“banner
Peuter

Tips bij oorpijn bij een peuter! Wat te doen bij oorontsteking!

Kinderen hebben vaak oorpijn. Of, beter gezegd: het ene kind heeft vaak oorpijn en het andere nooit. Meestal is de reden van de oorpijn een middenoorontsteking. Toch wordt bij oorontsteking vaak geen antibiotica voorgeschreven. En zo blijf jij dus de komende dagen zitten met een peuter die brult van de pijn. Hoe komen jij en je peuter de oorpijn te boven? Gebruik deze tips voor oorpijn bij een peuter!

cheezzbaby banner

Tips die helpen tegen oorpijn bij een peuter!

 1. Pijnstillers

  Geef je kindje zoveel als hij er hebben mag. Paracetamol in zetpil variant, kauwtabletten, maar net wat jij en je kind het fijnst vinden. Lees goed de bijsluiter door en verdeel de medicatie over de dag. Voor het slapen gaan is zeker fijn, om de nachtrust iets minder te verstoren.

 2. Oordruppels

  Dit kan verlichting geven want door de druppels kan de jeuk en pijn verminderen.

 3. Extra kussen onder het hoofd

  Er is minder druk op het trommelvlies als het hoofd iets hoger ligt.

 4. Gebruik neusspray tegen oorpijn

  De neus staat in contact met de oren en door neusspray te gebruiken kan de zwelling van het slijmvlies verminderen. Hierdoor kan de buis van Eustachius weer open komen te staan en zo kan het ontstoken vocht weg uit het oor.

 5. Kleertjes.com korting banner
 6. Warme olie als tip tegen oorpijn bij je peuter

  Maak een beetje olie (zonnebloemolie, olijfolie of baby olie) lauwwarm en druppel dit in het oor. Let op: dit moet je niet doen als er al rommel uit het oor komt! Dan heeft je kindje namelijk een loopoor en wordt de oorinfectie door de olie alleen maar erger.

 7. Een ui, of uiensap

  Er zijn mensen die beweren dat een ui ontstekingsremmend werkt. Je kunt een ui raspen en het sap opvangen. Doop een watje in het sap en druk dit in het oor. Deze tip tegen oorpijn zou snel de pijn weg moeten halen. Ook hier geldt dat je dit niet moet doen als je kindje een loopoor heeft.

 8. Warme doek of kruik geeft verlichting

  Maak een doek of kruik warm en houd dit tegen het oor. Dit zal de pijn bij je peuter verminderen.

 9. Leid je peuter af

  Ga samen een boekje lezen, kleuren of een spelletje doen.

 10. Troost je peuter

  Oorpijn bij je peuter is een hele heftige pijn die echt niet te negeren is. Vaak gaat het op en af. Het ene moment lijkt je kind zich kiplekker te voelen en een minuut later gilt hij van de pijn. Houd je peuter vast en troost hem. Hij voelt zich al zo rot.

Wanneer ga je naar de huisarts met een peuter met oorpijn?

Het is altijd verstandig om je huisarts te melden dat je peuter oorpijn heeft. Zo kan de huisarts het bijhouden. Mocht je kindje er vaker last van krijgen, kan je worden doorgestuurd naar de kno-arts voor bijvoorbeeld buisjes. Maar, er zijn meer momenten om toch de huisarts te bellen.

 • Als je kindje pijn aan zijn nek heeft, slecht drinkt, het oor heel rood wordt en verder van het hoofd af gaat staan.
 • Wanneer je kind na 3 dagen alleen maar zieker wordt, sloom en lusteloos wordt en behalve oorontsteking ook andere medische problemen heeft.

Heeft je peuter al buisjes in de oren, of is het loopoor na een week nog niet schoon? Dan is het ook verstandig om de huisarts te bellen!

Als je zelf niet bekend bent met oorpijn is het lastig om in te schatten hoeveel last je kind er van heeft. Maar oorpijn moet echt een van de meest pijnlijke pijnen zijn die er is. Wees dus lief voor je peuter, ook als het je zoveelste slapeloze nacht op rij is. Je peuter doet het niet expres en hij begrijpt zelf misschien niet eens wat er aan de hand is. Twijfel je of het wel goed gaat met je kindje, of weet je niet meer wat je moet doen? Bel dan de huisarts, misschien is er meer aan de hand.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!