drinkt!
  3. Stomen kan helpen om de verstopte neus open te maken. Geef je baby geen stoombadje, maar ga in de badkamer naast een stoombad zitten of naast de douche in de stoom.
  4. Zorg dat je geregeld de ruimtes in huis ventileert.
  5. Houd er rekening mee dat je baby niet in de tocht ligt.
  6. Leg het matrasje van je baby bij het hoofdeinde iets omhoog bijvoorbeeld door er een paar opgerolde handdoeken onder te leggen. Leg geen handdoeken of kussens in het bedje, dat vergroot de kans op verstikking.
  7. Let op de hygiëne: verschoon het bedje van je baby geregeld, was je baby goed en was ook je eigen handen regelmatig.
  8. Smeer voor het slapen gaan geen mentholcrème op de borst van je kleine baby, daar is het huidje nog te gevoelig voor. Gebruik daarvoor in de plaats een speciaal wrijfmiddel voor baby´s en kleine kinderen. Bijvoorbeeld ´Luuf´.


luiers met korting banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019