luieraanbiedingen header
Beste babyproducten

Waarom is een loopfiets goed voor je kind?

Weg met de zijwieltjes! Als je jouw kind wilt leren fietsen is het beter om te beginnen met een loopfiets, zo stelt De Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Ook in Nederland zijn ze enthousiast over de loopfiets en zou het inderdaad de stap naar echt fietsen kunnen versnellen. In ieder geval: bij de meeste kinderen. Lees hier meer over de loopfiets voor kinderen met tips waar je op moet letten als je er een wilt kopen!

beste babyfles banner

Wat is een loopfiets?

Een loopfiets is een fietsje zonder trappers. Jouw kind moet zich met de voetjes van de grond afzetten om ermee vooruit te komen. De meeste loopfietsjes zien er ongeveer hetzelfde uit als een gewoon kinderfietsje: een stuur, twee wielen en natuurlijk super leuke designs. Er zijn speciale varianten verkrijgbaar die met je kind mee kunnen groeien. Deze kan je meestal vanaf het eerste jaar al gebruiken als driewieler en wanneer je kind eraan toe is kun je 1 wiel eraf halen en het omtoveren tot loopfiets.
Wat zijn de voordelen van een loopfiets?

De Vlaamse Stichting Verkeerskundige is grote voorstander van de loopfiets omdat onderzoek heeft aangetoond dat kinderen beter leren fietsen op een loopfiets dan op een fiets met zijwieltjes. Dat komt omdat kinderen op een loopfiets beter leren om het evenwicht te bewaren. Ook helpt het bij de ontwikkeling van de stuur- en stopvaardigheden. Ook Veilig Verkeer Nederland ziet de voordelen van een loopfiets in: je kunt er al vroeg mee beginnen en het helpt goed het evenwicht onder de knie te krijgen.

Alle voordelen van een loopfiets op een rijtje:

 • Evenwicht: Je kind leert sneller het evenwicht te bewaren.
 • Goed voor de grof motorische ontwikkeling: Hierdoor leert het kind om in balans te blijven tijdens het voortbewegen.
 • Afstand en snelheid inschatten: Al vroeg begint je kleintje te leren om snelheid en afstand in te schatten. In het begin zal je kind nog veel botsen, maar uiteindelijk leert hij of zij af te remmen en bochten te maken.
 • Snel onder de knie: Rond sjezen op de loopfiets is niet heel moeilijk en je kind zal het snel onder de knie krijgen.
 • Kinderen sneller echt fietsen: Gemiddeld gezien leren kinderen die starten met een loopfiets, sneller fietsen op een fiets met twee trappers dan kinderen die beginnen met zijwieltjes.
 • Handig voor langere afstanden: Wil je gaan wandelen, dan zal het een stuk sneller gaan als je kind mee kan ‘racen’ op de loopfiets. Heb je ook niet meer zo’n last van een treuzelend kind!
banner vitamine-D kind

Vanaf welke leeftijd?

Wanneer je kind klaar is voor een loopfiets ligt een beetje aan de snelheid waarop je kind zich ontwikkelt. Er zijn loopfietsen op de markt die geschikt zijn voor kinderen vanaf 1 jaar, deze hebben 3 of 4 wielen. De meeste kinderen zijn klaar voor een ‘echte’ loopfiets (met 2 wielen) als ze 2 jaar of ouder zijn. Houd er wel rekening mee dat je kind ook op een loopfiets, moet leren ‘fietsen’. Gelukkig gaat dit heel snel.

Ondanks dat de meeste kinderen vanaf 2 jaar een loopfiets kunnen gebruiken, geldt dat lang niet voor alle kinderen. De Fietsbond attendeert ons erop dat je altijd naar je kind moet blijven kijken. Sommige kinderen hebben niet zo’n goed evenwichtsgevoel, voor hen is het beter te starten met een driewieler. Let er wel op dat je ook deze kinderen stimuleert om het evenwichtsgevoel te ontwikkelen.
driewieler bmw 1200gs

Loopfiets kopen, waar moet je op letten?

Er zijn tal van loopfietsen te koop. Misschien ken je vooral de klassieke houten loopfietsen, maar tegenwoordig zijn er ook hippe en moderne varianten van metaal of kunststof. Welke loopfiets het beste is ligt een beetje aan het gebruik. Wil je met je kind naar buiten op de loopfiets, dan kun je beter een variant nemen met luchtbanden of ballonbanden. Wielen van hout zijn niet comfortabel voor buiten. Andere zaken waarop je kunt letten:

 • Hout of kunststof: Houten loopfietsen zien er geweldig uit, deze zijn vooral geschikt voor gebruik binnenshuis omdat de wielen te hard zijn voor buiten. Daarnaast kunnen deze varianten niet goed met je kind meegroeien. Een variant van kunststof of metaal heeft geschikte banden voor buiten en daarnaast kan je het zadel en het stuur op de juiste hoogte afstellen.
 • Verstelbaar stuur en zadel: Wil je de loopfiets echt inzetten als vervoersmiddel, dan is het verstandig een variant te kiezen waarbij je het stuur en zadel op de juiste hoogte kunt afstellen. Zo zit je kind optimaal op de fiets.
 • Rem: Sommige varianten bevatten een rem, maar dat is eigenlijk helemaal niet nodig voor kinderen jonger dan 3 jaar. Sterker nog, deze worden afgeraden omdat je kind een extra handeling moet verrichten. Daarnaast is de peuter vaak nog niet sterk genoeg om de handrem in te knijpen. Is je kind ouder dan 3 jaar, dan kan een rem wel handig zijn omdat hij meer snelheid kan maken. Als je een loopfiets met rem aanschaft, kan je het beste kiezen voor een trommelrem (zit bij de as) of remnaaf.
 • Lage instap: Let erop dat de instap niet te hoog is voor je kind.


loopfiets kopen waar op letten

Top 3 met de beste loopfiets van dit moment!

Er zijn vele verschillende loopfietsen die allemaal goed zijn. Het ligt een beetje aan je voorkeuren (hout of kunststof) welke loopfiets het beste is. Onderstaand een kleine selectie van de beste loopfietsen met goede beoordelingen door ouders

 1. Alle leeftijden: Wishbone bike 2 in 1

  wishbone bike loopfiets Dit is een duurzame houten loopfiets die zowel als driewieler als tweewieler gebruikt kan worden. De fiets is duurzaam omdat het lang meegaat (van 1 tot 5 jaar) en omdat het bestaat uit duurzame materialen. Denk aan gecertificeerd plantage hout, gerecycled kunststof en biologisch katoen. En dat alles is samengesteld op een ecologische wijze. Het zadel is verstelbaar en de banden zijn geschikt voor zowel binnen als buiten.
  Nadeel: Het stuur kan niet versteld worden en de loopfiets is aan de dure kant (vanaf €162,-). Voordeel: Je hoeft maar één keer een fiets te kopen omdat hij jaren meegaat, dat is bij de meeste andere fietsen niet het geval.

 2. Puky Pukylino

  puky pukylino roodEen simpele, maar fijne loopfiets die perfect is voor jonge kinderen (vanaf 1 jaar). Hij heeft 4 wieltjes, ergonomisch en verstelbaar zadel en heeft een mooi prijsje. Online krijgt het loopfietsje hele goede reviews 4,7 van de 5 sterren! Nadeel: het kan niet echt met je kindje meegroeien, dus het zal al snel ‘te klein’ zijn. Prijs: €39,99

 3. Puky LRM

  puky lrm beste loopfietsDeze loopfiets van Puky is speciaal voor kinderen vanaf 2 jaar oud. Het zadel en stuur kunnen versteld worden, het bevat massieve Soft comfort banden die niet lek kunnen gaan, maar ook geen krassen achterlaten. De online reviews van ouders op liegen er niet om! 4,9 sterren van de 5! De fiets heeft ook een vriendelijk prijsje: €70

Wil je nog meer keuze? Hier vind je nog meer loopfietsjes met de beste beoordelingen door ouders!prenatal extra korting banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019