luieraanbiedingen header
Peuter

Buisjes in de oren bij peuters

Twee weken geleden was onze peuter eindelijk aan de beurt; ze kreeg buisjes in haar oren! Op zich niet iets om naar uit te kijken. Maar met een jaar vol oorontstekingen waren wij er wel klaar mee en werd het tijd voor een ‘oplossing’. Al moeten we dat natuurlijk nog maar afwachten. Want wat doen die buisjes in de oren bij peuters eigenlijk? En wanneer komt een kind er voor in aanmerking?

cheezzbaby banner

Waarom krijgt een peuter soms buisjes in de oren?

Er zijn in het algemeen drie veel voorkomende redenen waarom peuters buisjes in de oren krijgen:

  • Als een peuter vaak oorontsteking heeft (bij ons was de magische grens 4x in een jaar);
  • Als een kind een “lijmoor” heeft;
  • Of als een kind slechthorend is.

In ons geval was mijn dochter vanaf dat ze anderhalf jaar oud was ineens erg vaak ziek. En dat had altijd iets te maken met haar oren.




Heel vaak keken we het aan, maar uiteindelijk kwamen we toch na een poosje kwakkelen weer bij de huisarts terecht, en een enkele keer op de huisartsenpost. In één jaar tijd werd er vier keer oorontsteking geconstateerd, een paar keer in combinatie met keelontsteking.

Maar er zijn ook ontelbare keren geweest dat “de boel wel wat rood was en tegen een ontsteking aan hing”. Al met al was het na een jaar sukkelen de huisarts die ons door verwees naar de KNO arts. Daar bleek binnen 2 minuten al dat ze in aanmerking kwam voor buisjes.

baby kleertjes banner

Wanneer komt een kind in aanmerking voor buisjes?

Eerst even een lesje “oorkunde”. Het oor bestaat uit drie delen, de uitwendige gehoorgang, het gehoororgaan (slakkenhuis) en daartussen het middenoor met het trommelvlies. De verbinding tussen het middenoor en het trommelvlies heet de buis van Eustachius. Kinderen die vaak oorontsteking hebben komen in aanmerking voor buisjes. Oorontsteking ontstaat als de buis van Eustachius niet goed werkt. Daardoor ontstaat druk in het oor en kan het trommelvlies naar binnen worden getrokken.

Het slijmvlies in het oor kan geïrriteerd raken en vocht gaan afscheiden. Als dit vocht ontstoken raakt is er sprake van een middenoorontsteking. Dit kan nog een stapje verder gaan. Als het vocht dat uit het ontstoken oor komt stroperig is (als lijm) is er sprake van een “lijmoor”. Door een lijmoor te negeren kan iemand slechthorend worden. En er kunnen blijvende beschadigingen aan het middenoor en trommelvlies ontstaan. Dus ook kinderen die last hebben van een lijmoor kunnen buisjes krijgen.

Wat doen de buisjes in de oren bij kinderen?

Simpelweg zorgt een buisje in het oor ervoor dat er een open verbinding ontstaat tussen het middenoor en de uitwendige gehoorgang. Via het buisje kan er lucht in het oor komen. Eigenlijk neemt het buisje de functie van de buis van Eustachius over. Door het buisje kan vocht dat in het oor zit eruit. Op deze manier voorkomen de buisjes nieuwe oorontstekingen, en dus ook een lijmoor en alles wat daar uit voort kan komen.

Lees ook: Hoe moet je de oren van een baby schoonmaken?

Hoe gaat het plaatsen van buisjes in de oren bij peuters

Hoe gaat het plaatsen van buisjes in de oren bij peuters?

Buisjes plaatsen kan voor de ouders best als spannend worden ervaren, en voor het kind natuurlijk ook. Toch wordt deze operatie aan de lopende band uitgevoerd, zo’n 1,1 miljoen keer per jaar! Even voor je beeldvorming: dat zijn 3000 kinderen per dag! Aangezien er ongeveer 120 ziekenhuizen in Nederland zijn, is dat per dag in elk ziekenhuis bij 25 kinderen. Toch is het best even een dingetje, ook al duurt de ingreep zelf maar een kwartiertje. Je kind moet onder narcose en dat kan best spannend zijn.

Gelukkig zijn de artsen zich hiervan bewust en betrekken ze de ouders bij het proces. Zo mag een van de ouders bij het kind blijven tot het onder narcose is, en mag het kind zelfs op schoot zitten als hij de narcose krijgt toegediend. In ons geval heeft Frank dat gedaan (mede omdat ik er niet bij mocht zijn in verband met mijn zwangerschap).

Yinthe had praatjes voor 10, mede omdat papa ook een mooi blauw schort aan moest en een muts op. Toen ze wakker werd waren de praatjes wel over. Ze voelde zich echt niet lekker, maar dit was ook mede dankzij het feit dat ze in haar geval meteen de amandelen van onze peuter verwijderd hebben.

De kindjes die ‘alleen maar’ voor buisjes komen voelen zich over het algemeen een stuk beter. Gelukkig knapte ze na een uurtje op en mocht ze mee naar huis. Waar ze de hele middag op de bank heeft geslapen, de hele nacht het klokje rond heeft getukt en de volgende dag was ze weer in haar doen.
oordopjes kinderen zwemmen

Waar moet je op letten als je kind buisjes heeft?

De eerste week is het belangrijk dat er niet te veel water in het oor komt (of eigenlijk; geen water), al is dat bij onze waterrat niet helemaal gelukt denk ik. Ook zwemmen raadt men de eerste 10 dagen af. Daarna mag er gewoon gezwommen worden al zijn de adviezen daarin nogal wisselend. Onder water zwemmen zou niet aangeraden worden, of alleen met oordopjes voor kinderen. Al zijn er ook artsen die dat niet als probleem beschouwen en pas oordopjes aanraden als het kind toch weer klaagt over zere oren.

Dit is ook hoe wij het doen, ik zwem gewoon met Yinthe, en zolang ik niets van haar hoor vind ik het wel prima. Als ze wel last krijgt gaan we wel op jacht naar oordopjes. Buisjes blijven tussen enkele maanden en soms wel jaren zitten. Afhankelijk van het feit hoe lang ze blijven zitten en hoe oud je kind is, heb je de kans dat er nog een keer nieuwe buisjes geplaatst moeten worden.

Is jou kindje ook vaak ziek? Of heeft het vaak oorontsteking? Dan is het misschien verstandig om eens te vragen of je een doorverwijzing naar de kno-arts kan krijgen. Er worden niet voor niets elk jaar meer dan een miljoen buisjes in de oren bij peuters geplaatst, dus het zal vast helpen.



banner hoofdluizen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019