“deonlinedrogist
Beste babyproducten

Eerste kinderfiets kopen, waar moet je op letten?

Nederland is een echt fietsland, je ontkomt er dus niet aan dat je kind een keertje moet leren fietsen. Maar dat is natuurlijk hartstikke leuk! De voorpret begint al wanneer jullie de eerste kinderfiets kopen. Waarschijnlijk wil je een stoere jongensfiets of misschien een zoetroze fiets voor meisjes. Erg leuk, maar het uiterlijk van de fiets is eigenlijk totaal niet belangrijk. Er zijn namelijk andere dingen waar je echt even op moet letten als je de eerste kinderfiets gaat kopen. Wat deze dingen zijn lees je hier!

grootste collectie mamafietsen banner

Eerste kinderfiets wanneer?

Wanneer is het tijd om de eerste kinderfiets te kopen? En met kinderfiets bedoel ik geen driewieler of loopfiets, maar echt dat eerste fietsje met twee wielen. De meeste kinderen zijn toe aan hun eerste fietsje rond de 3 of 4 jaar oud. Kan eerder, maar kan ook later.

Lees ook: Waar je op moet letten om de beste mamafiets te kopen!

Welke inch maat bij welke leeftijd of lengte?

Als je de eerste kinderfiets gaat kopen is het allerbelangrijkste waarop je moet letten: de maat. Koop nooit een kinderfiets op de groei. Een kinderfiets die te groot is, is gewoon heel onveilig. Je kind kan hierop nooit goed leren fietsen en als je kind valt, dan valt hij hard omdat hij zich niet goed kan opvangen. Kijk dus altijd goed naar de maat. De grootte van de fiets kun je niet afleiden aan de leeftijd, maar aan de lengte of kledingmaat van je kind. Onderstaand een handige maattabel.

Inches
Lengte in cm
Kledingmaat
Leeftijd
12 inch92 – 10492 – 983 – 4 jaar
16 inch104 – 116104 – 1164 – 6 jaar
18 inch122 – 1281225 – 8 jaar
22 inch128 – 1341285 – 9 jaar
24 inch134 – 140134 – 1408 – 10 jaar

Eerste kinderfiets kopen tips

Ga je de eerste kinderfiets kopen dan is het allereerst belangrijk dat de maat klopt en de fiets niet te groot en niet te klein is. Daarnaast zijn er nog een aantal belangrijke punten waar je ook op kunt letten zoals:

 • Gewicht fiets:

  Koop de kinderfiets zo licht mogelijk. Een fiets is al snel te zwaar voor je kind, terwijl het belangrijk is dat je kind de fiets zelf van de grond kan rapen.

 • Geen versnellingen:

  Voor de eerste kinderfiets hoef je echt geen fiets met versnellingen te kopen. Daar snapt je kind nog niets van (het fietsen zelf is al moeilijk zat) en vaak gaan de versnellingen toch kapot.

 • Kies voor batterijlampjes:

  Een licht op de fiets met dynamo maakt het fietsen extra zwaar voor je kind en is eigenlijk ook niet nodig. Koop liever een fiets met goede batterijlampjes. Of ga niet in het donker fietsen.

 • Terugtraprem:

  Bij een eerste kinderfiets is het wel zo handig als deze een terugtraprem bevat. Deze rem is het meest betrouwbaar en gaat dus minder snel stuk. Daarnaast heb je bij handremmen vaak het probleem dat de grip te groot of te zwaar is voor de kleine kinderhandjes.

 • eerste kinderfiets kopen

 • Verstelbaar zadel:

  Waarschijnlijk heeft elke kinderfiets dit, maar let hier voor de zekerheid toch nog op. Het zadel moet verstelbaar zijn. In de eerste periode is het belangrijk het zadel zo af te stellen dat je kind met de voeten plat op de grond kan. Op deze manier kan je kind zich beter opvangen.
  Gaat het fietsen beter, dan kan het zadel iets omhoog. Let er dan op dat je kind met de tenen nog op de grond kan komen. De regel is het zadel op 1,08 keer de binnenbeenlengte af te stellen. De binnenbeenlengte is de lengte aan de binnenkant van het been vanaf het kruis naar de voet.

 • Niet te lange cranks:

  Cranks is het stuk dat tussen de pedalen en de trapas van de fiets zit. Als deze te lang is, dan zit je kind al snel met een knie tegen het stuur aan.

 • Niet te groot zadel:

  Fabrikanten van kinderfietsen gebruiken vaak zadels die ze ook op fietsen voor volwassenen zetten. Dit wordt gedaan omdat het te duur is om alle fietsonderdelen in kleinere maten te maken. Gevolg is dat de zadels soms te groot zijn voor kinderen waardoor het bijvoorbeeld moeilijker is om op- en af te stappen.

 • Geen hoge stang:

  Een hoge stang is niet handig voor een eerste fietsje omdat kinderen nog wat onhandig zijn in het op- en afstappen.

 • Zijwieltjes:

  In het begin heeft je kindje nog zijwieltjes nodig, de beste zijwieltjes zijn de wieltjes die bij de fiets horen. Die zijn vaak al op de juiste hoogte afgesteld. Let er ook op of je de wieltjes omhoog kunt afstellen. Zo kun je de wieltjes hoger zetten wanneer het fietsen beter gaat. Je kind leert dan om te fietsen met minder hulp, maar kan er wel nog op terugvallen.

 • Goede zichtbaarheid:

  Een ongeluk zit in een klein hoekje en dat is zeker het geval met zo’n klein fietsje. Maak je kind daarom extra zichtbaar. Zorg dat er reflextoren op de banden zitten en in de wielen. Daarnaast kan een fel gekleurd vlaggetje ook helpen om je kind meer zichtbaar te maken. Vergeet niet om goede verlichting aan te schaffen.

 • Bewegende onderdelen afgeschermd:

  Let er altijd op dat alle bewegende delen zijn afgeschermd. Dus een dichte kettingkast en jasbeschermers bij het achterwiel.

Fietshelm voor je kind! Zin of onzin?

De beste eerste kinderfiets

Er zijn ongelooflijk veel kinderfietsen verkrijgbaar. Als je de eerste kinderfiets kopen gaat wil je natuurlijk wel de beste, of in ieder geval een hele goede. Volgens de fietsersbond worden de beste kinderfietsen geproduceerd door het Duitse merk Scool, maar deze fietsen zijn in Nederland niet heel makkelijk te verkrijgen.

Dus van welk merk kun je dan het beste het eerste kinderfietsje kopen? Tja, die verschillen zijn niet zo heel groot. Er zijn diverse goede merken zoals Popal, Volare en Yipeeh. Als je bij aankoop let op de genoemde punten en je daarnaast bekijkt of de fiets van staal of aluminium is gemaakt, dan zit je al vrij goed. Let dus zeker niet alleen op het uiterlijk van de fiets!

Op dit moment zijn dit de meest verkochte kinderfietsen:

 • Jongens:

  eerste kinderfiets kopen jongensPopal Black Fighter. Deze fiets is stevig, stoer, heeft 1 versnelling en een goede terugtraprem.

 • Meisjes:

  vermont eerste meisjes fietsVermont girly kinderfiets. Deze fiets is meisjesachtig maar degelijk, bevat 1 versnelling, terugtraprem, standaard zijwieltjes en het is van aluminium gemaakt (dus mega stevig en licht).

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!