“babydeals
Peuter

Een peuter leren fietsen. Zo pak je het goed aan!

Je ziet jezelf vast al lopen door de straat. Achter je peuter aan die wiebelend op de fiets zijn eerste meters maakt. Een mijlpaal in het leven van je kind. Maar hoe doe je dat, je peuter leren fietsen? En zijn er dingen waar je op moet letten bij het kopen van een goede kinderfiets?

beste babyfoon bol.com

Wel of geen zijwieltjes voor een eerste fiets?

Ik kwam met Yinthe haar fiets bij onze fietsenmaker. De zijwieltjes wilden er maar niet recht op en dat zou hij vast sneller kunnen dan ik. Maar wat schetste mijn verbazing? “De meeste kinderfietsen zijn niet geschikt voor zijwieltjes”, vertelde de beste man. Wacht even, kinderfiets… niet geschikt voor zijwieltjes? Wat is dat nou voor logica?

Nou, dat is de loopfiets logica. Heel veel kindjes beginnen tegenwoordig met ‘leren fietsen’ op een loopfiets. Dat is juist heel goed. Door het gebruik van een loopfiets leert je kindje zijn evenwicht te gebruiken. Heel veel kindjes hebben daarom vaak niet eens zijwieltjes nodig. Als je kindje veel heeft geoefend met een loopfietsje, is de kans groot dat hij zo weg fietst op een gewone kinderfiets. Daarom is het aan te raden om je peuter eerst een loopfiets te geven.

Kies bij voorkeur ook voor een kinderfiets met een aluminium frame. Deze fietsjes zijn lekker licht en zo kan je peuter de fiets makkelijk weer rechtop zetten als hij omvalt.

wel of geen zijwieltjes voor eerste kinderfiets

Wanneer is het juiste moment om een peuter te leren fietsen?

Er is maar een goed moment om je peuter te leren fietsen. Namelijk: als je peuter er zelf aan toe is. Het ene kind is gek op fietsen, de ander wil er niets mee te maken hebben. Onze dochter is inmiddels al vier en fietst echt nog lang niet zonder zijwieltjes.

Kleertjes.com korting banner

Ze heeft niets met fietsen, van jongs af aan al niet. Ik gaf haar een loopfiets, een step en een fiets met zijwieltjes. Maar verder dan een rondje straat gaat ze niet. Terwijl ze lopend zonder mopperen 5 kilometer af legt. Ik hoor van iedereen om me heen dat het vanzelf komt. Als ze vriendjes op school ziet fietsen of als ze ineens bedacht heeft dat ze het ook wel zelf kan. Dus ik wacht maar ‘rustig’ af.
Maar toont jouw kindje wel interesse in fietsen? Ga dan maar snel aan de slag.

Lees ook Hoe zoek je de perfecte fiets voor moeders?

Wat is een goede fiets om een peuter leren te fietsen?

Als je een kinderfiets gaat kopen is het fijn om voor een lichtgewicht fiets te gaan. Dit is makkelijk voor je peuter, als hij een keer de fiets rechtop moet zetten bijvoorbeeld. Of als hij de stoeprand op wil. Ook is het beter om een fiets te kopen met een handrem dan met een terugtraprem. Als je kindje met de terugtraprem moet remmen moet hij steeds weer opnieuw vaart maken en kinderen hebben de werking van de handrem sneller door.
Daarnaast moet hij makkelijk met de voetjes bij de grond kunnen voor een eerste kinderfiets, maar dat spreekt voor zich.

Hoe hard jij ook hoopt dat je peuter gaat fietsen, meestal gaan ze dit pas echt doen als ze er zelf zin in hebben. Je peuter leren fietsen zal dan ook pas lukken als je peuter het zelf wil. En durft. Maar als er een mooie fiets op hem staat te wachten, komt die zin misschien wel iets eerder.

de beste drogisterij aanbiedingen banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!