zozwanger adverteren
Baby Verzorging

Hoe moet je het oor van de baby schoonmaken?

Misschien sta je wekelijks met een wattenstaafje in je oor te boren om het van binnen schoon te maken en vraag je jezelf af of je ook het oor van de baby op deze manier moet schoonmaken. Het antwoord is ‘nee’. Het is trouwens sowieso niet goed om je oor op deze manier te reinigen. Hoe kan je dan wel het beste het oor van de baby schoonmaken en dat van jezelf? Je leest het hier!
drogisterij aanbiedingWaarom oor van de baby schoonmaken?

Eigenlijk kan je beter zeggen: waarom kan je beter het oor van de baby NIET schoonmaken. Want dat is wat veel KNO artsen (die zijn gespecialiseerd in onder andere oren) adviseren. Er vanaf blijven dus. Waarom? Omdat oorsmeer in het oor hoort. Het heeft namelijk diverse belangrijke functies, zoals:

  • Bescherming bieden tegen vocht; oorsmeer is waterafstotend.
  • De gehoorgang beschermen tegen uitdroging door een vettig laagje te vormen.
  • Voorkomen dat insecten, stof en vuil in het oor terechtkomen.
  • Afweren van bacteriën en schimmels.
  • Het leefmilieu voor bacteriën aanzuren.

Eigenlijk is het niet de bedoeling om al het oorsmeer uit het oor te halen. Het hoort daar. Tevens maakt het oor zichzelf schoon. Oorsmeer bestaat uit haartjes, keratine en talg. Vers oorsmeer is nat, smeuïg en goudgeel van kleur. Naarmate het ouder wordt, verandert het van kleur en consistentie. Eerst wordt het plakkerig en bruin, daarna donker en korrelig. Het donkere en korrelige oorsmeer wordt door de huid naar buiten geduwd. Ook door kauwen, praten en gapen wordt ouder oorsmeer richting de uitgang van het oor geduwd.

Als het oor gezond is, is er een goed evenwicht tussen de aanmaak van nieuw oorsmeer en de afvoer van oud oorsmeer. Het is dus niet nodig om de binnenkant van het oor van de baby schoon te maken. De buitenkant van het oor kan je wel schoonmaken.

Hoe oor baby schoonmaken

Het oor van de baby schoonmaken doe je alleen aan de buitenkant, het zichtbare gedeelte. Niets gaat dus diep het oortje in, ook niet die speciale babywattenstaafjes. Het gevaar is dan dat je het oorsmeer verder in het oortje duwt en zo de natuurlijke balans van aanmaak en afvoer van oorsmeer verstoord. Hierdoor gaat het oorsmeer zich ophopen en komt het dieper in het oor terecht. Dit kan een oorontsteking veroorzaken en dan ben je echt nog verder van huis.

Je kunt het oor van de baby schoonmaken door alleen het oorsmeer dat zichtbaar is in de opening van het oor te verwijderen. Dit kan met een wattenstaafje. Zorg er altijd voor dat het gedeelte met het watje erop zichtbaar blijft. Je gaat dus niet het oor in, maar je raakt alleen de zijkanten van de buitenkant. Het oor van de baby dieper schoonmaken is echt niet nodig, dit doet de natuur al. Verder is het belangrijk om de oorschelp van de baby schoon te maken, dit kan met een watje of met de punt van een hydrofiele doek. Je kunt het watje vochtig maken met lauwwarm water of drenken in babyolie.

Het is niet nodig om andere schoonmaakspullen voor oren aan te schaffen zoals een earshower of oorsmeeroplossers. KNO artsen raden dit ten zeerste af. De natuur regelt alles goed, je hoeft alleen de buitenkant te doen. Heb je het vermoeden dat je baby last heeft van het oortje, ga dan altijd naar de huisarts voordat je zelf aan de haal gaat met middeltjes en attributen.
Ontstoken oor baby schoonmaken

Wanneer oren baby schoonmaken?

De oren van de baby schoonmaken hoeft niet dagelijks, eerder wekelijks of een paar keer per week. Je kunt het bijvoorbeeld doen na een badje of het douchen, maak dan de oorschelp schoon met een watje of de punt van een hydrofiele doek.

De binnenkant van het oortje kun je ook heel voorzichtig drogen na een badje of douche, door een enkel tissuevelletje om je pink heen te vouwen. Vervolgens breng je de pink voorzichtig in het oortje en beweeg je jouw vinger op en neer. Probeer het hoofdje van je baby schuin te houden zodat het water er beter uitloopt. Het tissuepapier (of wc papier) zuigt het water als het ware op uit het oor. Pak telkens een nieuw stukje totdat je ziet dat het papier droog het oor uitkomt.

Er zijn ook mensen die de oortjes droogmaken met een haarföhn. Zorg er dan wel voor dat je zeker weet dat het niet te heet is!

Ontstoken oor baby schoonmaken

Is het oortje van je baby ontstoken? Het laatste wat je dan moet doen is het oor van de baby schoonmaken door in het oortje te gaan. Een oorontsteking wordt dikwijls veroorzaakt door oorsmeer dat zich ophoopt achter het trommelvlies. Als jij er met een wattenstaafje in gaat, maak je het alleen maar erger. Doe dus niets en ga meteen naar de huisarts.
(Bron: kno.nl)

Reageer

vadersschapsverlof 2019